Tereny Valfden > Zakończone wyprawy

Echa przeszłości III - Arsil

<< < (52/109) > >>

Melkior Tacticus:
Skubany albo czytał mu w myślach, albo z wyrazu twarzy. - Nie, nie mogę. Nie bez pewności że on jeszcze oddycha. Albo któreś z jego ewentualnych dzieci.
Twój towarzysz powiedział że szukacie tu wiedzy i oświecenia. Jedno na pewno dostaniecie. Zdajecie jednak sobie sprawę że nie mamy zaufania do obcych.

Euthnoelfhijnd:
- I to mówi człowiek opętany przez demony, odprawiający jakieś mroczne rytuały?! - zapytał agresywnie Warcisław, obserwując to, co szaman robił z Melkiorem.

Melkior Tacticus:
Demony? Podszedł do Warcisława który chyba przegiął. To zrobił mi demon. A to drugi. Pokazał mu okaleczoną rękę, a potem wyjął sobie... oko. Miał szklane. Ignorancie jak śmiesz mnie posądzać o opętanie! I jeszcze nazywa mnie człowiekiem...

Euthnoelfhijnd:
- Tak, śmiem Cię oskarżać o opętanie, bo zachowujesz się dokładnie tak, jak demony. - Warcisław, zlękniony widzianymi rytuałami, nie ustępował w wyładowaniu emocji poprzez demonstrację siły.
- A człowiekiem Cię nazwałem, bo w naszym języku tak mówi się na wszystkie humanoidy. - dodał równie pewnym i agresywnym głosem.

Nawaar:
- Ehkem...
Przerwał milczenie patrząc na przebieg rozmowy i rytuału, który był jak mógł rzec nie z tego świata, ale co tak naprawdę jest z tego? Mauren za dużo z innymi rasami się nie zadawał, ale turdaszanie widać byli mistykami i nie tylko, a miał z początkowo ten lud za prymitywny. Teraz sytuacja się zmieniła ze spokojnej na agresywną nieco. Dlatego też zainterweniował.
- Może się pan uspokoić?
Zwrócił się do człowieka, bo zaczynał przeginać.
- Spokojnie nie chcemy tutaj konfliktu, bo nie po to tu jesteśmy. Twój lud jest niesamowity, nigdy nie widziałem takiej mistyki ani nawet w księgach, o nich nie wspominano. Zaprawdę znacie i wiecie nie jedno.
Pochwalił szamana, by nieco załagodzić stosunki, lecz zapewne istota znająca tyle rzeczy na pewno go zrozumie i w końcu wszyscy się uspokoją.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej