Tereny Valfden > Dział Wypraw
Górski spacer
Aurius:
-Będąc w bibliotece Bractwa czytałem nieco starych zapisków. Podobnież jest gdzieś tam stary klasztor jednych z pierwszych wyznawców Zartata. Będzie można się rozejrzeć po nim i sprawdzić co się z nim stało.
Zeleris Flamel:
I splądrować dodał w myślach Zeleris, lecz nie wypowiedział głośno swoich myśli. Zakonnik zapewne byłby średnio przychylny ku temu. Flamel przez chwilę zastanawiał się, co mogą tam znaleźć. I z punktu widzenia zarobku i zagrożeń, które mogą tam na niech czekać. Może jakieś stworzenia, zapewne także sama budowla. Skoro stoi już jakiś czas opustoszała, może być w nie najlepszym stanie. Ale nie dowiedzą się, dopóki tam nie dotrą.
- Słyszałem, że ostatnio gdzieś z Mogulem byliście. Prawda to? Czyżby coś związanego z Niebieskim? - zapytał, aby zająć czymś czas. A i ciekaw był. Ta sprawa zaczynała go coraz bardziej dotyczyć.
Aurius:
Dwójka towarzyszy ruszyła z wolna przez miasto.
-Ano prawda. Poszukiwaliśmy jakiejś orczej świątyni w pobliżu Ekkerund. No i ją znaleźliśmy. Poznaliśmy też orczego szamana imieniem Oczko. Specyficzna osoba, jak większość starszych w różnych społecznościach. Mieliśmy z nim polować na jakieś stworzenia zwane banshe. Coś jednak nie wyszło ponieważ nikt z nas nie miał znamienia Zewoli? Tak to chyba się nazywało. Zdaje się, że to miałoby nas przed nimi jakoś chronić.
Zeleris Flamel:
Banshe powtórzył w myślach Zeleris. Dobrze byłoby spotkać się z tym szamanem i porozmawiać o tych istotach. Szczególnie jeśli... nie dokończył myśli, aby wprowadzić nieco niepewności dla ewentualnych osób, które by te myśli czytały.
- To by się zgadzało. Znamię Zewoli to taki tatuaż. Z tego co wiem ma chronić przed opętaniem - wyjaśnił. - A banshe to jakieś duchy, czy coś, więc powód waszego wycofania się jest raczej zrozumiały - dodał.
Aurius:
-Sam niestety nie znam metod odpędzania duchów. Przynajmniej póki co, więc sądzę, że to była właśnie rozsądna decyzja. Nie ma co się porywać z motyką na słońce. - odpowiedział -Mam nadzieję, że dawny klasztor Zartata nie przyciąga podobnych zjaw.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej