Forumowy system RPG "Marant" > Dracoński teleport
Dyskusja o grze
Isentor:
--- Cytat: Mantos w 08 Czerwiec 2012, 10:20:05 ---Nie wiem jak dla was, ale dla mnie to wciąż brzmi idiotycznie, brakuje tylko dorzucić lekcji szydełkowania do tego zestawu ;/ Poza tym nie sądzicie, że podział broni jest potrzebny dla naszego umiłowanego motywu role-plej? Chyba przecież o to w tym wszystkim chodzi, budujemy postać by była wyjątkowa, lepimy ją jak figurkę z gówna którym jesteśmy na początku więc czyż nie miało by więcej sensu rozdzielić umiejętności dla skradających się w cieniu zabójców i berserków wyrzynających grupy wrogów dwuręcznym mieczem? ;/ Na dodatek rozdzielenie tych umiejętności ma sens ze względu na to że dowolna szkoła magii ma więcej zaklęć na pierwszym poziomie niż tu jest w całej kategorii.
--- Koniec cytatu ---
Powracasz do koncepcji, która w demokratyczny sposób została odrzucona przez graczy podczas aktualizacji do V3. Zdecydowano wtedy, że ten podział wprowadza za dużo zamętu i jest za bardzo szczegółowy.
Można to jeszcze uratować. Spis mógłby nawet pozostać taki jaki jest w obecnej formie. Po prostu nauka polegałaby na czymś w rodzaju "uczę się walki mieczem z broni siecznych na 50%". Zmieniłby się tylko zapis tego w ekwipunku.
Tylko do zmiany czegoś takiego potrzebuje odzewu sporej liczby graczy. Nie chce żeby jutro pojawił się zwolennik obecnej koncepcji i napisał post sprzeciwu oraz tego jak to niszczymy system.
--- Cytat: Mantos w 08 Czerwiec 2012, 10:20:05 ---Jeśli chodzi o wytrzymałości to jako taki sens to ma, nawet jeśli chodzi o statystyki bestii, ale nie podoba mi się to jak sztywne są te zasady. Co jeśli spotkamy przeciwnika posiadającego jeden punkt wytrzymałości więcej niż wynosi ostrość naszej broni, mamy spierdalać i kończyć zadanie?
--- Koniec cytatu ---
Myślałem o tym i jedyne ci przyszło mi do głowy to wpis na wiki o nazwie "przedział wytrzymałości". Umieściłbym tam grafikę z przedziałem ostrości. Objaśniałaby mniej więcej, że różnica 10 punktów daje czyste przebicie, różnica 5 punktów daje przebicie ale trzeba wykonać silne pchnięcie a np. różnica 1 punktu daje przebicie ale tylko wtedy kiedy uderzamy z dużą siłą w jedno miejsce kilkanaście razy. Poza tym tak w życiu jest. Jak wyskoczysz w koszuli do walki przeciwko ciężko opancerzonemu przeciwnikowi to jedynym rozwiązaniem jest ucieczka.
--- Cytat: Mantos w 08 Czerwiec 2012, 10:20:05 ---I co z Monkowym skryptem na ekwipunek?
--- Koniec cytatu ---
Monk pracuje, nie ma czasu.
--- Cytat: Gunses w 08 Czerwiec 2012, 10:27:57 ---Ale to mnie nie obchodzi kto to konsultuje i z kim. Dostaję coś, co dla mnie odbiega od realiów, bo:
1. Wiadomo, że wilk nie przegryzie zbroi płytowej. Ani rękawicy ze stali. To było wiadome zawsze, GMy się tym zajmowały od zawsze.
2. Statystyki powinny odnosić się do wytrzymałości, bo to na nią patrzymy walcząc.
3. Jakoś wątpię, że ktoś zacznie wyrabiać broń z zębów.
3. Jak ktoś wpadnie w zęby smoka to i tak zginie, nie ważne czy ma całą płytówkę.
Tak to działało, nie potrzebne kolejne cyfry. Ale... Jak już masz takie fajne grono konsultantów i pomocników, to ja z założonymi rękom czekam na wyjście nowej odsłony gry.
Trochę mnie tylko boli, że jak robiłeś um. rasowe wampirów, to ja Ci pomagałem, a potem miałem wrażenie, że nie przeczytałeś tego w ogóle i zrzuciłeś tak jak chciałeś. A gdzie Ci Twoi konsultanci?
--- Koniec cytatu ---
Napisałem już wcześniej, że nie będę marnował czasu na krytykanctwo i wymysły na siłę, na które sam możesz sobie odpowiedzieć, bo w ogóle nie mają one sensu.
Gunses:
Dlatego z założonymi rękoma będę czekał na rozwój wydarzeń. Jeśli każde "ale" ma być tak traktowane, to ja dziękuję za takie podejście GMa do graczy.
Isentor:
--- Cytat: Gunses w 08 Czerwiec 2012, 10:39:41 ---Dlatego z założonymi rękoma będę czekał na rozwój wydarzeń. Jeśli każde "ale" ma być tak traktowane, to ja dziękuję za takie podejście GMa do graczy.
--- Koniec cytatu ---
W powyższym przypadku "ale" Mantosa to krytyka. I to jest pomocne. Twoje "ale" to bezpodstawne czepianie się, ponieważ:
--- Cytat: Gunses w 08 Czerwiec 2012, 10:27:57 ---1. Wiadomo, że wilk nie przegryzie zbroi płytowej. Ani rękawicy ze stali. To było wiadome zawsze, GMy się tym zajmowały od zawsze.
--- Koniec cytatu ---
Co nie zmienia faktu, że wilk spróbuje zaatakować takiego gracza. No chyba, że Ty jako MG pokierujesz wilkiem tak by nie atakował, bo nie ma sensu. Wilk to wszak rozumna istota. Więc kierując tak wilkiem kierujesz nim już źle. Nic to nie wniosło, ja zaś zmarnowałem czas, który mógłbym poświęcić na poprawę umiejętności.
--- Cytat: Gunses w 08 Czerwiec 2012, 10:27:57 ---2. Statystyki powinny odnosić się do wytrzymałości, bo to na nią patrzymy walcząc.
--- Koniec cytatu ---
<ironia>Bo nie odnoszą się.</ironia> Nic to nie wniosło, ja zaś zmarnowałem czas, który mógłbym poświęcić na poprawę umiejętności.
--- Cytat: Gunses w 08 Czerwiec 2012, 10:27:57 ---3. Jakoś wątpię, że ktoś zacznie wyrabiać broń z zębów.
--- Koniec cytatu ---
Skoro o tym napisałem to znaczy, że dostawałem na PW pytania i prośby z tym związane. Ale Ty wiesz lepiej nie będąc MG. Nic to nie wniosło, ja zaś zmarnowałem czas, który mógłbym poświęcić na poprawę umiejętności.
--- Cytat: Gunses w 08 Czerwiec 2012, 10:27:57 ---Trochę mnie tylko boli, że jak robiłeś um. rasowe wampirów, to ja Ci pomagałem, a potem miałem wrażenie, że nie przeczytałeś tego w ogóle i zrzuciłeś tak jak chciałeś. A gdzie Ci Twoi konsultanci?
--- Koniec cytatu ---
Wybrałem tylko to co miało sens i nie robiło z wampirów graczy niezwyciężonych. Nie moja wina, że nadających się rzeczy było tyle co kot napłakał. Ale wiedziałeś o tym bo pisałem Ci o tym na gadu więc nic to nie wniosło, ja zaś zmarnowałem czas, który mógłbym poświęcić na poprawę umiejętności.
Jak to było w reklamie Forda "feel the difference".
Hagmar:
Ale Gucio ma wielki problem <facepalm> Nie wiem jak inni ale mniej więcej pamiętam jaką co ma wytrzymałość i ostrość. Po prostu ide też na logike, mając w łapie mithril a na sobie płyte z tego samego to prawie nikt mnie nie ruszy. ÂŻe dużo liczenia? Ojej... Gówno prawda... jeszcze raz powiem, wystarczy myśleć! Wilk nie przegryzie czegoś? To zaciśnie szczęki a i tak zaboli, albo rzuci się na nas i rozgryzie gardło...
Mantos:
--- Cytat: Isentor w 08 Czerwiec 2012, 10:33:41 ---Powracasz do koncepcji, która w demokratyczny sposób została odrzucona przez graczy podczas aktualizacji do V3. Zdecydowano wtedy, że ten podział wprowadza za dużo zamętu i jest za bardzo szczegółowy.
Można to jeszcze uratować. Spis mógłby nawet pozostać taki jaki jest w obecnej formie. Po prostu nauka polegałaby na czymś w rodzaju "uczę się walki mieczem z broni siecznych na 50%". Zmieniłby się tylko zapis tego w ekwipunku.
Tylko do zmiany czegoś takiego potrzebuje odzewu sporej liczby graczy. Nie chce żeby jutro pojawił się zwolennik obecnej koncepcji i napisał post sprzeciwu oraz tego jak to niszczymy system.
--- Koniec cytatu ---
Ja jestem za Edziowym podziałem, nie miałbym nic przeciwko żeby walka sztyletem i ukrytym ostrzem lub włócznią i trójzębem była w jednej lekcji. Nie mówię, żeby rozdzielać na poszczególne rodzaje broni, ale żeby chociaż umiejętności których się uczymy miały ze sobą coś wspólnego. Można dać podział do siecznych: długie, średnie, krótkie i powinno być w porządku
--- Cytat: Isentor w 08 Czerwiec 2012, 10:33:41 ---Myślałem o tym i jedyne ci przyszło mi do głowy to wpis na wiki o nazwie "przedział wytrzymałości". Umieściłbym tam grafikę z przedziałem ostrości. Objaśniałaby mniej więcej, że różnica 10 punktów daje czyste przebicie, różnica 5 punktów daje przebicie ale trzeba wykonać silne pchnięcie a np. różnica 1 punktu daje przebicie ale tylko wtedy kiedy uderzamy z dużą siłą w jedno miejsce kilkanaście razy. Poza tym tak w życiu jest. Jak wyskoczysz w koszuli do walki przeciwko ciężko opancerzonemu przeciwnikowi to jedynym rozwiązaniem jest ucieczka.
--- Koniec cytatu ---
Może być, tylko zwiększyłbym różnicę dzięki której możliwe jest przebicie zbroi do 3 punktów ;f
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej