Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat

Jacek Piekara

<< < (4/10) > >>

Gordian Morii:
Tak, ale wiesz jak to jest. Popatrz na same legendy. W Polsce występują: smoki, bazyliszki, diabły, wilkołaki, wampiry, upiory, duchy, zjawy, etc.

A w Ameryce? Wiadomo, że jest to też duża wina kolonializmu. Bo Ameryka skolonizowana w XV i XVI wieku była już bardziej oświecona niż było to w przypadku czasów gdy na terenach Polski tworzyły się legendy;]

Patty:
Oni mają po prostu ograniczoną historię, trwającą trzysta, czterysta lat. Oni nie mieli średniowiecza, nie mieli feudalnego rycerstwa szarżującego na smoka lub po prostu wroga. To bardzo widać w tym, że popełniają najprostsze błędy - do dziś pamiętam, jak czytam popularną książkę dla młodzieży osadzoną w świecie fantasy, a kat chciał ścinać ludzi mieczem... na pieńku. Co prawda autor pochodził z Australii, ale to jest ten sam schemat - brak historii. My mieliśmy wojów, książęta, mieliśmy całe panteony bogów. A oni? Bieda.

Gordian Morii:
Ja słyszałem, że była taka kara. ÂŚcięcie mieczem na pieńku to była jedna z okrutniejszych kar. Bo wiadomo toporek to bach i nie ma. Normalne ścięcie mieczem też, ale na pieńku to była prawdziwa tortura, bo to trzeba było kilka razu uderzyć, żeby ta głowa spadła:D

Nessa:
Oczywiście, poza tym dla mnie ogólnie Ameryka Północna jest fuj  <aniołek> Trzeba też przyznać, że legendy mamy świetne. Poza tym nasi pisarze często odwołują się do wszelakich mitologii (od razu w oczy rzuca się twórczość Æwieka). Znam jednak wyjątek od amerykańskiej reguły, który rzuca mi się najbardziej w oczu - George R. R. Martin.

Btw. znacie może jakieś fantasy, w którym akcja osadzona jest w czasach wielkich kolonizacji? Tak z czystej ciekawości, czy takie cuda istnieją.

ÂŻeby było na temat: Jacek Piekara jest kul!

--- Cytuj ---Ja słyszałem, że była taka kara. ÂŚcięcie mieczem na pieńku to była jedna z okrutniejszych kar. Bo wiadomo toporek to bach i nie ma. Normalne ścięcie mieczem też, ale na pieńku to była prawdziwa tortura, bo to trzeba było kilka razu uderzyć, żeby ta głowa spadła:D
--- Koniec cytatu ---
Mieczem ścinano głowy, ale nie odbywało się to na pieńku, by broni nei niszczyć :)

Patty:
No bo wiesz, ze ścięciem mieczem jest tak, że owszem, ścinano, ale skazaniec klęczał, ewentualnie siedział. Odsłaniano mu kark i kat zrąbywał głowę jednym, potężnym cięciem. Bo jak facet położy głowę na pieńku, to kat zada cios... i zostaje kawał mięcha. To co? Dorzyna?

--- Cytat: Gordian w 29 Sierpień 2011, 12:14:50 ---Ja słyszałem, że była taka kara. ÂŚcięcie mieczem na pieńku to była jedna z okrutniejszych kar. Bo wiadomo toporek to bach i nie ma. Normalne ścięcie mieczem też, ale na pieńku to była prawdziwa tortura, bo to trzeba było kilka razu uderzyć, żeby ta głowa spadła:D

--- Koniec cytatu ---
Nie było. Nie na pieńku.

--- Cytat: Nuda w 29 Sierpień 2011, 12:16:00 ---Oczywiście, poza tym dla mnie ogólnie Ameryka Północna jest fuj  <aniołek> Trzeba też przyznać, że legendy mamy świetne. Poza tym nasi pisarze często odwołują się do wszelakich mitologii (od razu w oczy rzuca się twórczość Æwieka). Znam jednak wyjątek od amerykańskiej reguły, który rzuca mi się najbardziej w oczu - George R. R. Martin.

--- Koniec cytatu ---
Mi się przypomina Jakub ÂŻulczyk, który swoją powieść "Zmorojewo" osadził w stricte słowiańskich, polskich klimatach. Tam aż bije nasza narodowość. Słowiańska, rzecz jasna.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej