Forumowy system RPG "Marant" > Dracoński teleport

Dyskusja o grze

<< < (203/1739) > >>

Gunses:

--- Cytuj ---Funkcja - Możesz wykonać do 4 finiszerów na post. Nie otrzymujesz minusowej kary do ilości finiszerów na post podczas walki w nocy.
--- Koniec cytatu ---

To u bestii.. To są DODATKOWE finiszery, czy TYLKO tyle? Jak mam 100% walk sieczną, mam 5 finiszerów, to z tymi mam 9, czy tylko 4?

--- Cytuj ---Funkcja - Maksymalna wysokość skoku w wzwyż wynosi 10 metrów. Maksymalna wysokość skoku w dal wynosi 20 metrów. Optymalna wysokość do zeskoku i nie zrobieniu sobie przy tym krzywdy wynosi 80 metrów.
--- Koniec cytatu ---
To jest też na maxa, czy ta umiejętność i Dzikość wampira się dodają?

--- Cytat: Isentor w 08 Czerwiec 2012, 13:41:27 ---Dobrze, że mi to przedstawiłeś. Niektóre rzeczy z opisów trzeba będzie wywalić, tak żeby nie gryzy się z funkcją. Opis powinien być tylko opisem, który dopełnia graczom to co potrafi dana rasa. Coś jak o tym, że dracon ma pazury ale widzenie w ciemności ma również swoje odbicie w funkcji, bo dzięki temu gracz nie otrzymuje minusa do liczby finiszerów w nocy. W związku z tym tu na jedno wychodzi.

Ogólnie rozchodzi się o to, że stawiamy na funkcje, to ona definiuje to co można, a czego nie można. Opis jest tylko szczegółowym dopełnieniem. Fabularnym smaczkiem, który pomaga graczowi w opisie tego co robi.

Potrzebowałbym dzielnego poligloty, który podjąłby się zadania ogarnięcia opisów.

--- Koniec cytatu ---
Więc jak z tym widzeniem w ciemnościch? Jest na prawdę, czy tylko jest umownie, a daje nam dodatkowy finiszer? ;/

Ja się nie podejmuję tego, dosyć się napracowałem wczoraj a gówno z tego wyszło. :P

A i ten... Niektóre rasy mają same plusy, inne mają kilka minusów. To będzie tak zostawione, czy to jakoś wyrównasz?

Isentor:

--- Cytat: Gunses w 08 Czerwiec 2012, 13:44:46 ---To u bestii.. To są DODATKOWE finiszery, czy TYLKO tyle? Jak mam 100% walk sieczną, mam 5 finiszerów, to z tymi mam 9, czy tylko 4?
To jest też na maxa, czy ta umiejętność i Dzikość wampira się dodają?

--- Koniec cytatu ---
W przypadku finiszerów bonus, poprawiłem już. W przypadku akrobatyki ważna jest ta wyższa. Ona już obejmuje zwiększenia się tamtego.

--- Cytat: Gunses w 08 Czerwiec 2012, 13:44:46 ---Więc jak z tym widzeniem w ciemnościch? Jest na prawdę, czy tylko jest umownie, a daje nam dodatkowy finiszer? ;/

--- Koniec cytatu ---
Widzisz w ciemności więc fabularnie opisując post możesz napisać coś w stylu "widzę jak jeleń przebiegł w ciemności w lesie". Zaś na mechanikę gry przekłada się to tak, że nie dostajesz minusu do ilości finiszerów na post w nocy, bo widzisz w ciemności.

--- Cytat: Gunses w 08 Czerwiec 2012, 13:44:46 ---A i ten... Niektóre rasy mają same plusy, inne mają kilka minusów. To będzie tak zostawione, czy to jakoś wyrównasz?

--- Koniec cytatu ---
Taka już specyfika ras. Niektóre mają słabe bonusu ale za to nie mają minusów. Inne znowu mają duże bonusy ale są one ograniczone przez nieliczne minusy. Rasy są na tyle zróżnicowane, że każdy znajdzie coś dla siebie. Rasy nie mają być równe i tak jest. Nierówność nie jest w jakimś stopniu hardcorowa więc póki co tego nie ruszam.

Mogul:
Co do podziału broni:
Mam sieczne na 50%. W swoim ekwipunku posiadam topór i miecz. Teraz będę musiał wybrać jedną z broni. Co z drugą? W moim przypadku to są małe pieniądze, ale jeśli ktoś ma coś droższego, powiedzmy srebrny miecz i topór z mithrilu, to jest stratny. Jak to będzie wyglądać?

Dodatkowo:

--- Cytat: Gunses w 08 Czerwiec 2012, 13:55:04 ---1. Każda zdolność wymagałaby odpowiedniej reputacji
2. Nie byłoby 'magazynowania' talentów, za to byłaby reputacja określająca poszanowanie gracza w społeczeństwie.

--- Koniec cytatu ---

Ciekawa koncepcja, rozwiń to Guciu. Coś ala Risen 2?

Isentor:

--- Cytat: Mogul w 08 Czerwiec 2012, 13:58:21 ---Co do podziału broni:
Mam sieczne na 50%. W swoim ekwipunku posiadam topór i miecz. Teraz będę musiał wybrać jedną z broni. Co z drugą? W moim przypadku to są małe pieniądze, ale jeśli ktoś ma coś droższego, powiedzmy srebrny miecz i topór z mithrilu, to jest stratny. Jak to będzie wyglądać?

--- Koniec cytatu ---
Nie byłbyś straty w przypadku nauki. Ceny nie uległyby zmianie w związku z tym ucząc się dawniej walki bronią sieczną na 50% teraz mógłbyś sobie wybrać czym chcesz walczyć z broni siecznych na 50%. W przypadku posiadania kilku przedmiotów, trzeba by było się douczyć. Można to uznać za "rozbudowanie systemu".

Jakbym napisał, że gracze otrzymają specjalizacje za to co posiadają zarz by się zbiegli do Karena kupując po każdym rodzaju broni. Więc to nie wchodzi w grę. Ewentualnie dla obecnych graczy można wprowadzić ofertę promocyjną.

--- Cytat: Mogul w 08 Czerwiec 2012, 13:58:21 ---Dodatkowo:
Ciekawa koncepcja, rozwiń to Guciu. Coś ala Risen 2?

--- Koniec cytatu ---
Było i się nie sprawdziło. Problem z tą koncepcją polega na tym, że reputacja stale rośnie. Więc daje Ci dostęp do nauczyciela po osiągnięciu odpowiednio wymaganego progu. Wtedy mając kasę wyuczysz się wszystkiego na raz i masz z głowy. Talenty wymagają od Ciebie ciągłej aktywności w wyprawach, bo bez talentów pomimo tego, że masz kasę nie nauczysz się niczego nowego. I ma to jakieś logiczne wyjaśnienie. Walczysz częściej na wprawach więc zdobywasz wprawę, później idziesz do nauczyciela i uczysz się nowych rzeczy. Nie zaś idziesz się uczyć nowych rzeczy, bo jesteś fajny.

Mogul:

--- Cytat: Isentor w 08 Czerwiec 2012, 14:13:28 ---Nie byłbyś straty w przypadku nauki. Ceny nie uległyby zmianie w związku z tym ucząc się dawniej walki bronią sieczną na 50% teraz mógłbyś sobie wybrać czym chcesz walczyć z broni siecznych na 50%. W przypadku posiadania kilku przedmiotów, trzeba by było się douczyć. Można to uznać za "rozbudowanie systemu".

Jakbym napisał, że gracze otrzymają specjalizacje za to co posiadają zarz by się zbiegli do Karena kupując po każdym rodzaju broni. Więc to nie wchodzi w grę. Ewentualnie dla obecnych graczy można wprowadzić ofertę promocyjną.

--- Koniec cytatu ---

Ok, no promocja gud, co jednak wprowadzi troszkę zamieszania na początku, ale dalej sądzę, że to lepsza decyzja.

--- Cytat: Isentor w 08 Czerwiec 2012, 14:13:28 ---Było i się nie sprawdziło. Problem z tą koncepcją polega na tym, że reputacja stale rośnie. Więc daje Ci dostęp do nauczyciela po osiągnięciu odpowiednio wymaganego progu. Wtedy mając kasę wyuczysz się wszystkiego na raz i masz z głowy. Talenty wymagają od Ciebie ciągłej aktywności w wyprawach, bo bez talentów pomimo tego, że masz kasę nie nauczysz się niczego nowego. I ma to jakieś logiczne wyjaśnienie. Walczysz częściej na wprawach więc zdobywasz wprawę, później idziesz do nauczyciela i uczysz się nowych rzeczy. Nie zaś idziesz się uczyć nowych rzeczy, bo jesteś fajny.

--- Koniec cytatu ---

Nie było mnie kiedyś, nie wiem jak było. Możliwe, że źle przeczytałem, ale nie chodzi mi tutaj o reputację, którą widzimy w profilu. Więc nie będę się zbytnio wypowiadał na ten temat. Może Gunses miał coś głębszego na myśli.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej