Wiersz ogólnie mi się podobał, bo ma ciekawe przesłanie. Myślę, że Dragosani powinien sie od ciebie uczyć.
Była sobie piaskownica
Drewniana, a w środku piasek
Już na początku wiersza dowiadujemy się wielu przydatnych informacji. M.in. wiemy, że piaskownice są drewniane, a w środku wsypany jest piasek.
Brudny i czysty piasek
A w piaskownicy Jasiu
Autor wprowadza element, nad którym czytelnik musi się zastanowić. Skąd w owej drewnianej piaskownicy, gdzie siedzi jasiu wziął się brudny piasek? I czemu czysty piasek nie wymieszał się z tym brudnym?
Lubił zabawę w piaskownicy
Kiedyś wyszedł z piaskownicy
Po przeczytaniu tych dwóch wersów widać, że autor jest osobą strasznie oczytaną, gdyż już na pierwszy rzut oka widać nawiązanie do twórczości Whartona, a dokłądniej do jednego z jego dzieł "Ptasiek", gdzie także pojawiał się chłopiec cały swój czas poświęcający swojemu hobby. W tym wypadku jest to akurat zabawa w piaskownicy.
Jasiu biegł i biegł
A gdy sie nabiegł to zatrzymał sie
Przez użycie słowa "nabiegł" autor pragnie podkreślić klimat wiersza. Przecież wiadomo, że nic nie wpływa lepiej na klimat, niż użycie archaizmu.
I uderzył w drzwi i wywrócił sie
Jaś uderzył w drzwi
Punkt kulminacyjny. Nikt nie spodziewał się, że podmiot liryczny może tak skończyć. Wydarzenie to wprowadza nastrój zadumy i refeleksji. Autor chciał nam przez to pokazać, że przecież każy z nas może być takim "Jasiem" i zajebać w drzwi. Ogromna metafora ukazująca inteligencję Rycha.
Drzwi sie zaklekotały i mu oddały
Jasiu sie rozpłakał i powiedział mamie
Myślę, że autor utożsamia się z podmiotem lirycznym i ukazuje, jak ON zareagowałby w przypadku - że się tak wyrażę - wykurwienia w drzwi. Można więc zauważyć, żę Rychu jest osobą bardzo wrażliwą, której ból sprawia atak drzwi. Oczywiście przytoczone wersy można zinterpretować zupełnie inaczej, nie zapominajmy, że wiersz ten to jedna, wielka metafora.
Powiedział, że drzwi są złe.
Końcowe stwierdzenie Jasia ma zmusić czytelnika do zastanowienia się, czy takżę NASZE drzwi są złe, czy także NASZE drzwi by nam zajebały, czy wszystkie drzwi są złe?
Podsumowując, muszę pogratulować autorowi za stworzenie tego dzieła. Naprawdę praca bardzo mi się podobała. Oceniam ją na 10. Również po przeczytaniu tego wiersza wiem już, że Rychu jest osobą inteligentą, oczytaną, wrażliwą, elokwentną i mądrą. Naprawdę chciałbym bliżej poznać tego człowieka.