Tereny Valfden > Dział Wypraw

Księgozbiór

<< < (2/5) > >>

Funeris Venatio:
Paladyn przykuśtykał mniej więcej w momencie, gdy Szeklan skończył układać starożytne, delikatne i przede wszystkim bezcenne woluminy na półkach dwóch pierwszy regałów. Miał więc za sobą zdecydowanie mniej niż ćwierć pracy na tym piętrze, a zostało jeszcze drugie i trzecie. Staruszek poruszał się naprawdę cicho, nie przeszkadzał w pracy jaszczuroczłekowi. Podszedł do niego i spojrzał na całość wykonanej roboty. Szybko przeanalizował to, co zobaczył i naprawdę cierpliwym, nieco mentorskim tonem spytał się Szeklana o to, co bardzo go teraz intrygowało.

- Tak oglądam i oglądam i mnie dopadła pewna refleksja na temat twojej na pewno wyczerpującej pracy.... Jak zacząłeś układać te wszystkie księgi? Bo chyba pamiętasz, że prosiłem o ich uporządkowanie, nie tylko odłożenie na miejsce, prawda? Nie widzę co zrobiłeś ze zwojami, które również się przebijały przez ten zbiór. Poza tym, wydaje mi się, że jednocześnie zacząłeś to robić i według alfabetu i według tematyki. Jakimś cudem przynajmniej. No i ten... Wiesz, że jeżeli ułożyłeś jedną półkę, czy nawet jeden regał w ten sposób, to nadal będziesz miał przy każdym kroku zaczynający się na nowo alfabet. Znalezienie grymuaru "Księga Konoriusza" zajęłoby mi zdecydowanie za dużo czasu, bo mam dwanaście różnych regałów, przy których może wystąpić pierwsza litera nazwy. Albo inaczej, mam... więcej na pewno, możliwości znalezienia i, co za tym idzie, poszukiwania jej po temacie układania, który jest w ogóle niesprecyzowany. A to przecież jeszcze nie koniec, masz tyle jeszcze do zrobienia. Pozwól, że usiądę sobie tam z boku na stołku i odpocznę nieco. Stary jestem, już nie te lata co kiedyś...

DarkModders:
Szeklan podniósł kolejną księge i zaczął układać trzeci już regał. Powiedział układając na regale do starca:

-Wole wolniej pracować niż szybciej bo z pośpiechu to nic dobrego nie wychodzi- powiedział do starca po czym skoncentrował sie tylko na swoim zajęciu.

Przygotował sobie książki, które miały leżeć na tym regale i starannie je po układał czyszcząc z kurzu. Po tym Szeklan ruszył do kolejnych regałów. Teraz jednak postanowił jednak troche szybciej pracować aczkolwiek dalej z uwagą robił to co wcześniej. Po godzinie kolejne dwa regały były gotowe.

Funeris Venatio:
- Synku, nie ignoruj mnie, proszę. Pytałem się Ciebie a propos systematyzacji, nie szybkości prac. Wolałbym dowiedzieć się jaki obrałeś klucz, zanim skończysz pracę i się okaże, że robisz to w sposób chaotyczny.

DarkModders:
-To więc tak. Każdemu regałowi przypisuje daną litere z alfabetu. Ten pierwszy ma A, drugi B itd.- powiedziałem biorąc sie za piąty regał.

//Ile jest regałów na pierwszym piętrze?

Funeris Venatio:
- No to mamy problem, bo tych regałów jest dwanaście, po sześć na każdą stronę. Dodatkowo nie widziałem, żebyś zebrał wszystkie woluminy i dopiero zaczął wybierać te, które zaczynają się na "A", potem na "B" i tak dalej...

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej