Tereny Valfden > Dział Wypraw
Pośród traw i starych drzew: Pani Jeziora
Demetris:
-Nie znam tej piosenki...- rzekła wielce zasmucona Demetris robiąc taką minkę ;[ Przyśpiewek znała wiele, tej nie kojarzyła. -Ale całkiem ładna!
Nawaar:
Dhampira nie zasmuciły słowa elfki w końcu usłyszał tą piosenkę, tylko raz. W tym momencie postanowił powiedzieć gdzie ją usłyszał. - Słyszałem ją raz na kontynencie w stolicy elfiego królestwa Leyanoi jeden z niziołków ją sobie nucił pod nosem udając się na wschód. Dawne to czasy były, ale teraz wszystko się niestety zmieniło. W jego słowach można było wyczuć żal i odrobinę tęsknoty.
Lithan le Ellander:
- Dla mnie to czasy zbyt bliskie. Od wieków nie miałem okazji zapoznać się z kimś z tamtego królestwa. Opuściłem je wiele wieków temu oddając się poszukiwaniu potęgi skrytej w almanachach - rzekł i kroczyli dalej.
Nawaar:
- W końcu jesteś najstarszy z nas wszystkich tutaj i przybyłeś na wyspę o wiele wcześniej od nas, więc nie dziwię się, że bardzo dawno nie rozmawiałeś z nikim stamtąd. Jednak słyszałem, że twoja potęga magiczna znana jest bodajże wszędzie tutaj, a niektórzy nawet się Ciebie obawiają i słyszałem również ploty, że chcieli pozbawić Cię życia. Doprawdy im dłużej przebywam tutaj tym, coraz bardziej zaskakuje mnie ta wyspa. Odrzekł elfowi i ruszył dalej tak jak mówiła piosenka.
Nessa:
Długoucha dalej szła uśmiechnięta i nuciła sobie wyjątkowo cicho kolejny utwór. Zapewne tylko Silva mógł słyszeć melodię. Nie chciała rozmawiać o swojej ojczyźnie. Nie było o czym i z kim. Niewielu zna wszystkie i rozumie wzloty i upadki tego elfiego państwa. Sama długoucha również nie miała się za alfę i omegę, więc w dysputy historyczno-polityczne wdawać się nie chciała.
Nie przerywając melodii, Nessa wytężyła słuch. Któż to chciałby zabić Lithana? To przecież taki łagodny elfi staruszek, który za nic ma intrygi tego świata. Zerknęła na Progana, zanim elf odpowiedział. Cicha woda brzegi rwie, jak to mówią. Zatem wypada być czujnym cały czas.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej