Tereny Valfden > Dział Wypraw

Za wiedzą. ÂŚwiątynia w Eltan.

<< < (5/27) > >>

Kazmir MacBrewmann:
Oto i kurwa postęp. Za szybko i za dużo, a potem druidy przykuwają się łańcuchami do trawy. Pomyślał i ruszył ku miastu.

Jaqen Hghar:
Na szczęście zieloni tracili na znaczeniu na nowych terenach marchii, gdzie zostali uznani za zagrożenie dla rozwoju, postępu i są ścigani prawem przez straże marchii, tym samym nie ma tu miejsca ani na łańcuchy ani na zielonych!

Idąc dalej szlakiem mijając pola uprawne...

Wokół miejscowości prowadzona jest stała wycinka drzew z dżungli, wyrywane są korzenie starych drzew, a ziemia spulchniana, na której można hodować wytrwałe na gorąc i ciepło warzywa oraz zboża i jęczmień. Wycinkę drzew prowadzą miejscowe tartaki i zatrudnieni w niej drwale. Pozyskane drewno służy do powiększania osady, przez co drewniane budowle piętrzą się i zastępują kolejne pola uprawne, zaś pola idą dalej w głąb od miasta, przez co skutecznie miasto się rozrasta.

Dotarłeś do bram miasta, które zbudowane było z drewna. Przy bramie dostrzegłeś ponownie dwóch strażników dzierżących w swych rękach piki z zawieszonymi chorągwiami w barwach czerwieni i bieli.

Fentil

Fentil jest to duża osada osadzona w dżungli na wybrzeżu wyspy Valant, dokładnie jego południowej części. Znajduje się niemal na zachodnim krańcu całej wyspy. Jest to sporej wielkości osada, w której mieszkają głównie zbieracze ziół, plantatorzy oraz medycy wyrabiający leki. W pobliżu znajdują się również tartaki prowadzące wycinkę drzew, gorzelnie, i kilka pól uprawnych w tym jęczmienia, pszenicy i ziół na przyprawy.

Kazmir MacBrewmann:
Potem tu zrobimy zakupy. Myślał idąc w stronę miejskiej bramy, postanowił spytać dwóch "kolegów" o kierunek.
- Czołem chopy, jak się stąd na Setir dostanę? Przystań promów gdzieś tu ponoć jest.

Jaqen Hghar:
- Za Chatal bracie! - zawołał jeden z dwójki strażników. - Musisz iśc na zachód, przejść osadę i pójść na zachód, tam dotrzesz do przystani łączącej się z Sil Ignis z tamtąc na północ, też jakieś miasto będzie na pewno i wtedy tamtędy na północ do przystani do Hadur... Na Setir chcesz płynąć? ale wiem, ze tam nikt nic nie budował, ale przystań też jest, jak przejdziesz na Hadur, Vart to pustynnymi stepami dotrzesz do przystani prowadzącej na Setir, ale co ty tam chcesz to ja nie wiem.

Kazmir MacBrewmann:
- Za Chatal! Bo ja w zasadzie do Vart ida. Powiedzieli mi że muszę przez Setir przejść. Krasnolud podrapał się po brodzie.
- Chyba że cosik popierdoliłem, może to przez upał i smutnego samotnego zębacza którego przytuliłem po drodze.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej