Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat
Najlepszy sposób na poprawę humoru? Oddaj krew!
Nessa:
Oddawało się krew, oddawało. Bajerancką grupę się ma, to się oddaje. Taką samą jak Nif zresztą, chociaż u mnie mieli jej sporo i kobiecina poprosiła, bym przyszła później
--- Cytuj ---Ale przecież tutaj są sami kolesie z jajami!
--- Koniec cytatu ---
Taki tekst powinien być przy temacie o oddawaniu szpiku :P Zresztą przed świętami dzwoniłam, by dowiedzieć się jak w mojej okolicy jest z takimi ośrodkami, bo o ile z krwią wiele szpitali stoi bardzo dobrze, to ze szpikiem ośrodki niekoniecznie.
--- Cytuj ---Po prostu nikt nie wciska Ci 7 czekolad pod pretekstem zadośćuczynienia.
--- Koniec cytatu ---
Zadośćuczynienia? Jak dla mnie słowo mocno nie na miejscu.
Mogul:
--- Cytat: Isentor w 16 Kwiecień 2012, 16:41:06 ---Mogul, w którym punkcie oddawałeś krew? Btw bardziej od 7 czekolad podoba mi się idea za granicą, odpłatna np. 20 euro co na polskie standardy daje ponad 60 złotych. Oczywiście idea pomocy ta sama. Po prostu nikt nie wciska Ci 7 czekolad pod pretekstem zadośćuczynienia.
--- Koniec cytatu ---
W Kaliskim punkcie na Kaszubskiej. Osobiście nie interesują mnie pieniądze, a sam fakt, że mogę pomóc ludziom. Czasami mogę trafić tak, że ktoś z mojej rodziny będzie jej potrzebował. Dostanie ją i wtedy będę wiedział, że gdybym jej nie oddał ta osoba mogła by nie dostać. Czekolady są po to, by szybciej zacząć regenerować krew, i na osłabienie. A to jest honorowe krwiodactwo, czyli dajesz ją za darmo. Taka jest tego idea.
--- Cytat: Nif w 16 Kwiecień 2012, 16:47:03 ---Równie dobrze możesz oddać nasienie do banku spermy, można dostać nawet 500 złotych.
Sam chętnie oddawałbym krew, bo de facto mam dość rzadką, 0 Rh -, a taka jest, jak pamiętam, najbardziej potrzebna w szpitalach i innych tego typu instytucjach, ale osiemnastu lat nie mam i po prostu nie mogę.
--- Koniec cytatu ---
Ja jeszcze nie wiem jaką grupę mam, bo nie dostałem. Dowiedziałem się, że jeśli chcę się dowiedzieć, to za tydzień mam przyjść i wyniki dostanę. Nif, w takim razie jeśli pełnoletni nie jesteś, czemu takie badania robiłeś?
--- Cytat: Nuda w 16 Kwiecień 2012, 16:49:26 ---Oddawało się krew, oddawało. Bajerancką grupę się ma, to się oddaje. Taką samą jak Nif zresztą, chociaż u mnie mieli jej sporo i kobiecina poprosiła, bym przyszła później
--- Koniec cytatu ---
Ile już oddałaś Nuda?
Isentor:
--- Cytat: Nif w 16 Kwiecień 2012, 16:47:03 ---Równie dobrze możesz oddać nasienie do banku spermy, można dostać nawet 500 złotych.
--- Koniec cytatu ---
--- Cytat: Mogul w 16 Kwiecień 2012, 16:56:48 ---Czekolady są po to, by szybciej zacząć regenerować krew, i na osłabienie. A to jest honorowe krwiodactwo, czyli dajesz ją za darmo. Taka jest tego idea.
--- Koniec cytatu ---
Wiem po co dostaje się czekolady. <facepalm> Po prostu nie odpowiada mi taka forma nagrody za oddanie krwi. W każdym z krajów odbywa się to honorowo. W krajach o mniejszym wpływie komunizmu odbywa się to w sposób cywilizowany - za pieniądze, które we własnym zakresie przeznaczasz na "czekolady" i inne wydatki. U nas jak zwykle traktuje się obywatela jak dziecko. Takie podejście mi się nie podoba.
Patty:
--- Cytat: Mogul w 16 Kwiecień 2012, 16:56:48 ---Nif, w takim razie jeśli pełnoletni nie jesteś, czemu takie badania robiłeś?
--- Koniec cytatu ---
No chyba nie trzeba być pełnoletnim, by wiedzieć, jaką posiada się grupę krwi, nieprawdaż?
--- Cytat: Isentor w 16 Kwiecień 2012, 17:01:40 ---U nas jak zwykle traktuje się obywatela jak dziecko. Takie podejście mi się nie podoba.
--- Koniec cytatu ---
Powiedziałbym, że chwilami to nawet lepiej, że czekolady dają, a nie pieniądze, bo sporo ludzi wyda to po prostu na wódkę, co zachęciłoby, dajmy na to, alkoholików.
Mogul:
--- Cytat: Nif w 16 Kwiecień 2012, 17:04:44 ---Powiedziałbym, że chwilami to nawet lepiej, że czekolady dają, a nie pieniądze, bo sporo ludzi wyda to po prostu na wódkę, co zachęciłoby, dajmy na to, alkoholików.
--- Koniec cytatu ---
To zdziwiliby się, jak szybko padną. Tylko kretyni piją w ten sam dzień. Co jak co, ale zdrowie w tym przypadku jest najważniejsze i nie bez powodu dodatkowo zostajesz zwolniony z zajęć i cięższych prac fizycznych.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej