Zdecydowałem się napisać tutaj bo nie znalazłem jakiegoś ogólnego tematu. Dopiero zaczynam przygodę z Gothic i mam pytanie - kiedy postać określa się czy chce być wojownikiem łucznikiem czy magiem i jak to się robi? Wiem już ze po zrobieniu określonych zadań trzeba zdecydować się do którego obozu się przyłączyć i dzięki temu tematowi zdecydowałem ze będzie to stary obóz. A czy wybór obozu ma jakiś wpływ na wybór profesji postaci? Generalnie chciałbym być magiem.
Dołączając do Starego Obozu lub Nowego Obozu ostatecznie i tak zostaniesz magiem, jednak rozwój postaci zależy tylko i wyłącznie od Ciebie. Jedynym ograniczeniem są punkty nauki.

Stary Obóz - Cień
Nowy Obóz - Szkodnik
Bractwo - Nowicjusz
Ok dzięki teraz mam jaśniejszy obraz sytuacji. Jeszcze pytanko bo nie moge podniść żadnego przedmiotu, zobaczyłem w instrukcji że jest tylko opisany klawisz "akcja", stojąc np. nad pochodnią naciskam go ale nic sie nie dzieje. Jak podnosić przedmioty?
I jeszcze jedno, chodząc po tej lokacji startowej nagle zabiła mnie błyskawica, o co kaman ?
Stoje nad przedmiotem, aktualnie nad bryłką rudy, czy powinny pojawić sie jakieś opcje typu podnieś czy po wybraniu klawisza akcji postac automatycznie podnosi przedmiot? Po naciśnieciu jednego z klawiszy przypisanych opcji "działanie" kamera zbliża sie na przedmiot ale postac go nie podnosi.
LPM + strzałka w górę. Ta błyskawica to magiczna bariera, której nie można przekroczyć.
Wielkie dzięki chyba to opanowałem ale nie bardzo jeszcze wiem jak zabierać przedmioty np z martwych wrogów albo skrzyn, bo otwiera mi sie lista tychże przedmiotów przy lewym boku ekranu ale nie potrafie ich zabrac.
LPM + strzałka w prawo to zabieranie przedmiotów ze skrzyń i z ciał przeciwników. LPM + strzałka w lewo to zostawianie przedmiotów w skrzyni.
A czy mozna walczyc stojąc w miejscu? Zginąłem pare razy w walce ze ścierwojadem bo ciężko mi jeszcze opanować poruszanie sie w czasie walki, a musze naciskac krok do przodu by postac walczyla i czesto przeciwnik ucieka spod miecza i mnie wtedy skutecznie atakuje.
Można, wystarczy trzymać wciśnięty LPM i wyprowadzać ataki strzałkami. Jest to dużo bardziej skuteczne niż atakowanie podczas biegu.
Z tą walką to faktycznie jest kiszka. Kurde zacząłem zbierac zadania w starym obozie i stracilem kase na miecz który mialem kupic od Fiska, kase stracilem przegrywajac walke na arenie co tez bylo zadaniem potrzebnym do zdobycia poparcia. A w ogóle to ceny są kosmiczne, 50 bryłek rudy jest juz dla mnie cena niewyobrazalna a widzialem juz ceny 1000, szok, do konca gry chyba nie zdobede tylu. Póki co to gubie sie w zadaniach.
Wbrew pozorom nie jest trudno uzbierać choćby te 1000 bryłek rudy. Dobrym sposobem na początkowy zarobek jest kowalstwo. Znajdź Huno i porozmawiaj z nim.
Spoko opis zadan ale największym problemem jest sposób walki. Ja do tego sie nie potrafie przyzwyczaic nawet z jednym przeciwnikiem mam problem bo poruszajac sie do przodu by zadawac ciosy i tak wychodze poza przeciwnika a nim obróce postac to juz strace tyle hp ze nie mam szans na wygrana i to przy jednym przeciwniku.
Bez obaw, każdy kiedyś zaczynał. Nauczysz się.