Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat
Jacek Piekara
Patty:
Toć ja nie najeżdżam, a jedynie podkreślam wady. Ja pesymistą generalnie jestem, wszędzie widzę zło i wady.
Nessa:
Dokładnie, końcówka tego opowiadania była świetna i taka realna. Niby wstyd, ale się młodzikowi nie dziwiłam i go wręcz poparłam.
Canavan nie czytałam, więc się nie wypowiem, ale gustuję w "słowiańskiej" fantastyce. Poza tym krótkie opisy fabuły mnie zniechęciły i skojarzyły mi się z fantasy dla gimnazjalistek. Rzecz jasna, to tylko skojarzenia bez jakiegokolwiek poparcia.
Patty:
--- Cytat: Nuda w 29 Sierpień 2011, 11:48:50 ---Canavan nie czytałam, więc się nie wypowiem, ale gustuję w "słowiańskiej" fantastyce. Poza tym krótkie opisy fabuły mnie zniechęciły i skojarzyły mi się z fantasy dla gimnazjalistek. Rzecz jasna, to tylko skojarzenia bez jakiegokolwiek poparcia.
--- Koniec cytatu ---
Ja już się na ten temat nie wypowiadam, bo mnie ukrzyżują.
Osobiście bardzo cenię sobie polską i wschodnią fantastykę. Polacy naprawdę mają smykałkę do tworzenia oryginalnych światów czy też scenariuszy, gdzie mogę wymienić choćby Grzędowicza - nie jest bardzo płodnym autorem, ale jak już się jakaś jego książka ukaże, to ciężko szczękę pozbierać. Rosjanie czy Ukraińcy też nieźle piszą, przy tym zachowując charakterystyczne, słowiańskie klimaty, a to lubię najbardziej. Amerykanie są zbyt wtórni :/
Gordian Morii:
--- Cytat: Patty w 29 Sierpień 2011, 11:56:23 ---Osobiście bardzo cenię sobie polską i wschodnią fantastykę. Polacy naprawdę mają smykałkę do tworzenia oryginalnych światów czy też scenariuszy, gdzie mogę wymienić choćby Grzędowicza - nie jest bardzo płodnym autorem, ale jak już się jakaś jego książka ukaże, to ciężko szczękę pozbierać. Rosjanie czy Ukraińcy też nieźle piszą, przy tym zachowując charakterystyczne, słowiańskie klimaty, a to lubię najbardziej. Amerykanie są zbyt wtórni :/
--- Koniec cytatu ---
Prawda. Bo jakby nie patrzeć nasz klimat jest charakterystyczny. Lasy iglaste, góry, wąwozy, pagórki, ukryte głęboko w matecznikach kotliny. Nasze tereny są idealne, do takich baśni. A Ameryka? Co oni tam mają, prerie, góry i Indian. Z czego mają czerpać;] Nawet kanada to nie to samo.
Nessa:
Nawet nie patrząc na krajobrazy - amerykański patos, podejście do wielu spraw i sposób kreowania bohaterów są co najmniej irytujące.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej