Tereny Valfden > Dział Wypraw

Obić mordy

<< < (2/14) > >>

Gordian Morii:
- Oj panie kochany, to nasz stary Teodor, z tej... yyy Mirty. Tam najlepsza glina, na garnuszki. A czego pan szanowny życzy? Dzbana, ganków, a może kubeczków na okowitę? Hmm? Mam tu taki jeden komplet, w sam raz. Wygląda jak zagraniczny, bo taki ładny wzorek, ale to jakiś uczeń czy coś robił. - mówił i podstawiał Ci do oczu to jeden to drugi dzban.
-O a ten to moje największe cudo, szlachetna glina, z pustynnej oazy Jaruffa, wypalana w pustynnym słońcu piasków Ishgaru. 250 grzywien, prawie jak za darmo.

TheMo:
-Dobrze rozumiem, że towar importowany? Albo ja czegoś nie rozumiem. Jak glina może pochodzić z Ishgaru, skoro handel morski jeszcze nie ruszył?
Themo przybrał groźną minę i próbował pobić kupca samym wzrokiem.

Gordian Morii:
- Nie, nie swój... znaczy... - zmieszał się kupiec. A jego nerwowy wzrok starał się znaleźć jakikolwiek punkt zaczepienia. Bezskutecznie.
- Panie, ja biedny kupiec jestem. Garnki dostaję, to sprzedaję, coś pan taki ciekawy. No zamorski handel jeszcze nie ruszył, ale tym bardziej trzeba doceniać to, że jakoś staram się dostarczyć Wam tego, czego wam potrzeba. - dodał po chwili już spokojniej.
- To jak? Bierzesz pan coś czy nie?

TheMo:
Themo założył pewnie ręce na klatkę. Jego mowa ciała pokazywała pewność siebie.
-Owszem, doceniam. Tylko nie podoba mi się sposób w jaki pan to robi. Proszę mi łaskawie powiedzieć, skąd macie te towary?
Jego mina już nie była tak groźna, aczkolwiek nadal miał szybki oddech, jakby miał zaraz naskoczyć na kupca i wsadzić mu te wszystkie garnki pod kręgosłup.

Gordian Morii:
Handlarz pobladł w sposób bardzo widoczny, lecz mimo wszystko starał się zachowywać klasę i nie okazywać jakiegokolwiek strachu, lub chociażby jego oznak. 
- Panie, co byłby ze mnie za kupiec jeślibym zdradził Ci mojego dostawcę. Nie mogę, wybacz, mam na utrzymaniu cały dom. Jeśli nie chcesz nic kupić to idź już, bo odstraszasz mi klientów.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej