Forumowy system RPG "Marant" > Dracoński teleport
Dyskusja o grze
Anv:
--- Cytat: Isentor w 18 Maj 2012, 20:33:52 ---Pytanie do wszystkich graczy!
Domyślny system dla podstawowej postaci. Może raz w poście napisać o ataku i raz o obronie. Jak ktoś jest silniejszy i szybszy może opisać dwa ataki i dwie obrony np. taki wampir.
LUB
Domyślnie gracz może wykonać w opisie jedną akcje. To znaczy, może to być epicki opis walki, gdzie gracz zadaje cios lub broni się przed atakiem przeciwnika. Ktoś lepszy czyli taki wampir będzie mógł wykonać dwie akcje czyli np. obronić się przed atakiem przeciwnika który opisał MG, a w dodatku odpowiedzieć atakiem w jednym poście.
Jak to widzicie? Czy takie koncepcje wam się podobają?
--- Koniec cytatu ---
Matko Boska, błagam nie! Potem dojdzie, liczenie ile kroków można wykonać, ile razy obrócić głowę. Potem faktycznie zaczniemy grać na kiedyś wspominanej planszy, by zrobić z marantu fabularyzowany kalkulator.
Jesli chodzi o mordowanie ptworów przez graczy, to niech MG zaczną ostrzej reagować. Choćby wprowadźmy ograniczenie już do zabijania jednego/dwóch przeciwników na post. Poza tym głównie trzeba karcić wszystkich tych, ktorzy źle opisują, lub robią z przeciwnika idiotę z porażeniem mózgowym. Odetnijmy graczowi rękę, albo przy skrajnym braku myślenia - zabijmy :D
Isentor:
To musi zostać w końcu określone przez umiejętności. Nie tak, to inaczej. Pilnowanie MG, niczego nie zmieni, bo nie sprawdziło się to od ostatniej aktualizacji. Walki to nadal zabijanie manekinów. Nawet walki 1 przeciwko 3 wygląda tak, że przeciwnicy potulnie czekają na to co zrobi gracz w ogóle nie reagując po tym jak on zdążył już zabić jednego z nich.
Gunses:
Walka wg Isa z jakimś bandytą
Post 1: GM: Bandyta wykonuje atak
Post 2: Gracz: Stosuję paradę
Post 3: GM: Bandyta wypada z rytmu
Post 4: Gracz: Atakuję bandytę:
Post 5: GM: Bandyta wykonuje paradę
Post 6: Gracz: Obrona wybiła mnie z rytmu...
Post 7: GM: Bandyta wykonuje atak
Post 8: Gracz: Stosuję paradę
Post 9: GM: Bandyta wypada z rytmu
Post 10: Gracz: Atakuję bandytę:
Post 11: GM: Bandyta wykonuje paradę
Post 12: Gracz: Obrona wybiła mnie z rytmu...
Post 13: GM: Bandyta wykonuje atak
Post 14: Gracz: Stosuję paradę
Post 15: GM: Bandyta wypada z rytmu
Post 16: Gracz: Atakuję bandytę:
Post 17: GM: Bandyta wykonuje paradę
Post 18: Gracz: Obrona wybiła mnie z rytmu...
Post 20: GM: Bandyta wykonuje atak
Post 21: Gracz: Stosuję paradę
Post 22: GM: Bandyta wypada z rytmu
Post 23: Gracz: Atakuję bandytę:
Post 24: GM: Bandyta wykonuje paradę
Post 25: Gracz: Obrona wybiła mnie z rytmu...
Post 26: GM: Bandyta wykonuje atak
Post 27: Gracz: Stosuję paradę
Post 28: GM: Bandyta wypada z rytmu
Post 29: Gracz: Atakuję bandytę:
Post 30: GM: Bandyta wykonuje paradę
Post 31: Gracz: Obrona wybiła mnie z rytmu...
Post 32: GM: Bandyta wykonuje atak
Post 33: Gracz: Stosuję paradę
Post 34: GM: Bandyta wypada z rytmu
Post 35: Gracz: Atakuję bandytę:
Post 36: GM: Bandyta doznaje obrażeń. I umiera.
Jak dla mnie pomysł nieciekawy. GM musi kontrolować wszystko i tyle. Musi być trochę bardziej surowy. Musimy pokazać że przeciwnik KAÂŻDY jest dość dokoksowany. Jakby w realu zaatakował nas duży pies, to byśmy spierdalali. Nawet jeśli pod ręką byłby miecz. Więc musimy zwiększyć wymagania bestii.
Izabell Ravlet:
Proponuję zrobić tak: walki 1v1 niech wyglądają tak, jak obecnie. Jeżeli jednak mamy walkę 1v2, to gracz w pierwszym poście pozbywa się jednego z przeciwników. Wtedy eMGi wpada z atakiem tego drugiego, przed którym gracz następnie musi się obronić i zaatakować, pokonując go. 1v3: gracz zabija pierwszego, dwóch pozostałych atakuje, gracz broni się i zabija drugiego, ostatni pozostały atakuje, gracz broni się i zabija ostatniego.
Czyli w skrócie: możliwość zabicia jednego przeciwnika na post, zaś pozostali przeciwnicy prowadzeni przez MG atakują następnie gracza w odpowiedni sposób.
W sumie taki kompromis pomiędzy Isem i resztą. No i ewentualnie MG może nie zatwierdzić śmierci przeciwnika, który potem dołącza się do ataku i trzeba "zabijać" go jeszcze raz.
Isentor:
--- Cytat: Gunses w 18 Maj 2012, 21:50:27 ---Walka wg Isa z jakimś bandytą
Post 1: GM: Bandyta wykonuje atak
Post 2: Gracz: Stosuję paradę
Post 3: GM: Bandyta wypada z rytmu
Post 4: Gracz: Atakuję bandytę:
Post 5: GM: Bandyta wykonuje paradę
Post 6: Gracz: Obrona wybiła mnie z rytmu...
Post 7: GM: Bandyta wykonuje atak
Post 8: Gracz: Stosuję paradę
Post 9: GM: Bandyta wypada z rytmu
Post 10: Gracz: Atakuję bandytę:
Post 11: GM: Bandyta wykonuje paradę
Post 12: Gracz: Obrona wybiła mnie z rytmu...
Post 13: GM: Bandyta wykonuje atak
Post 14: Gracz: Stosuję paradę
Post 15: GM: Bandyta wypada z rytmu
Post 16: Gracz: Atakuję bandytę:
Post 17: GM: Bandyta wykonuje paradę
Post 18: Gracz: Obrona wybiła mnie z rytmu...
Post 20: GM: Bandyta wykonuje atak
Post 21: Gracz: Stosuję paradę
Post 22: GM: Bandyta wypada z rytmu
Post 23: Gracz: Atakuję bandytę:
Post 24: GM: Bandyta wykonuje paradę
Post 25: Gracz: Obrona wybiła mnie z rytmu...
Post 26: GM: Bandyta wykonuje atak
Post 27: Gracz: Stosuję paradę
Post 28: GM: Bandyta wypada z rytmu
Post 29: Gracz: Atakuję bandytę:
Post 30: GM: Bandyta wykonuje paradę
Post 31: Gracz: Obrona wybiła mnie z rytmu...
Post 32: GM: Bandyta wykonuje atak
Post 33: Gracz: Stosuję paradę
Post 34: GM: Bandyta wypada z rytmu
Post 35: Gracz: Atakuję bandytę:
Post 36: GM: Bandyta doznaje obrażeń. I umiera.
Jak dla mnie pomysł nieciekawy. GM musi kontrolować wszystko i tyle. Musi być trochę bardziej surowy. Musimy pokazać że przeciwnik KAÂŻDY jest dość dokoksowany. Jakby w realu zaatakował nas duży pies, to byśmy spierdalali. Nawet jeśli pod ręką byłby miecz. Więc musimy zwiększyć wymagania bestii.
--- Koniec cytatu ---
Przecież to ma się nijak do tego o czym wcześniej napisałem. Czy ktoś mnie w ogóle zrozumiał?
--- Cytat: Darlenit w 18 Maj 2012, 21:56:09 ---Proponuję zrobić tak: walki 1v1 niech wyglądają tak, jak obecnie. Jeżeli jednak mamy walkę 1v2, to gracz w pierwszym poście pozbywa się jednego z przeciwników. Wtedy eMGi wpada z atakiem tego drugiego, przed którym gracz następnie musi się obronić i zaatakować, pokonując go. 1v3: gracz zabija pierwszego, dwóch pozostałych atakuje, gracz broni się i zabija drugiego, ostatni pozostały atakuje, gracz broni się i zabija ostatniego.
Czyli w skrócie: możliwość zabicia jednego przeciwnika na post, zaś pozostali przeciwnicy prowadzeni przez MG atakują następnie gracza w odpowiedni sposób.
W sumie taki kompromis pomiędzy Isem i resztą. No i ewentualnie MG może nie zatwierdzić śmierci przeciwnika, który potem dołącza się do ataku i trzeba "zabijać" go jeszcze raz.
--- Koniec cytatu ---
Właśnie o tym wyżej napisałem, że gracz na post może wykonać atak i obronę. Tylko chce to jakoś systemowo zapisać. Wreszcie ktoś mnie zrozumiał. Tyle wygrać!
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej