Tereny Valfden > Dział Wypraw

Sen na jawie czy jawa we śnie?

<< < (10/37) > >>

Rodred:
Wkroczyłeś do drewnianej izdebki. W środku poczułeś swojski smrodek i przyjemne ciepło. Znalazłeś się w niewielkiej kuchni. Na desce do krojenia zobaczyłeś garść sucharów. Było tu brudno ale lampy naftowe rozświetlają mrok. Popatrzyłeś się w głąb. Zobaczyłeś siedzących przy stolików duch ludzi wesoło rozmawiających. Obaj piją herbatę z filiżanek z samowara stojącego obok na kredensie. Zobaczyłeś, że na stole jest trzecia filiżanka i trzecie krzesło. Obaj przerwali rozmowę i się na ciebie popatrzyli. Byli to ubrani w stare wełniane ubrania starsi ludzie. Jeden młodszy bez brody drugi starszy już ją posiadający. Starszy zaprosił cię gestem.
-  Wchodź śmiało! Nie wiem jak ci trafić się tu udało! Siadaj, napij się herbaty, widzieliśmy, że w końcu przyjdziesz.
Teraz spostrzegłeś leżącą na środku stołu kartkę z jakimś napisem.

Silion aep Mor:
Krasnolud zdziwiony rzekl podchodzac do stołu by usiasc: - Jak to czekaliscie na mnie ? Skad mogliscie wiedziec ze przybede? Gdy usiadl uwaznie przyjrzał sie kartce.

Rodred:
Ujrzałeś 3 wyrazy :

--- Cytuj ---Fabuła Fatalna Fechtunku
--- Koniec cytatu ---
Za oknem dało się słyszeć już dużo głośniejsze wycie. Raczej czegoś większego niż wilka. Zobaczyłeś, że mgła okala domek.
Siedzący spostrzegli, że przypatrujesz się kartce. W trakcie gdy młodszy nalewał ci herbaty starszy zapytał.
-  Czy wiesz o kim mowa w tym tekście?  Zaczął badać cię uważnym wzrokiem.

Silion aep Mor:
- Hmm... Czy ja wiem? Fabuła Fatalna Fechtunku lub Fechtunku Fatalna Fabuła. Musze chwile pomyslec, jakies wskazowki ?

Rodred:
Za oknem usłyszałeś okropny jęk. Okna się zatrzęsły, wiszące garnki o siebie zastukały.
Staruszek zatroskanym wzrokiem spojrzał na twoją herbatę. -  Herbata ci stygnie.  Po czym upił łyk ze swojej.  -  Jak ci się wiodło w twoim świecie zanim tu trafiłeś?  Kontynuował.
Młodszy mu przerwał. -  Nie zagaduj go teraz niech się skupi na zagadce.  Zerknął w stronę drzwi. -  Puki ma na to czas.  dodał.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej