Tereny Valfden > Zakończone wyprawy
W głąb Zapomnienia
Dragosani:
- Atusel-Opactwo? - zapytał tauren. - Z naszych ustaleń wynika, że pływają po znacznie mniejszym obszarze. Skąd wy właściwie płynęliście?
- Pomieszczenia... - powtórzyła zjawa. W jej wypowiedziach zaczynał się pojawiać pewien schemat. - Tak, pomieszczenia umysłu brata mego rogatego, musi opuścić Mroczny, co plugawi je spaczonym swym dotykiem i ręce niewłasne wykorzystuje niecnie do duszenia na śmierć bezdenną... - powiedziała, łącząc chyba odpowiedzi słowa Marduka i Kiellona. Nie wykonywała jednak gwałtownych ruchów, aby zapobiec ewentualnemu przeszukaniu.
Zaidaan:
- Właściwie.. - Emerick na odsunął się od map i się wyprostował. - Możemy po prostu za dnia udawać okręt kupiecki czy też innych wielorybników. Pirat mając zadania czy też nie zawsze pokusi się na taki cel, nie ma opcji że to tak zostawi. A taką przynęte można ustawić na trasie między Opactwem a Valfden, tak gdzieś w połowie drogi. Opisałbym to dokładniej, ale czy w ogóle będziemy tego próbować?
Nawaar:
- Rozumiem. Odpowiedział ze stoickim spokojem krasnolud, który nie widząc przeszkód, postanowił, sprawdzić kwatery, lecz nie zrobił tego na słynne hura! Tylko na spokojnie się przesuwał w bok, bacznie obserwując zjawę, by ta nagle nie wypaliła i zaatakowała wszystkich, wrzeszcząc i inne takie historie. Dlatego jeśli duch zaczął, wykonywać jakiś ruch to Kiellon się zatrzymał, aby nie prowokować, jednakże jeśli zmarła nie zamierzała dalej reagować, to przeszukiwał półki, szafki, poszukując jakiś poszlak dotyczących opętanego taurena.
Kazmir MacBrewmann:
- Z Eandor, nie wiem czemu pomyślałem że rozbitkowie których podjęliśmy płynęli z Atusel. Nie zmienia to faktu że to nadal kawał morza. Emerick, statki wielorybnicze nie są uzbrojone. Ja bym się najlepiej zasadził w okolicy fortu i czekał. Zapasy muszą uzupełnić.
Marduk Draven:
Marduke także, ostrożnie bo ostrożnie, przystąpił do przeszukiwania pokoju opętanego Madarona. Zaglądał do wszelkich szafek, półek, szufladek i innych skrytek. Nie zapominał również o otwartych przestrzeniach jak stoły czy łoże i to co było pod łóżkiem.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej