Autor Wątek: Skrzydła i szpon  (Przeczytany 33224 razy)

Description:

Offline Dragosani

• Moderator
  • Reputacja: 11794
  • Chwalmy Tawernę!
    • Karta postaci

Odp: Skrzydła i szpon
« Odpowiedź #120 dnia: 05 Kwiecień 2018, 20:56:06 »
Kelner skłonił się i przyjął należność (wraz z obfitym napiwkiem). Karl zaś spojrzał dziwnie na anioła. Jakby obrażony. Rozczarowany. Jednak starał się to ukrywać.
- Sakiewka spadła z nieba? - zapytał, chyba nie do końca zadowolony, że Funeris próbował wymusić na nim opłacenie rachunku. No ale też nie mógł być za bardzo zły, skoro anioł opłaci całość należności. Wyszli więc z restauracji. Na zewnątrz czekał na nich Drago. Gdy przyszło do płacenia, to jakoś tak się ulotnił.
- Najedli się? - zapytał. - Napili? To dobrze. Pora wracać na statek. Rankiem wypłyniemy.

Offline Funeris Venatio

• Arystokrata
  • Reputacja: 8788
  • Im więcej wiem, tym więcej wiem, że nic nie wiem.
    • Karta postaci

« Odpowiedź #121 dnia: 05 Kwiecień 2018, 21:05:39 »
- Karl, przyjacielu Zartata... - podbudował krasnoluda na duchu, klepiąc go lekko w bark. - To był taki żart, test. Zdałeś go wzorowo! Gratuluję! - uśmiechnął się szczerze, kiwając głową w geście, który jakby miał potwierdzić przed krasnoludem jego własne słowa. Machnął ręką, zrobił dziwną minę i wyszli na zewnątrz. Pozwolił Evening przejść wyjściem pierwszej, potem sam ruszył za nią. Nie było sensu przepychać się słownie z krasnoludem o to, kto miałby kogo przepuścić w geście dobrych manier.
- Dziękujemy Ci serdecznie, drogi mieszkańcu tego łez padołu. Funera zdała egzamin, a my dowiedzieliśmy się mniej więcej tyle, co... mieliśmy się dowiedzieć? - ostatnie słowa padały skierowane w stronę wampira.

Forum Tawerny Gothic

« Odpowiedź #121 dnia: 05 Kwiecień 2018, 21:05:39 »

Offline Dragosani

• Moderator
  • Chwalmy Tawernę!
    • Karta postaci

« Odpowiedź #122 dnia: 06 Kwiecień 2018, 08:15:13 »
- Yhm... - yhmnął Drago. - No lepsze to, niż nic - stwierdził. Przestał opierać się o ścianę. Pożegnali się z Karlem i ruszyli w drogę powrotną do portu. Po ulicach zawiewały zimne podmuchy. Już nie padało. Teraz tylko było zimno. Nie aż tak zimno jak było zalewne na Valfden, ale i tak nieprzyjemnie. To sobie czas na wyprawę wybrał, wąpierz jeden! Pewnie specjalnie!
- Kiellon nie żyje - powiedział nagle, gdy w pobliżu nie było nikogo. Zbliżał się do portu. Widać już było wysokie maszty statków.

Offline Funeris Venatio

• Arystokrata
    • Karta postaci

« Odpowiedź #123 dnia: 06 Kwiecień 2018, 08:53:21 »
- Co? Jak? - niemalże wyszeptał. Przecież jeżeli to morderstwo, to oznacza to zamach na Bractwo.

Offline Dragosani

• Moderator
  • Chwalmy Tawernę!
    • Karta postaci

« Odpowiedź #124 dnia: 06 Kwiecień 2018, 09:18:00 »
- Normalnie - odparł wampir. - ÂŚmiertelnicy już tak mają, że łatwo unieraja. Jako aniołowie musicie do tego przywyknąć - pouczył ich, jako istota długowieczna o znaczne dłuższym stażu. - W tym akurat przypadku podobno odszedł w spokoju. Nie był to zamach. Szczegóły pewnie poznacie w Bractwie. Chociaż też rzekomo chodzą plotki, że to cytuję: "wina Funa".

Offline Funeris Venatio

• Arystokrata
    • Karta postaci

« Odpowiedź #125 dnia: 06 Kwiecień 2018, 09:23:23 »
- Co? Ja?! Drago, kurwa! - uniósł ręce w obronnym geście. - Fakt, to był nadpobudliwy idiota bez wyczucia smaku i z alkoholowym problemem, ale nigdy do nawet nie dotknąłem.

Offline Evening Antarii

• Arystokrata
  • Reputacja: 4704
    • Karta postaci

« Odpowiedź #126 dnia: 06 Kwiecień 2018, 10:48:14 »
-To wskrześmy go- odparła szybko. Według niej to nie był żaden problem. Mówiąc to nawet wzruszyła ramionami, ale tak jakoś, żeby nikt nie widział. Kiellon to był dobry kompan i jeden z wierniejszych zakonnych braci. Szkoda stracić kogoś tak wartościowego. Na dodatek był jedynym krasnoludem, którego Eve lubiła na swój własny sposób, pomimo swej niechęci do "niższych" ras. Oczywiście wiedzieli o tym tylko jej najbliżsi znajomi. Reszta ludzi znała ją od strony wielce tolerancyjnej osoby, szanującej wszystkich, równych w obliczu Zartata.

Offline Funeris Venatio

• Arystokrata
    • Karta postaci

« Odpowiedź #127 dnia: 06 Kwiecień 2018, 12:33:13 »
- No nic, zobaczymy po powrocie - rzekł, gdy już szli z powrotem na statek.
- A pan, Panie królu, czego się dowiedział?

Offline Dragosani

• Moderator
  • Chwalmy Tawernę!
    • Karta postaci

« Odpowiedź #128 dnia: 06 Kwiecień 2018, 16:41:24 »
- Nawet jeżeli nie będzie tego chciał? - zapytał Dragosani, gdy zbliżali się do statku. Był cichy i chyba prawie pusty. Kto mógł zszedł pewnie na lad, aby przebalowała całą noc i potem kląć na tego, kto wymyślił, że wypływają z samego rana.
- Taki powrót do śmiertelnej powłoki do przyjemnych nie należy. Wiem co mówię. - Weszli na pokład. - Ale dość o tym. Dowiedziałem się mniej więcej tyle, ile i wy. Plotki o duchach i budzeniu się wulkanu. I o ślepcu na nim żyjącym. Niestety nikt z żyjących nie był w stanie powiedzieć gdzie go znaleźć ani jak się on nazywa.

Offline Funeris Venatio

• Arystokrata
    • Karta postaci

« Odpowiedź #129 dnia: 06 Kwiecień 2018, 16:52:57 »
- Chcesz mi powiedzieć, że zabiłeś kogoś, skoro nikt z żyjących nic nie wie konkretnego? - odparł Funeris, patrząc spod oka na wampira.

Offline Dragosani

• Moderator
  • Chwalmy Tawernę!
    • Karta postaci

« Odpowiedź #130 dnia: 06 Kwiecień 2018, 16:59:56 »
- Chcę powiedzieć, że w tym mieście kręci się sporo duchów - odparł. - Nikogo nie musiałem zabijać. To zbłąkane dusze, zapewne pozostałość z wojny. Przerażone własną śmiercią i chłodem świata astralnego. I zbyt słabe, aby ingerować w ten materialny. Ale porozmawiać z nimi mogłem. Większość nie miała nic ciekawego do powiedzenia, jak to zwykle bywa. Jedna z nich mówiła cały czas o wulkanie i ślepcu, który z nią rozmawiał. Kunaninie imieniem J'kar. Ten duch mówił także, że J'kar przysłał go do miasta, aby sprowadził do niego tego, kto z nim porozmawia.

Offline Funeris Venatio

• Arystokrata
    • Karta postaci

« Odpowiedź #131 dnia: 06 Kwiecień 2018, 17:08:41 »
- Okej... - odparł niepewnie. - Czyli wypływamy rano, tak?

Offline Dragosani

• Moderator
  • Chwalmy Tawernę!
    • Karta postaci

« Odpowiedź #132 dnia: 06 Kwiecień 2018, 17:12:03 »
Drago spojrzał na nabrzeże. A konkretniej w stronę, w której to znajdować się miały tawerny i burdele.
- No ja nie będę wyciągał naszych wilków morskich z samego środka ich zabawy - odpowiedział aniołowi. - Jak chcesz wypłynąć wcześniej to idź, poszukaj ich. Zrób im kazanie o życiu po bożemu, przetrwaj wybuch śmiechu i siłą ich tu sprowadź. Na pewno ci się uda. - Wampir zaśmiał się. Tak po przyjacielsku.

Offline Funeris Venatio

• Arystokrata
    • Karta postaci

« Odpowiedź #133 dnia: 06 Kwiecień 2018, 17:16:52 »
- A kto powiedział, że chcę ich wyciągać? Niech dupczą. A głowy pewnie mają mocne, w końcu są na królewskim żołdzie. Drago, ty nie zatrudniasz byle kogo. Kiellon był dobrym przykładem - mrugnął do niego.

Offline Dragosani

• Moderator
  • Chwalmy Tawernę!
    • Karta postaci

« Odpowiedź #134 dnia: 07 Kwiecień 2018, 11:03:02 »
Drago zaśmiał się.
- No wiele można powiedzieć o Kiellonie, ale łeb to miał mocny - potwierdził. Oparł się o reling, spoglądając na nabrzeże. - Rankiem wypłyniemy. Pewnie jeszcze jutrzejszego dnia zdołamy dotrzeć do celu. Nie będziemy czekać, od razu zgarniemy jakiegoś przewodnika z placówki Bractwa i idziemy na wulkan. Trzeba więc wypocząć.

Offline Funeris Venatio

• Arystokrata
    • Karta postaci

« Odpowiedź #135 dnia: 07 Kwiecień 2018, 13:28:02 »
- To ja idę spać... - powiedział i poszedł spać.

Offline Dragosani

• Moderator
  • Chwalmy Tawernę!
    • Karta postaci

« Odpowiedź #136 dnia: 07 Kwiecień 2018, 16:36:58 »
Drago zaś nie spał. Noc był na to zbyt młoda. Gdy anioły się ulotniły (hehe), sam przemienił się w nietoperza i poleciał sobie gdzieś.

Wrócił nad ranem i od razu zagonił wszystkich do roboty. Brutalnie obudził Funerisa, dobijając się do drzwi jego klitki, którą to szumnie naszywano kajutą. Załoga przygotowała statek do wypłynięcia i dość szybko odbili od brzegu. Zaczęli kierować się w górę rzeki, ku placówce Bractwa znanej jako Chvalier. Podróż nie powinno zając im wiele czasu. Ot, kilka godzin rejsu. Rejsu dość ciemnego, wszak było hemis i promieni słonecznych było niewiele. Dzięki temu Antares mógł chodzić po pokładzie bez swojego kaptura i maski. Tak też czynił strasząc inspirując załogę swoim licem.

Offline Funeris Venatio

• Arystokrata
    • Karta postaci

« Odpowiedź #137 dnia: 07 Kwiecień 2018, 17:31:30 »
Małże. Wszędzie małże. Jak okiem sięgnąć, tylko małże. Małże nad małżami i wszystko małże. Małżogeddon. Małżokalipsa i jej czterej jeźdźcy (małzowi oczywiście).
Anioł był gdzieś na plaży, nad jeziorem. Przechadzał się spokojnie w jedną i drugą stronę, niosąc jakieś przedmioty z zaparkowanej w cieniu karety na koc rozłożony na piasku. Miał na sobie białą koszulę, zwiewną i proste, zwykłe spodnie. Również zwiewne. Lato było, w pełni, jak się zdawało po wyglądzie słońca na nieboskłonie i zieleni wokół. Funeris był widocznie na wakacjach, a przynajmniej tak się zachowywał. Uśmiech nie znikał ani z jego twarzy, a twarzy towarzyszki, która siedziała już na kocu, równie szczęśliwa i lekko ubrana. Ostatnią rzeczą, którą Funeris przyniósł z karety, była butelka białego, pół-wytrawnego wina. Usiadł sobie obok towarzyszki, niezwykle pięknej, chociaż nieco od niego młodszej. Odkorkował butelczynę, wziął do ręki dwa kieliszki, które były złożone w koszu wypchanym jakimiś szmatkami dla amortyzacji i nalał im nieco trunku. Stuknęli się szkłem, wznosząc toast i śmiejąc się perliście.
Minuty mijały im w pełnej radości, aż zdecydowali się na jakieś lekki drugie śniadanie, jako że pora była jeszcze wczesna. Anioł wyjął z małego kuferka obłożonego zaklęciem lodu małże. Miał również nieco octu winnego, soli i jakiegoś kwaśnego alkoholu. Otworzył nożykiem skorupki, częstowali się różnymi dodatkami i zajadali w najlepsze, szybko susząc butelkę. Anioł nie omieszkał skoczyć po następną. Chwilę później stali już po kostki w wodzie, ciesząc się swoim towarzystwem, czule wpatrując w oczy i przytulając. Anioł pocałował wybrankę, namiętnie ją do siebie przyciskając. Ta odwzajemniła miłosne zawody, rzucając mu się na szyję.
Sielanka trwałaby w najlepsze i pewnie przeszliby nieco dalej w swoich czynach, lecz anioł stanął przypadkowo na czymś twardym, co ukłuło go w stopę. Prawie że zaklął, powstrzymując się w ostatnim momencie. Uznał, że to dobry moment, by przejść z powrotem na koc i dokończyć dzieła, lecz coś otarło go o stopę. Odwrócił się, patrząc pod nogi. Wcale przezroczysta woda pozwalała zobaczyć wiele pod swoją powierzchnią. Ujrzeli więc obydwoje małże. Mnóstwo małż. Były wszędzie wokół nich, w miejscu gdzie stali. Nie wiedzieli skąd one się tam tak nagle wzięły, a już na pewno nie potrafili zrozumieć skąd tu tyle małży.
Starali się przejść na brzeg, kalecząc stopy, i złorzecząc na skorupiaki. Anioł wziął swoją partnerkę na ręce, chroniąc ją przed małżami. Posadził ją wreszcie na kocu, zagryzając wargi z bólu. Całe jego stopy były pocięte ostrymi krawędziami muszli. Obrócił się, patrząc na taflę jeziora. Widział jednak tylko małże. Mnóstwo, mnóstwo małż. Wychodziły na brzeg, pchane niewidzialną siłą, niczym posiadając nibynóżki albo inne coś. Kierowały się w stronę Funerisa i kobiety, prąc do przodu niczym wylewająca się z wulkanu lawa - mimo wszystko, za wszelką cenę. Anioł zaklął teraz szpetnie, postępując krok w stronę małż. Zatrzymał się jednak, patrząc z niedowierzaniem na taflę jeziora. W miejscu, gdzie małże wychodziły na ląd, zaczęły pojawiać się większe i większe. Niektóre muszle miały przeszło metr długości, były więc ogromne jak na małże. Otwierały swoje skorupy i stawały dęba. Ich białe wnętrza wypuściły macki, które imitowały ręce i nogi. Sprawa robiła się poważna. Podczas gdy anioł próbował ogarnąć swoim umysłem, co się właśnie dzieje, z jeziora wyskoczyły następne. Małże, oczywiście.
Wielkie, wielkie małże. Każda, gdy postawiła się na sztorc i wyrzuciła na zewnątrz małżowate macki-niemacki, mierzyła jakieś dwa metry, więcej niż anioł. Skoczył do przodu, chwytając Funerisa. Ten chciał się bronić, zareagować, ale nie mógł nic zrobić, niby sparaliżowany. ÂŻadna z jego umiejętności nie zadziałała - nie mógł się przemieścić czy użyć zaklęcia. Był bezsilny. I bezsilnie patrzył, jak małże doskakują do jego towarzyszki. Dwie wielkie muszle pochwyciły kobietę, następne dwie, te metrowe, skoczyły do jej stóp, unieruchamiając ją. Krzyczała, wrzeszczała  i piszczała, lecz nie mogła wiele zdziałać. On też nie mógł. I tylko przyglądał się, jak małże pożerają jego ukochaną, niczym oni pożerali małże wcześniej.
Małże rozdarły brzuch kobiety, wyciągając na zewnątrz wszystkie wnętrzności, aż te straciły swoją nadaną z definicji nazwę. Jelita, żołądek, nerki i trzustka - wszystko na zewnątrz. Małże po kolei podbiegały do niej, chwytały kawałki jej ciała i pożerały ze smakiem. Zaczęły dobierać się do nóg, rąk, twarzy. Uczta trwała, a anioł nie mógł nic zrobić. Przyglądał się bezradnie makabrycznej scenie, próbując się wyrwać, lecz dostał tylko małżową macką w twarz, aż pociekła mu krew. Małże śmiały się, chichotały i wiwatowały, przerzucając się kawałkami ciała kobiety. Wszystko tonęło we krwi. Plaża zasłała się purpurą.
Funeris podejmował kolejne rozpaczliwe próby obrony, wyrwania się, lecz małże były zbyt silne. Były przerażająco silne. Dostał znowu w twarz, jeszcze jeden i jeszcze. Zaczęło robić mu się ciemno przed oczami. Potem dostał w brzuch, w żebra i znowu w głowę. Wreszcie jedna z małży wzięła nieprzytomnego już anioła, podniosła wysoko do góry i rzuciła na ziemię w zapaśniczym stylu. Funeris gruchnął o ziemię. W głowie mu kołatało.

Funeris gruchnął o ziemię. W głowie mu kołatało.
Otworzył oczy. Zorientował się, że spadł z łóżka, a do jego "kajuty" dobijał się jakiś popieprzony debil, budząc pewnie wszystkich w promieniu kilku mil. Zapewne Drago. Na pewno Drago. Podniósł się, usiadł na rogu łóżka i przetarł twarz dłońmi. Westchnął, gdy przypomniał sobie, co mu się właśnie śniło.
- Ja pierdolę... - odrzekł wreszcie, przypominając sobie swój sen. Ubrał się w pełni, wstał i wyszedł na pokład. Małży pewnie nie ruszy już dłuższy czas.

Offline Dragosani

• Moderator
  • Chwalmy Tawernę!
    • Karta postaci

« Odpowiedź #138 dnia: 08 Kwiecień 2018, 11:13:19 »
A Szachraj pruł już dzielnie w górę rzeki. Trochę z oporem z racji na przeciwstawny nurt, jednak wiatr zapewniał niezerową prędkość. Dragosani krzątał się po pokładzie, nie bardzo wiedząc co ze sobą zrobić. Czuł się nabuzowany energią. Był początek Hemis, więc dla wampira był to istny przypływ mocy i życia. Popijał sobie coś z butelki owiniętej w futerał z cienkiej skóry. Krążył po pokładzie i czasem nawet pomagał tam w czymś, co wymagało siły.

Cel ich podróży zbliżał się szybko. Wszak to ledwie kilka godzin rejsu, a na wodzie czas płynie jakoś szybciej. Szczególnie, gdy jest wiatr. W przeciwnym wypadku jest kompletnie odwrotnie.

Offline Funeris Venatio

• Arystokrata
    • Karta postaci

« Odpowiedź #139 dnia: 08 Kwiecień 2018, 19:00:49 »
Ynosa miała to do siebie, że rozlewała się częściowo w pewnym miejscu w wielkie jezioro, będące już tuż obok Rizla i zamku Chevalier. Wpływali właśnie na jego wody, niemalże czując następny przystanek na swojej drodze. Funeris również krzątał się po pokładzie. Próbował najpierw znaleźć Evening, ale ta się gdzieś zaszyła. Czuł ją gdzieś na pokładzie, więc na pewno była jeszcze z nimi, nie odfrunęła nigdzie, próbując przetrawić małże i szpinak. Miał do niej kilka pytań, ale nic ważnego, więc mógł je równocześnie zadać w jakimkolwiek innym momencie. Widział za to króla, akurat stojącego przy sterówce.
- To co? Robimy zakonnikom pełen przegląd na wjeździe?

Forum Tawerny Gothic

« Odpowiedź #139 dnia: 08 Kwiecień 2018, 19:00:49 »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
anything