Ja nie miałem wątpliwości, że seria Gothic znajdzie się wysoko na liście, ale przyznam, że na miejsce na podium nie liczyłem, więc jestem bardzo pozytywnie zaskoczony, że pierwsza część przygód bezimiennego znalazła się na trzecim miejscu w rankingu najlepszej gry dekady oraz na pierwszym jako najlepsza gra 2001 roku. To świadczy, że pomimo prostoty tej gry jest ona wyjątkowo wybitna i że ludzie po upływie ponad 10 lat od premiery nie zapomnieli tego niepowtarzalnego klimatu i fabuły, którymi ona urzeka. A co do Wiedźmina, który wygrał plebiscyt, to mogę powiedzieć, że to zasłużona wygrana. Co prawda niektórzy narzekają, że gracze oddawali na niego głos tylko dlatego, żeby postąpić tak jak na prawdziwego patriotę przystało i zagłosować na ,,swoje'', bo w rzeczywistości były lepsze gry od Wiedźmina. Nie zgodzę się z tym, bo biorąc pod uwagę wielkie oczekiwania przed premierą, które twórcy spełnili w 100%, medialny szum wokół tej gry, wysoki jej budżet i rekordową liczbę egzemplarzy, w której się sprzedała, to uważam, że jego wygrana nie powinna być zaskoczeniem. Przecież każdy pamięta, jak wszyscy polecieli do sklepów jak pojebani, żeby kupić tę grę, a później zachwalali jaka to jest zajebista pod każdym względem. W takim razie jeśli nie Wiedźmin, to kto? Ja tam w dużo gier w swoim życiu nie grałem, ale pośród tych, które miałem okazję poznać, to Wiedźmin jest jedną z tych najbardziej wyróżniających się, które się zapamiętuje. Ale każdy ma swoje ulubione gry i każdy widzi inaczej swoją listę najlepszych gier.

Dwie gry na które głosowałem w pierwszej trójce
Szkoda tylko, że Morka nigdzie nie widać.
O tak, Morrowind to też wyjątkowa gra. Powinien być zdecydowanie wyżej.