Strefa dyskusji > Dyskusja o grach studia Piranha Bytes
ÂŚwiat Gothica vs. ÂŚwiat Rzeczywisty
MeGorT:
Zawsze się zastanawiałem jak to by było być w świecie Gothica. Być tam na żywo, poczuć orkową krew. Zaczynając życie w koloni, a kończąc gdzieś na kontynencie. Nie zastanawialiście się czy życie w Gothicu nie było, by ciekawsze od tego w którym żyjemy. Ja sam wybrał bym ÂŚwiat Gothica. Zamiast iść do pracy, na polowanie.Zamiast iść do szkoły, idziemy w podróż. Lekcje w szkole zastępują lekcje walki miecza na arenie. Co wy na to?
DODO:
Nie chcę być przykry, ale radzę Ci odstawić gry komputerowe. Gra powstała dzięki fantazji jej twórców i NIGDY nie powinna stanowić wzoru. Skoro uważasz, że gra bardziej, by Ci pasowała to radzę udać się do psychiatry. Nigdy, ale to nigdy gra nie zastąpi Ci prawdziwego życia. Odpowiadając na twoje pytanie ( które uważam, że jest całkowicie bez sensu ) to oczywiście, że wolę świat rzeczywisty.
Dodatkowo zrobiłeś da błędy w ankiecie oraz masę błędów w treści posta.
shadow007:
Ja tam bym wolał realia Gothica. DODO, ale mu chodziło o co innego o.O Chodziło mu oto, czy jak byś wybierał świat taki jaki jest teraz (komputery, internet, telewizja, radio), czy może czasy średniowiecza/fantasy (łuki, miecze, polowania, biesiady przy ognisku).
Ja bym wybrał bardziej takie realia Gothica. Lubie fantasy, średniowiecze i w ogóle, i chciałbym być takim człowiekiem przeżywających walke z orkami, bądź smokiem. Ahh... Szkoda, że to tylko mażenia . Ale cóż, w realnym świecie nie ma co nażekać :P !
A chociażby innym powodem, to brak stresu! Nie stresuje się, że stracę pracę, wyleją mnie ze szkoły, czy skończyły mi się pieniądze. Zawsze by się dało jakoś zarobić... A dzisiaj?
Boba Fett:
Najpierw podsumuję wypowiedź shadowa007.
--- Cytuj ---Lubie fantasy, średniowiecze i w ogóle, i chciałbym być takim człowiekiem przeżywających walke z orkami, bądź smokiem.
--- Koniec cytatu ---
Cóż, życie to koło fortuny, które nie oszczędza nikogo. Ciekawe, co byś powiedział na ten temat, gdybyś miał pecha i byłbyś zwykłym chłopem, którego żonę dzień w dzień chędoży straż? Lub żebrakiem błagającym o złoto, by przeżyć do następnego dnia? Hem?
--- Cytuj --- chociażby innym powodem, to brak stresu! Nie stresuje się, że stracę pracę, wyleją mnie ze szkoły, czy skończyły mi się pieniądze. Zawsze by się dało jakoś zarobić... A dzisiaj?
--- Koniec cytatu ---
Kłóciłbym się. ÂŚwiat Gothica i brak stresu? Chłopie, Ty byś chyba mieszkał na bezludnej wyspie pełnej jednorożców lub w przyszłości, gdy ludzie być może wygraliby z orkami! Orkowie, właśnie. Całe królestwo Myrthany pdbite przez te poczwary, a Ty mówisz o braku stresu i stracie pracy. Nie dość, że orkowie mogą w każdej chwili najechać na Twój dom/farmę/koszary/twierdzę, to w dodatku możesz szybko przy tym stracić życie (patrz: bezpowrotna utrata pracy =P). Czy Ty aby przypadkiem nie widzisz świata Gothica w zbyt różowych okularach? To nie tylko
--- Cytuj ---łuki, miecze, polowania, biesiady przy ognisku
--- Koniec cytatu ---
ale także trudy życia, które muszą przeżywać z dnia na dzień tamtejsi ludzie. Nie wszyscy się rodzą doskonali, nie wszyscy rodzą się tak, że w ich żyłach płynie krew pozwalająca stać im się prawowitym rycerzem, który będzie bronił króla.
Tym samym z powyższej mojej wypowiedzi możecie wywnioskować, że jednak wolę posiedzieć przy komputerze popijając przy tym herbatkę i nie martwić się, że w każdej chwili ork może mi rozłupać czaszkę.
Riddle.:
Od dawna korciło mnie żeby wypowiedzieć się w tym temacie. Wreszcie mnie naszła wielka potrzeba. DODO nie widze w tym temacie nic co miało by wskazywac na to, że MeGorT ma wyprany mózg. Założył po prostu normalny temat.
--- Cytuj ---Odpowiadając na twoje pytanie ( które uważam, że jest całkowicie bez sensu )
--- Koniec cytatu ---
Nie zgadzam się więc z tym stwierdzeniem...
Teraz na temat. Każdy potrzebuje świata w swoich myślach żeby "uciec" od problemów codziennego życia. W świat Gothica chętnie bym mógł "uciec". Ogólnie nie przepadam za nasza cywilizacją dlatego gdybym tylko miał możliwość od razu bym się spakował i wybył do Khorinis
Boba Fett: pomimo iż wyminiłeś tyle wad i trudności świata fantasy zastanawiam się czy w naszym nie jest podobnie.
--- Cytuj ---gdybyś miał pecha i byłbyś zwykłym chłopem, którego żonę dzień w dzień chędoży straż? Lub żebrakiem błagającym o złoto, by przeżyć do następnego dnia? Hem?
--- Koniec cytatu ---
A czy w tym świecie nie może być żebrakiem? Czy w tym świecie nie może komus podpaść i ten po prostu weźmie sie za jego żone? ÂŻycie może posiadac takie same warunki w każdej cywilizacji. Zarówno w naszej jak i wymyślonej.
--- Cytuj ---wolę posiedzieć przy komputerze popijając przy tym herbatkę i nie martwić się, że w każdej chwili ork może mi rozłupać czaszkę.
--- Koniec cytatu ---
Na naszym świecie ginie codziennie kilkadziesiąt tysiecy ludzi (jak nie więcej). Czy Twoim zdaniem nie są oni zabijani przez orków naszej cywilizacji?
Ogólnie wydaje mi się, że Twoje podejście jest proste. Myślisz, że życie tutaj jest znacznie łatwiejsze a to tak naprawde dwa identyczne światy tylko, że w innych realich. Osobiście bardzo bym chciał zakosztować życia w Gothicu. Byłaby tam moim zdaniem prawdziwa wolność.
Z wyrazami szacunku...
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej