Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat
Jacek Piekara
Patty:
--- Cytat: Nuda w 29 Sierpień 2011, 13:09:09 ---Fizyka i chemia (mowa o tym czego uczą nas w szkole i w jak nieprzystępny sposób) jest trudna dla nie-ścisłowca, czego również doświadczam, ale matma zależy od nauczyciela i od tego (lub), czy uczeń lubi kombinować. To łączmy się w bólu, bo w 2 klasie jest sporo nauki ;[
--- Koniec cytatu ---
:( Ale trzeba.
--- Cytat: Nuda w 29 Sierpień 2011, 13:09:09 ---Przyznaję, dobrze by było dodać fantasy do kanonu, by młodzi poznali różne gatunki, ale nie wymieniony przez Ciebie tytuł. Zeusie broń. Podoba mi się natomiast, że w niektórych podstawówkach (!) jest "Hobbit...". Dla takich młodzików to dobry tytuł, bo nie nadają się na, jak to określił Sado (btw. teraz tak mi coś świta - nie miałeś wcześniej "tytułu" lordowskiego? Tj. trochę innego nicka :P), ostre fantasy, a dzieło Tolkiena jest przyjemne.
--- Koniec cytatu ---
Sado był kiedyś Lord Sado, tak btw. Mi też się podobało, że był Hobbit w podstawówce... Którego oczywiście nikt nie przeczytał. W gimnazjum miałem świetnego polonistę, z którym przerobiliśmy tom opowiadań Sapkowskiego, Miecz Przeznaczenia mianowicie... Tak, też nikt nie przeczytał. Ludzie mają dziwną awersję do fantasy, nie wiem, czy źle się kojarzy. Mi jeszcze brakuje jakiejś porządnej lektury s-f. Bardzo niedoceniany w szkołach gatunek. Ogólnie młodzieży coraz gorzej idzie czytanie, nie chcą i nie lubią. Znam wiele osób, które czytają książkę na rok i z reguły jest to tomik kawałów. Przykre. Ale prawdziwe niestety.
--- Cytat: Nuda w 29 Sierpień 2011, 13:09:09 ---Jeszcze jeden post, będę cieniem i mogę się bawić w Marant. Oł je.
--- Koniec cytatu ---
Ale w marant można grać od pierwszego posta, już nie ma wymagań ;)
--- Cytat: Gordian w 29 Sierpień 2011, 13:15:38 ---Teraz będzie super nie na temat. Ale gwoli wyjaśnienia.
Przecież w Marant możesz się bawić z jednym postem:D Kto Ci takich głupot o Cieniach nagadał. Wystarczy zgłosić sie w dziale marantu i dostaniesz prawa gry;]
--- Koniec cytatu ---
I zaprosimy Cię do Bractwa :)
Nessa:
--- Cytuj ---:( Ale trzeba.
--- Koniec cytatu ---
Trzeba być twardym,a nie mientkim i nie ma że boli :<
--- Cytuj ---Sado był kiedyś Lord Sado, tak btw. Mi też się podobało, że był Hobbit w podstawówce... Którego oczywiście nikt nie przeczytał. W gimnazjum miałem świetnego polonistę, z którym przerobiliśmy tom opowiadań Sapkowskiego, Miecz Przeznaczenia mianowicie... Tak, też nikt nie przeczytał. Ludzie mają dziwną awersję do fantasy, nie wiem, czy źle się kojarzy. Mi jeszcze brakuje jakiejś porządnej lektury s-f. Bardzo niedoceniany w szkołach gatunek. Ogólnie młodzieży coraz gorzej idzie czytanie, nie chcą i nie lubią. Znam wiele osób, które czytają książkę na rok i z reguły jest to tomik kawałów. Przykre. Ale prawdziwe niestety.
--- Koniec cytatu ---
W podstawówce nikt lektury nie przeczytał? Zła szkoła! :P U mnie nawet największe obiboki wszystko czytały, ale to może przez to, że mieliśmy niezłą kosę. Sapkowskiego nie przeczytać? Hańba im. Tym bardziej, że to opowiadania są. Poza tym w roku szkolnym wszystkie książki o Wiedźminie, które do mnie należą, zostały przeczytane (pochłonięte?) przez największych leni klasowych i byli zachwyceni. Gra czyni cuda.
Z s-f to "Bajki robotów" miałam w podstawówce i w sumie Lem jest niezłym wyborem.
Nie jest z młodzieżą tak źle. Wychodzę z założenie, że nie ma osoby, która nie lubi czytać. Są jedynie takie, które nie trafiły na odpowiedniego autora czy gatunek. Najlepszym przykładem jest mój brat, który w młodości czytał jedynie komiksy, a teraz po trzydziestce pochłania grube tomiska fantasy.
--- Cytuj ---Przecież w Marant możesz się bawić z jednym postem:D Kto Ci takich głupot o Cieniach nagadał. Wystarczy zgłosić sie w dziale marantu i dostaniesz prawa gry;]
--- Koniec cytatu ---
--- Cytuj ---Ale w marant można grać od pierwszego posta, już nie ma wymagań ;)
--- Koniec cytatu ---
Ależ wiem o tym :) Po prostu ustaliłam sobie taką magiczną granicę postów, która zmotywowałaby mnie do pisania. Bywam chaotyczna, a takie postanowienia wprowadzają porządek ;) To była kiedyś granica postów? Jak kiedyś dołączyłam do Marantu (założyłam domek i napisałam tylko kilka postów, ale cii), to za zaproszeniem jednego z graczy, który zresztą teraz został przemianowany i renty przed Ferdkiem musi strzec.
--- Cytuj ---I zaprosimy Cię do Bractwa :)
--- Koniec cytatu ---
W ostatniej grze forumowej, w której uczestniczyłam, gdy całkowicie już rozwinęłam postać, to musiałam prowadzić dom publiczny, więc i lśniąca zbroja mi niestraszna :<
Gordian Morii:
To elfką graj;D Bo nam brakuje nieludzi w grze. Same człowieki;/
Patty:
--- Cytat: Nuda w 29 Sierpień 2011, 13:40:33 --- W podstawówce nikt lektury nie przeczytał? Zła szkoła! :P U mnie nawet największe obiboki wszystko czytały, ale to może przez to, że mieliśmy niezłą kosę. Sapkowskiego nie przeczytać? Hańba im. Tym bardziej, że to opowiadania są. Poza tym w roku szkolnym wszystkie książki o Wiedźminie, które do mnie należą, zostały przeczytane (pochłonięte?) przez największych leni klasowych i byli zachwyceni. Gra czyni cuda.
--- Koniec cytatu ---
"Zła" to solidny eufemizm... Zaś co do Wiedźmina. Gra zaiste czyni cuda, bo jak przed 2007 rokiem wszyscy Sapkowskiego obchodzili szerokim łukiem, składając jednocześnie palce w znak krzyża, tak po wydaniu wszyscy się rzucili. Co uczyniło mnie jedną z osób, które przeczytały sagę przed zagraniem.
--- Cytuj ---Nie jest z młodzieżą tak źle. Wychodzę z założenie, że nie ma osoby, która nie lubi czytać. Są jedynie takie, które nie trafiły na odpowiedniego autora czy gatunek. Najlepszym przykładem jest mój brat, który w młodości czytał jedynie komiksy, a teraz po trzydziestce pochłania grube tomiska fantasy.
--- Koniec cytatu ---
Mój brat nigdy za dużo nie czytał, ale podoba mu się Orson Scott Card czy książki ze świata Gears of War. Ale to wyjątki, znam mnóstwo osób, co książek to kijem nie tkną - "Bo trzeba czytać!". ÂŚwiętowicie, daj mi siłę.
Adaś:
--- Cytat: Patty w 29 Sierpień 2011, 13:16:37 ---I zaprosimy Cię do Bractwa :)
--- Koniec cytatu ---
A wy jak zwykle swoje. :D
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej