Tereny Valfden > Dział Wypraw
Wysuszeni myśliwi
Isentor:
- Patty przejmij ode mnie więźnia.
Doszliście do wioski. Myśliwi gromadnie oczekiwali waszego powrotu.
- O patrzcie no! Przyprowadzili wampirzego skurwysyna!
Gunses:
Gunses byl ciekawy obrotu sprawy. Nie wiedzial co sie teraz stanie i jak powinien zareagowac, w koncu przed chwila w jego obronie stanela sama bogini. Wampir postanowil sie na razie przygladac
Isentor:
Isentor szepnął do Patty i Gunsesa.
- Powiedzcie im, że zabieramy wampira do stolicy, gdzie zostanie osądzony i ukarany. Nie dajcie im doprowadzić do samosądu.
Gunses:
Gunses wyszedł przed szereg i powiedział
- Sprawa jest bardzo poważna. Owy wampir jest podejrzany o wielokrotne morderstwa oraz nasyłanie i kierowanie grup spijaczy na polujących myśliwych. Jest przewinienie, musi być kara! A kara za takie czyny musi być odpowiednia. Przypiekanie srebrem albo częściowe wystawienie na promienie słoneczne! - Wampir miał nadzieję, że takie słowa wystarczą myśliwym - Rzecz jasna w obecności waszej. A potem śmierć! Jednakże sąd musi się nad nim odbyć w stolicy! W majestacie prawa! Ażeby złoczyńcę cały lud mógł zobaczyć i poznać jakie krzywdy wam poczynił! A potem zostanie ukarany! Na oczach wszystkich i ku pamięci wszystkich przezeń zabitych!
Isentor:
Wśród myśliwych rozbrzmiały głosy sprzeciwu, sami chcieli dokonać osądu. Jednak kilku ważniejszych łowczych zapanowało nad tłumem tłumacząc, że egzekucja w stolicy, będzie przestrogą dla innych wampirów. Myśliwi uspokoili się. Przedstawiciel wioski podszedł do was.
- Nie wiem jak mam wam dziękować. Proszę, myślę, że te 200 grzywien powinno zwrócić wam chociaż koszta podróży. Dziękuję raz jeszcze.
Isentor wziął pieniądze. Odszedł od myśliwych.
- Trzymajcie sprawiedliwie, Gunses 150 grzywien, Patty 50 grzywien. Za włożone w śledztwo siły. Wracajmy do miasta. Trzeba odeskortować więźnia do lochów miejskich.
Wyprawa zakończona
Isentor - brak grzywien
Gunses - 150 grzywien
Patty - 50 grzywien
p.s.
Talenty rozdam wieczorem.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej