Przechodzę Gothic1 po raz pierwszy i odkąd wgłębiłem się trochę w fabułę i świat najbardziej przekonywał mnie do siebie nowy obóz, w porównaniu z innymi które nie zbyt mi się podobają. Niestety stwierdziłem, że zrobię najpierw wszystkie zadania dla innych obozów, żeby dostać jak najwięcej doświadczenia, a potem dołączę do nowego. Na moje nieszczęście nie poczytałem nic o dołączeniu do nowego obozu, bo myślałem, że gra sama mnie poprowadzi i nie będzie z tym problemu. Najpierw zrobiłem zadania dla starego obozu, bo jest pierwszym do którego trafia większość graczy. W tym oczywiście ja i wykonałem także test zaufania. Listę oddałem Diego nie mając pojęcia że Lares też jej chcę i jest to konieczne do dołączenia do nowego obozu. Przeczytałem o tym dopiero kiedy zrobiłem wszystkie zadania które mogłem i wbiłem ok. 10lvl (wiem że długo przeciągałem). Z tego co się dowiedziałem to nie ma opcji dołączenia do nowego obozu jeśli nie oddałem listy Laresowi (jeśli tak nie jest to napiszcie), więc stwierdziłem, że przywołam z kodów listę od Iana i dam ją Laresowi, bo niezbyt miałem ochotę powtarzać ok. 10h gry. Udało mi się zostać szkodnikiem, a potem najemnikiem, jednak mam obawy, że użycie kodu może popsuć mi wątek główny w dalszej części gry. Piszę bo oczekuję jakiejś rady, lub odpowiedzi od osób które znają te grę, czy użycie takiego cheata może mi popsuć wrażenia z rozgrywki na jakimś etapie gry (proszę bez większych spojlerów). Zauważyłem tylko jedną rzecz, a mianowicie, że Gomez powiedział mi że da mi szansę zostać cieniem, mimo tego że jestem już najemnikiem. Nic się wtedy jednak nie stało, tylko wyświetlił się komunikat: "Nowy wpis w dzienniku". Nie wiem czy jeśli ktoś gra normalnie, to taka sytuacja też może zaistnieć.