Forumowy system RPG "Marant" > Dracoński teleport
Dyskusja o grze
Gunses:
Chciałbym, aby pojawiały się czarny zdolne niwelować inne czary. Czyli czary likwidacji pól magicznych, np.
możliwość zdjęcia klątwy z zaklętych kufrów/skrzyń (a la morrowind) - takie kufry czy skrzynie zaklęte, zabezpieczone klątwą będą u mnie na zadaniach/wyprawach
czary które przebijają się przez bariery magiczne, takie np. jak zamknięte barierą magiczną przejścia (jak w risenie).
czary, które potrafią przerwać negatywne efekty (np. wszystkie wysysania życia itp.)
Dałbym to Druidowi. Bo!
Pomysł z klerykiem (leczenie itp.) jest dobry, ale nie ma zrobionej szaty fabularnej. Kleryk mi się kojarzy z łysym gościem z zakonu który jedzie na ręcznym albo grzmoci się z kumplami z celi bo ma celibat na piczki.
Nie bójmy się wprowadzić Druidów. Kleryk może być adeptem, a potem będzie Druid. Coś z klimatem G3.
Druid Natury - Leczenie (podstawa), przywoływanie i kontrola zwierząt (specjalizacja), rozbrajanie magicznych pułapek, przebijanie się przez magiczne bariery (drzwi, kufry)
Druid Ducha - Leczenie (podstawa), magia ducha (te anvarunisowe duszki - specjalizacja), rozbrajanie pułapek itp.
A czary lecznice... Dajmy, że mogą oni przenosić rany NA PRZECIWNIKĂW. Np. Są 3 wilki, jeden pogryzł bohatera. Mag może przenieść jego rany na przeciwnika. Wtedy byłby bardzo, ale to bardzo przydatny na wyprawach/zadaniach. Zdolność kontroli nad zwierzętami pozwoli dawać na zadaniach wszelkiego rodzaju potwory. Możemy dać kretoszczura i behemota, bo jak będzie za trudny przeciwnik, to Druid go odegna. No i te magiczne zamknięte kufry. Draconi czy inni pozamykali tak swoje cenne skarby. Wyspa aż pulsuje od dawnej, tajemniczej magii.
Co o tym myślisz?
Elrond Ñoldor:
Ale Guciu. Zrobisz rozpierdol w Gildii Magów jak ni stąd ni zowąd wprowadzimy sobie takiego Druida, którego wymyśliłeś. Stworzysz osobną organizację? Wątpię.
Mam lepszy pomysł. Mamy specjalizacje: leczenie, przemiana, przyzywanie, alchemia inne.
Czemu nie dodać "ÂŁamacz czarów"? Który będzie specjalizować się w zdejmowaniu klątw, przerywaniu rzucanych zaklęć przez innych, usuwaniu barier na kufrach czy polach siłowych?
Grison:
Nie wiem, czy to skończyliście, ale ponownie mam "ale", do opisów umiejętności i ich funkcji. Często jedno nie zgadza się z drugim. Opis mówi: "bla, bla, bla i bla", a funkcja tylko "bla". Nie pokrywają się. Z drugiej strony aby się pokrywały trzeba by było napisać w opisie i funkcji w miarę to samo, tak więc po co w ogóle podział na jedno i drugie? Jest to mylące, bo z opisu wynika nie raz, że to fajny bonus, a funkcja to mało przydatny shit. To będzie jakoś zmienione?
stefan666:
Ja mam pytanie do minusów rasy Wilkołak czy można wymyślić nowe wady, czy zostaje to rozbieranie się przed przemianą?
Izabell Ravlet:
--- Cytat: Grison w 22 Czerwiec 2012, 16:23:16 ---Nie wiem, czy to skończyliście, ale ponownie mam "ale", do opisów umiejętności i ich funkcji. Często jedno nie zgadza się z drugim. Opis mówi: "bla, bla, bla i bla", a funkcja tylko "bla". Nie pokrywają się. Z drugiej strony aby się pokrywały trzeba by było napisać w opisie i funkcji w miarę to samo, tak więc po co w ogóle podział na jedno i drugie? Jest to mylące, bo z opisu wynika nie raz, że to fajny bonus, a funkcja to mało przydatny shit. To będzie jakoś zmienione?
--- Koniec cytatu ---
Perfidny przykład:
Syn pustyni
Jesteś przyzwyczajony do wysokich temperatur panujących w dzień i chłodnych nocy na pustyni. Nie otrzymujesz ujemnego współczynnika do siły i szybkości przy skrajnie wysokich i niskich temperaturach otoczenia. Potrafisz wytrzymać wiele dni bez wody nie tracąc przy tym sił.
Funkcja - Nie otrzymujesz kary jeśli temperatura wzrośnie powyżej 30 stopni Celsjusza.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej