Tereny Valfden > Dział Wypraw

Mądrość i Prawda

<< < (24/74) > >>

Hagmar:
-Wyobrażasz sobie elfa walczącego ramie w ramie z orkami? Jeśli nie to wyobraź. Orkowie walczyli dla ziemi i złota, nie tak jak ludzie..."Bo Innos tak chce".

Gunses:
- Jakoś mało zaskakujące - rzekł pogodnie Wampir - Może dla tego, że od dziecka wychowany zostałem przez Asasynów z Varantu? Może dla tego, że razem z nimi i orkami napadaliśmy na miejscową ludność, braliśmy ich w niewolę a często nawet zabijaliśmy i paliliśmy osady? Może dla tego, że mój  przyszywany ojciec Zuben i moi stryjowie otwarcie wsparli Orków w wojnie przeciwko państwu ludzi? - rzekł Gunses - Jednak kiedy poznałem swe korzenie, poznałem swego boga oraz miejsce narodzin przejrzałem na oczy. Wtedy to zmieniłem się. Potem los mną rzucał jak liściem. Ostatecznie wyparłem się wszystkich bogów, zabiłem Zubena i opowiedziałem się w ostatecznej wojnie po stronie ludzi, mordując orków i ich najemników... Teraz wiem, że dobrze zrobiłem. Szkoda, że nie wcześniej.
- Nawiąże do tego co powiedziałeś. Orkowie włączyli o ziemie, o złoto, o pola uprawne, ogólnie o szanse przetrwania. Na ich równinach mało co się da wyhodować. Ale i ich napędzała czarna Moc. Jednakże ludzie bronili swoich siedzib, a ich hasłem było "Za Innosa!". Nie oszukujmy się Aragornie, bardzo często fanatyzm jest dużo silniejszy od realnych wartości o jakie się walczy.

Hagmar:
-Dobrze o tym wiem Gunsesie, nie mówię że dobrze wybrałem. Też wychowałem się praktycznie na pustyni, z perspektywy czasu widzę ile błędów popełniłem tylko po to by walczyć z fanatyzmem.

Gunses:
- Trudno być sprawiedliwym sędzią ważącym na szali życie i śmierć istnień. Jednakże los bardzo często wystawia nas na pełnienie takiego stanowiska. Czemu tak często wypieramy śmierć? - rzekł całkowicie zamyślony...

Hagmar:
-Ciężko orzec, my będziemy żyć wiecznie. No ja zapewne nie.- rzekł z uśmiechem- Czasami mam ochotę stać się Wampirem tylko po to by na kilka tysięcy lat się za hibernować.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej