Tereny Valfden > Dział Wypraw

Spotkanie po latach

<< < (30/36) > >>

TheMo:
Themo zaśmiał się.
-Dobry plan. Mam nadzieję, że się nie zjawią.
Myśl o tak pięknej nagrodzie równoważyła wszystkie trudy. Bo od dobrego napitku lepsza może być tylko piękna dziewka. Jednak można było poznać, że Themo i Nardo na jednej ziemi chowani.

Nardo:
Podbiegł do karczmy, poprosił ją na rozmowę. Spytał się

-Dostałbym od ciebie dużo butelek? Potrzebujemy z przyjacielem

TheMo:
Karczma mimo późnej pory była jeszcze otwarta. Choć prawie żywego ducha tam nie było. Jedynie chłopi, w których życia już nie było, bo utopili je w alkoholu. Gdzieś tam uwijała się karczmarka ścierając lepką plamę z piwa ze stołu. Kiedy Nardo do niej zagadnął ta uśmiechnęła się zalotnie. Wzięła go za rękę i zaprowadziła na zaplecze. Tam wysłuchała prośby.
- Zgoda, ale najpierw chcę poznać twoje imię i chcę całusa.
Mówiąc to nadstawiła usta.
Themo postanowił umilić sobie czas oczekiwania na przyjaciela. Odkrył wieko jednej beczki i ponowie zaciągnął się tym zapachem. Zdjął swoją barbutę z głowy i zanurzył w bimbrze. Hełm był szczelny, więc do pewnego poziomu nic nie wyciekało. Niosąc ostrożnie trunek wyszedł przed stajnie, by mieć lepsze pole widzenia. Choć była noc i mało co widział. Oparł się o ścianę i popijał samogon z hełmu.

Nardo:
Podszedł do niej, pocałował ją i powiedział:

-Jestem Nardo

Uśmiechnął się i czekał na jej reakcje.

TheMo:
- Zuzanna. Możesz mi mówić Zuzka.
Z uśmiechem poszła do szafek i wyjęła jedną, pustą butelkę. Wróciła do Nardo. Zamiast ja dać uniosła nad głowę.
- Jedna butelka, jeden całus.
Themo rozglądał się po uliczce. Jego głowa była zwrócona w lewą stronę. Potem na wprost, by zaczerpnąć łyka, a potem na prawo. Picie z hełmu było niewygodnie, toteż po zbroi spływały kropelki bimbru, które przesiąkły przez brodę. Zaczęło go nieco palić w przełyk. Przecież to mocne było. Nie mając nic na przepicie przystawił karwasz do nosa i wziął głęboki oddech. Technikę tę nazywają zawąchiwaniem i jest popularna na wschodzie.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej