Tereny Valfden > Zakończone wyprawy
Rynek zbytu
DarkModders:
Przejechaliście przez most i wjechaliście na trakt prowadzący w stronę miasta Tihios. Po chwili milczenia skwitował to taką odpowiedzią.
- Sam już nie wiem co na ten temat sądzić. Wiem jedno - ci buntownicy przeżyli i prędzej czy później zapragną tu wrócić. Jak myślisz? Po co Szeklan rozkazał rozpocząć budowę Twierdzy Azgan?
Marduk Draven:
-Też racja. A dużo ich przeżyło?
DarkModders:
- Coś koło 16 osób. Nie dużo ale swoim dzieciom mogli wszczepić nienawiść do jaszczuroludzi i tych ziem.
Marduk Draven:
-Może i orkowie wam pomogą? Tylko Zartat wie...- odrzekł delikatnie sprawdzając strup. Ból minął już dawno.
DarkModders:
- Tego nie wiem. - powiedział. Wtedy w oddali dostrzegliście miasto Tihios.
--- Cytuj ---Miasteczko położone na bezkresnej równinie gminy Lafos (Dystryk Noran, hrabstwo Maer). Miasto para się handlem wyrobami rzemieślniczymi oraz tym co uda się wyhodować w pobliskich farmach. Posiada własną Gwardie strzegącą murów miasta i jego okolicznych wiosek. Dowodzi nią Eret, były rycerz zwolniony ze służby. Gwardia jest w pełni lojalna wobec Królestwa Valfden. Miasto nie ma dostępu do rzek ani do morza co utrudnia handel. Posiada dobrze prosperujące kuźnie jak i inne zakłady rzemieślnicze. Rządzi nim burmistrz spokrewniony z rodem Caved. Otaczające miasto lasy zaopatrują miasto w drewno jak i wyroby z niego. Ludność do miasta emigruje w poszukiwaniu pracy, której tu nie brakuje. Ulice miasta są dobrze pilnowane przez gwardie co może świadczy o tym brak jakichkolwiek wzmianek na temat szajek terroryzujących te ziemie. Mieści się tutaj jedna z okolicznych wytwórni browaru, który czerpie chmiel z wioski Chmielowo. Dobrej jakości piwa ściągają w te strony różnej maści koneserów tych trunków. Z racji że pobliskie farmy są małe nie jest w tych stronach opłacalna hodowla chmielu.
--- Koniec cytatu ---
- No to prawie jesteśmy. - powiedział do ciebie. W jego głosie można było wyczuć nutkę radości. Trzasnął sznurkiem mocniej wprawiając konie w szybszy bieg.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej