Tereny Valfden > Dział Wypraw

Ten las jest nasz!

<< < (9/31) > >>

Mourtun:
W tym czasie Mourtun w swym domku na podgrodziu siedzac w fotelu popijajac piwo imbirowe przegladal swoj ukochany zielnik, mial w nim wiele okazow: rośliny lecznicze, ziela lecznicze, korzenie many, znalazl sie nawet slynny sloneczny aloes rosnacy na odchodach myrtanskich trolli oraz rzadki szczaw krolewski wszystkie okazy byly zasuszone i w nim umieszczone. Niestety wciaz brakowalo mu rosliny zwanej Lobelią ktora ponoc pomaga odzyskiwac siły, uslyszal kiedys ze mozna ja znalezc w lesie Strar, na nic nie czekajac zapakowal zielnik do plecaka ktory zarzucil na plecy, przypial sztylet do kostki i wyszedl z domu zamykajac za soba drzwi.
Miał szczescie gdyz akurat obok jego domu przejezdzala chlopska furmanka.
- Panowie gdzie wy to jedziecie?
- Do wioski naszej, a gdzie niby?
- A jedziecie moze przez las Strar?
- Chyba tak chłopcze, ale poczekaj sekunde. E ÂŹdzichu jak sie ten las nazywoł?
- Stur, Star, Strer, no jakos tak!
- A wiec chyba mozemy ci pomoc chlopcze! Wskakuj!
- Dziekuje panowie! - rzekl po czym wgramolil sie na furmanke.
Podroz mijala spokojnie aż do pewnego momentu gdy chlopi zatrzymali sie przed karczma.
- No tutaj narazie konczy sie nasza podroz! Złaź z wozu mały!
- Co, ale dlaczego?
- Nie widzisz ze rozpetala sie burza? Zreszta chcemy odpoczac i musimy konie napoić, chcesz jechac dalej bedziesz musial poczekac! ÂŹdzisek chodź chlopie, napijemy sie piwa.
- O tak, mam ochote na zimne piwo! Chodzmy!
Niziolek chcac nie chcac musial tutaj zostac przez jakis czas, zszedl z wozu i szybkim krokiem wszedl do karczmy.

Rodred:
Jest południe. Daleko na horyzoncie rzeczywiście widać zbierające się chmury. Po wejściu do środka uderzył cię swojski smrodek karczmy. Nie było wiele gości. Karczma ożywia się dopiero w godzinach wieczornych. Za ladą siedział karczmarz. Niziołek tak jak ty. Właśnie wycierał kufel i był stosunkowo zadowolony. Powitał nowych gości przyjaznym skinieniem głowy.  Oprócz waszej trójki w karczmie siedzi jeden elf i jeszcze dwóch niziołków, którzy z nim dyskutują. Elf wygląda ci na myśliwego wnioskując z ekwipunku.

Mourtun:
//To karczmarz juz sie nie dobija do Ukaha?
Niziolek podszedl do baru, rozejrzal sie wokol po czym rzekl do karczmarza:
- Piwo imbirowe poprosze!

Rodred:
// Incepcja Ukaha jeszcze tam nie ma ;) Przypominam, że jest popołudniu.

Karczmarz kiwnął głową i odwrócił się do beczki wykonać zamówienie. Dobiegają cię skrawki rozmowy. Niziołki próbują przekonać elfa, żeby opuścił ten las nim coś się stanie. Elf jednak zadaje się być na to zbyt dumny i pogardza radami niziołków. Po chwili karczmarz podsunął Ci piwo. - Dwie grzywny się należą. Czym się zajmujesz w tych stronach? Wyglądasz mi na poszukiwacza. Zagaił.

Mourtun:
- Dziekuje bardzo! Tu masz grzywny! - powiedzial podajac 2 monety .
- Poszukiwacz to za duzo powiedziane, lepszym okresleniem jest kolekcjoner. Wybralem sie do lasu Strar w poszukiwaniu niezbednej mi do kolekcji rosliny zwanej Lobelią. Zbieram je do mojego zielnika, jakbys chcial poogladac moje okazy wpadnij pozniej do mojego stolika. A teraz pozwol ze sie oddale! - rzekl po czym oddalil sie do wolnego stolika w rogu sali. Usiadł, wyłożył nogi na stół po czym popijajac piwo imbirowe przegladal swoj zielnik.
W tym czasie chlopi wrocili od koni, zauwazyli niziolki wiec podeszli.
- Ty mały... - rzucił woźnica
- Nie jestem mały, nazywam się Mourtun! - rzekl.
- No dobra Murtun! Jest sprawa!
- Mourtun czlowieku, Mourtun! Jaka macie sprawe? - zdenerwowal sie niziolek.
- Dobra Murtun, sluchaj! Jak my poili kunie to my zobaczyli ze na burze sie zbiero, chyba zagrzejemy tu do rana mały.
- Dobrze, dobrze i tak jestem zmeczony. Bawcie się dobrze panowie!
-  ÂŹdzichu chodz piwko czeko!
- Maja tu świetne piwo imbirowe, sprobujcie!
- Imbirowe, tfu, piwo ma byc piwo! - rzekl ÂŹdzichu.
Chlopi odeszli od stolika niziolka, zakupili piwo i strawe po czym zajeli wolny stolik obok baru.
Mourtun siedzial sobie, popijal piwo i przegladal zielnik, rozmyslal nad tym jak bedzie fajnie gdy zerwie ta rosline.
// - 2 grzywny

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej