Forum dyskusyjne > O grach, programach i sprzęcie
Nagrywarka DVD
Arkhan:
Z góry przepraszam że pytania newbie ;P
Hmm jutro kupuję nagrywarkę DVD. Mam pytanie, no bo mam DVD ROM, później nagrywarkę CDRW i dwa puste miejsca na napędy. Otóż moje pytanie jest następujące, czy jeżeli dołoże nagrywarke DVD pod cd-rw to czy będzie mi normalnie kopiowało i czy wszystkie nagrywarki spełniają funkcję nagrywarki płyt CD? I co byście radzili, usunąć mój dotychczasowy cdrw czy lepiej go zostawić?
Z góry dzięki.
Isentor:
--- Cytat: Arkhan ---Z góry przepraszam że pytania newbie ;P
Hmm jutro kupuję nagrywarkę DVD. Mam pytanie, no bo mam DVD ROM, później nagrywarkę CDRW i dwa puste miejsca na napędy. Otóż moje pytanie jest następujące, czy jeżeli dołoże nagrywarke DVD pod cd-rw to czy będzie mi normalnie kopiowało i czy wszystkie nagrywarki spełniają funkcję nagrywarki płyt CD?
--- Koniec cytatu ---
Hmm z tego co widziałem na własne oczy to napędem DVD-RW nagrasz każdą płytę tą z rodziny CD również.
--- Cytat: Arkhan ---I co byście radzili, usunąć mój dotychczasowy cdrw czy lepiej go zostawić?
--- Koniec cytatu ---
Jeśli masz wolne zworki i tyle miejsca w obudowie to możesz go sobie zostawić w końcu lepiej gdy masz o ten jeden napęd więcej bo to zawsze zwiększa prawdopodobieństwo, że jednak na nim porysowana płytka odpali.
ÂŚlimaczek:
Zgadzam się z IsentoRem. Chciałbym jeszcze dodać że z moich doświadczeń CD-RW ma największe prawdopodobieństwo (większe niż nagrywarki/odtwarzacze DVD) że odczyta porysaną płytkę. Czasami też będzie sytuacja że chcesz przegrać dwie płytki CD na jedną DVD, będzie wtedy szybciej.
@down
Ja zawsze nagrywam z prędkością 40x, gdyż przy 52x jest większe prawdopodobieństwo że źle nagra płytę (no chyba że mamy bardzo dobrą nagrywarkę Plextora czy jakiejś innej dobrej firmy).
DeadFish:
Do tego warto dodać, że nagrywarki DVD zwykle nagrywają płyty CD z prędkością 48x, a CD (te najszybsze) z prędkością 52x. Wielka różnica to nie jest, ale zawsze nagrywam płytki z nagrywarce CD. Również często jest tak, że porychana płyta CD zostanie odczytana przed napęd CD, przez DVD nie.
Arkhan:
Dziękuje za wszystkie porady i sugestie.
Otóż mam jeszcze jedno pytanie, dajmy na to że mam grę Mafia która jest na trzech płytach CD. Chciałbym te 3 płytki CD nagrać na jedną DVD za pomocą Alchohola 120. Czy ktoś wie jak to wykonać?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej