Zgodnie z zaleceniami, zgłaszam projekt do izby lordów.
Projekt ten zawiera się we wpisie:
Dyskusja:Brudnopis salazara -> docelową nazwą projektu jest:
Prowincje i własności ziemskie oraz zysk płynący z ich posiadaniaKilka słów wyjaśnienia:
Obecnie istnieją dwa wpisy traktujące o tym samym, istnieją osobno a dotyczą tej samej kwestii, podziału ziem Valfden. Mam na myśli zapis: Prowincje oraz: Własności ziemskie oraz zysk płynący z ich posiadania. Ten pierwszy zawiera rzetelny podział z numeracją i wyjaśnieniem sąsiedztwa, zaś drugi opisuje czyja jest ziemia i w jakim hrabstwie leży. Połączenie zapisów ma na celu ułatwienie sprawy, by nie musieć latać po 2 stronach wiki i szukać: Aha, moja ziemia jest tu sąsiednia tam" i biegać stale szukając gdzie ja właściwie miałem nanieść tą karczmę, którędy jechać do tej i tej gminy do tej i tej lokacji.
Drugim powodem takiej zmiany nie dość skrócenie poszukiwań i zrobienie tego w sposób moim zdaniem bardziej przystępny, ułatwia on możliwość dodania nowych ziem w obręb podziału, gdyż iż ponieważ zmniejsza się ilość mapek (odchodzą te zabarwione okręgi hrabstwa, które poza zaznaczeniem lokalizacji tego hrabstwa (która teraz pozostaje jako numeryczna na mapie) nic nie wnosiła do zapisu, nie obrazowała tej ziemi ani rozlokowania gmin.
Dalej, projekt zawiera NOWE ZIEMIE, czyli Archipelag chatal w formie marchii i podziału na dystrykty i gminy. Rozlokowane tam wartości są efektem pracy izby lordów (które moim zdaniem są niepoprawnie przydzielone i nie uwzględniają tzw. potencjału ziemskiego, który jest uwzględniany w innych ziemiach).
Moja praca na marantwiki skupiona ostatnio w obrębie lokacji przyniosła efekty po konsultacjach z MG Isentorem, i wszystkie lokacje zostały przydzielone do gmin. proponuję by izba podjęła się przeliczenia i waloryzacji niektórych dochodów z gmin, gdyż obecnie dokładnie widać wchodząc w konkretne hrabstwa, konkretne dystrykty i konkretne gminy ile i jakich jest w nich lokacji, dzięki czemu można łatwiej przeprowadzić takie rozliczenia i łatwiej znaleźć chciane przez nas lokacje (własnie dzięki tez proponowanej zmianie zapisu prowincji i własności ziemskich.
Obecny zapis widział Isentor mówił, że "nie jest gorszy od poprzedniego rozwiązania", ale przekazuję... przekazujemy może nawet to izbie, gdyż może znajdzie i jeszcze bardziej usprawni ten zapis na wiki.
Teraz w tym momencie pisząc ten post sądzę, że dobrym usprawnieniem było by podlinkowanie zapisów z gminami do konkretnych kategorii z Lokacji, co jeszcze bardziej pomogło by graczowi w odnalezieniu lokacji, które chce odwiedzić i znaleźć lokacje pośrednie do nich.