Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat

Japonia 2011

(1/2) > >>

Szarleǰ:
Myślę, że nie trzeba dużo mówić, by każdy wiedział o co chodzi. Wydarzenia w Japonii to dość gorący temat ostatnich paru tygodni, więc każdy powinien wiedzieć o co chodzi. Dla osób, które wyleciały na księżyc 10 marca i wrócił dopiero dzisiaj, skopiuje trochę info z Onetu.

--- Cytuj ---Najsilniejsze od 140 lat trzęsienie ziemi w Japonii przesunęło oś Ziemi o co najmniej 10 cm – twierdzą włoscy naukowcy z Narodowego Instytutu Geofizyki i Wulkanologii. Specjaliści z NASA dodają, że skróciło także dzień o 1,6 mikrosekundy - informuje newsru.com.

Trzęsienie ziemi prawdopodobnie przesunęło też największą wyspę Japonii o 2,4 m. Objęło ono obszar o długości 400 km i szerokości 160 km, a płyty tektoniczne obniżyły się o ponad 18 metrów.

Japonia znajduje się na tzw. pacyficznym pierścieniu ognia, czyli obszarze o dużej aktywności sejsmicznej i wulkanicznej. Pierścień ten rozciąga się od Nowej Zelandii po Japonię, obejmuje też Alaskę i zachodnie wybrzeże Ameryki Północnej i Południowej.

Tsunami wywołało alarm w 50 krajach, nawet tak odległych jak Kanada, USA i Chile. - Trzęsienie było setki razy silniejsze niż to, które w 2010 r. nawiedziło Haiti - powiedział Jim Gaherty z Lamont-Doherty Earth Observatory na Uniwersytecie Columbia. Miało ono siłę podobną do siły trzęsienia ziemi w 2004 r. w Indonezji.

Wczorajsze trzęsienie nastąpiło zaledwie kilka tygodni po tym, które miało miejsce w Nowej Zelandii 22 lutego. W jego wyniku śmierć poniosło ponad 150 osób. Bliskość w czasie obu wydarzeń spowodowała pytania czy oba zjawiska mają ze sobą coś wspólnego. - Myślę, że jest to mało prawdopodobne - powiedział profesor Stephan Grilli, oceanograf z Uniwersytetu Rhode Island.

- Wpływ japońskiego trzęsienia ziemi może być porównywalny w tym względzie z tym, które miało miejsce 26 grudnia 2004 roku na Sumatrze, kiedy oś Ziemi przesunięta została o 6 cm. Chociaż trzęsienie w Japonii było słabsze, jego konsekwencje mogą być bardziej znaczące – powiedział dyrektor Centrum geodezji Bianco Giuseppe. Według specjalistów japońskie trzęsienie ziemi porównywalne jest tylko z tym z Chile z 1960 roku.
--- Koniec cytatu ---

Jak wiadomo, sprawa się nie zakończyła. Wybuch reaktorów w elektrowni atomowej w Fukushimie, kolejne trzęsienie ziemi, kolejna elektrownia uszkodzona. Co o tym wszystkim sądzicie. Czy wydarzenia z Japonii mogą mieć wpływ na nasze życie codzienne i czy władze Japonii podejmują odpowiednie kroki, by w jak największym stopniu przeciwstawić się (jeśli to w ogóle możliwe) tej serii niefortunnych zdarzeń, w walce z żywiołem? I przede wszystkim jakie jest wasze zdanie na temat samych elektrowni, jesteście przeciwnikami, czy raczej zwolennikami?

Jeśli chodzi o mnie, sam nie wiem co o wszystkim myśleć. Czy władze, zamiast uczyć się na błędach po Czarnobylu budują coraz to nowsze elektrownie zwiększając ryzyko skażenia, czy może faktycznie jest to możliwie najbezpieczniejszy, najlepszy i najtańszy sposób na tworzenie energii, jak próbują nas przekonać eksperci we wszelkiej maści debatach, wypowiedziach, programach itp. Co o tym myślicie?

Elrond Ñoldor:
Osobiście współczuje Japończykom. Wiem jednak że dadzą sobie radę. W końcu, jeśli oni nie potrafiliby powstać po takim kataklizmie, to żaden kraj na świecie by tego nie dokonał.

Co się tyczy elektrowni atomowych. W miejscu gdzie nigdy nie było i nie będzie żadnych tsunami, huraganów, trzęsień ziemi przekraczających 3 w skali Richtera, ataków kosmitów i wściekłych bobrów (są pod moją komendą), energia atomowa jest bezpiecznym i tanim źródłem energii. Co najwyżej, swego rodzaju zagrożeniem może być składowanie radioaktywnych odpadów, ale gdy osiągniemy poziom technologiczny, pozwalający na tani lot w kosmos, wywalenie wszystkich śmieci gdzieś tam, chen daleko, nie będzie stanowiło problemu.
Ponadto. Wybuch w Czarnobylu został spowodowany błędem ludzkim. Aktualnie buduje się takie elektrownie, które potrafią ten błąd wykluczyć. Ale to chyba rozmowa na nowy temet co?

Isentor:
Elektrownie są potrzebne.

Odczujemy awarie w Fukushimie. Jakiś czas temu przekupne urzędasy z unii europejskiej zwiększył dopuszczalny poziom napromieniowania żywności w granicach państw członkowskich. I to nie jakieś tam kilka jednostek. Tylko kilkukrotna wartość poziomu napromieniowania poprzednich wytycznych. Dlaczego tak zrobiono? Bo Japonia jest głównym dostawcą niektórych warzyw i owoców w Europie. Po co firmy mają tracić miliony? Lepiej niech ludzie się trują.

Lucas Paladin:

--- Cytat: Isentor w 13 Kwiecień 2011, 00:03:07 ---Elektrownie są potrzebne.
--- Koniec cytatu ---

Owszem, ale czy te jądrowe są rzeczywiście bezpieczne w 100%? Zapewniają duże ilości energii, stanowią jednak duże zagrożenie dla osób żyjących w pobliżu. Dla mnie najlepszym sposobem są elektrowie geotermalne i hydoelektrownie. Mało szkodliwe, szkoda tylko, że są cholernie drogie..

--- Cytat: Isentor w 13 Kwiecień 2011, 00:03:07 ---Odczujemy awarie w Fukushimie. Jakiś czas temu przekupne urzędasy z unii europejskiej zwiększył dopuszczalny poziom napromieniowania żywności w granicach państw członkowskich. I to nie jakieś tam kilka jednostek. Tylko kilkukrotna wartość poziomu napromieniowania poprzednich wytycznych. Dlaczego tak zrobiono? Bo Japonia jest głównym dostawcą niektórych warzyw i owoców w Europie. Po co firmy mają tracić miliony? Lepiej niech ludzie się trują.

--- Koniec cytatu ---

Ta, ogólnie w dzisisjeszych czasach jest tak, że wysoko postawieni mają w dupie szaraczków, którzy żyją tak, jak zagrają im urzędasy. Poza zwiększanie napromienowania jest pomysłem tak dalece idiotycznym, że aż głowa od tego boli. Dlaczego nie można importować warzyw i owoców z innych krajów, gdzie rozwinięte jest rolnictwo, tylko skupiać się wyłącznie na Japonii?

Isentor:

--- Cytat: Morean w 13 Kwiecień 2011, 10:48:47 ---Owszem, ale czy te jądrowe są rzeczywiście bezpieczne w 100%? Zapewniają duże ilości energii, stanowią jednak duże zagrożenie dla osób żyjących w pobliżu. Dla mnie najlepszym sposobem są elektrowie geotermalne i hydoelektrownie. Mało szkodliwe, szkoda tylko, że są cholernie drogie..

--- Koniec cytatu ---
Obecna technologia wyklucza niemal wszystkie możliwe awarie. Partyjne media jak np. TVN rozwiewają tylko od czasu do czasu wśród ludzi złe wspomnienia o katastrofie w Czarnobylu. Skoro to jest takie złe. Takie niebiezpieczne. To czemu tylko Polska niczym kraj 3 świata świeci pustką na mapie europy?
Odpowiedź jest prosta. Nikt nie chce naszej niezależności od energii elektrycznej. Ba jeszcze w dodatku atomowej. Obecne elektrownie na węgiel są zależne od złóż, bardzo kosztowne a zanieczyszczają środowisko nieporównywalnie bardziej. Dlatego dla mnie wszystkie strajki zielonych to absurd. ÂŚpiew jak im zagrają Panowie w krawatach. Unia nie chce elektrowni atomowej w Polsce. Bo po co Polska ma stać się silna. A w dodatku dostać w łapy atom.

--- Cytat: Morean w 13 Kwiecień 2011, 10:48:47 ---Dlaczego nie można importować warzyw i owoców z innych krajów, gdzie rozwinięte jest rolnictwo, tylko skupiać się wyłącznie na Japonii?

--- Koniec cytatu ---
Wydaje mi się, że mają między sobą jakieś umowy. Typu skoro wy nie kupicie naszej skażonej żywności my nie kupimy od was różowych dildo.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej