Forumowy system RPG "Marant" > Dracoński teleport
Propozycje zmian
Eric:
Nie chce mi się zbędnie pierdolić i wysuwać argumentów, których Edzio ma pewnie pod dostatkiem, ale warto wspomnieć, że jestem za takim podziałem. ;p
Gordian Morii:
Mi obecny system nauki bardzo odpowiada, nie wiem o co jest problem. Skoro uczę się podstaw walki bronią sieczną, to uczę się podstaw walki wszystkimi rodzajami broni. Jeśli uczę się jeździć samochodem w kategorii B, to w papiery nie wbijają mi, że mam prawo jeździć tylko Seatami, ale wszystkimi rodzajami pojazdów zakwalifikowanych jako samochody osobowe.
Koza123:
Na początku wydawało mi się to genialne, ale teraz zauważyłem jeden błąd. Po wprowadzeniu tego, zrobi się wielki burdel. Jak określić, kto się czego uczył? Będziemy sobie teraz wybierać, czy jak?
Isentor:
--- Cytat: Elrond w 09 Luty 2012, 18:23:02 ---Ale Iseq. Ja nie chcę byśmy wracali do starej listy ataków. Była idiotyczna! Chodzi mi o to żeby gracz mógł szkolić się w jeden wyjątkowej broni, a nie w ich grupie. Podałeś przykład miecza i sztyletu, że jest to podobne. To nie jest podobne. Wielkość zmusza do innej techniki.
--- Koniec cytatu ---
Spójrz na taki. Przygotujesz poszczególne przykłady treningu dla tylu broni? Większość z nich i tak będzie się pokrywać. Zrezygnowaliśmy z tego rozwiązania bo jest sztucznym wypełniaczem rozgrywki. Zadawanie ciosów jest niemal identyczne. Różni się kilkoma drobnymi szczegółami, dla których chcesz tworzyć osobną specjalizację? Absurd! Pokaż mi szermierza, który po dostaniu w ręce sztyletu nie będzie potrafił wyprowadzić najprostszego ciosu.
--- Cytat: Elrond w 09 Luty 2012, 18:23:02 ---W moim pomyśle gracz mógłby dalej używać poetyckich opisów walki opierając się tylko na swoim poziomie władania bronią. Tak jak teraz. Ale władając mistrzowsko kosturem, nie potrafiłby walczyć na równie mistrzowskim poziomie młotem. Czemu ucząc się jednego, uczymy się automatycznie drugiego widząc, że styl jest całkiem inny?
--- Koniec cytatu ---
Obuch jest obuchem, charakterystyka walki pozostaje ta sama. Nie będziesz nim przecież zadawał cięć.
--- Cytat: Elrond w 09 Luty 2012, 18:23:02 ---Nie rozdzielajmy się na dziwne ataki. Tylko na rodzaje broni. To tak, jakbyś nauczył się specjalizacji "noszenie pancerza" a później biegał sobie raz w skórzanym pancerzu, a raz płytowym pancerzu.
--- Koniec cytatu ---
Podążając za Twoim przykładem mamy podział na sieczne i obuchowe.
--- Cytat: Gordian w 09 Luty 2012, 18:32:10 ---Mi obecny system nauki bardzo odpowiada, nie wiem o co jest problem. Skoro uczę się podstaw walki bronią sieczną, to uczę się podstaw walki wszystkimi rodzajami broni. Jeśli uczę się jeździć samochodem w kategorii B, to w papiery nie wbijają mi, że mam prawo jeździć tylko Seatami, ale wszystkimi rodzajami pojazdów zakwalifikowanych jako samochody osobowe.
--- Koniec cytatu ---
Dokładnie.
Koza123:
Chciałbym jeszcze dodać, że problemem byłoby teraz, co zrobić z graczami, którzy mają wyuczoną poprostu broń sieczną, a przy tym mają np. tak jak ja, miecz i sztylet...
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej