Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat

Wasze Imiona

<< < (32/48) > >>

Adanos.pl:
I have got jedno imię: Kuba i mi ono pasuje. Kiedyś wiedziałem ale ni pamiętam co ono po mezopotamsku i hebrajsku oznacza.
 Za post nic nie wnoszący do tematu i raportowanie starych wiadomości. Ale żartowniś z ciebie misiaczku.

Anette Du'Monteau:
Moje imię to Oskar, lubię je ponieważ jest dość rzadko spotykane. Jest to imię skandynawskie składające się z dwóch członów "as" - bożek i "kar" - miecz. Można to tłumaczyć jako boży miecz, broń boża, bądź ostrze bogów. Wiem, że dzisiaj jednak głównie się kojarzy z nagrodą filmową. Coś musi w tym być ponieważ kiedy miałem organizowane urodziny 5 lat temu, zmarł papież. W tym roku miałem urodziny organizowane w sobotę, tą samą w którą była katastrofa w Smoleńsku. Hmmm, kogo następnego wykończę? Dalajlama XIV?!

Krypto:
Robert - imię męskie pochodzenia germańskiego, z imienia Hrodebert. Wywodzi się od słów hrod (sława) oraz beraht (jasny, bystry), co oznacza "ten, który jest sławny", "ten, który żyje w chwale" oraz "ten, który oświeca noce".

Ludwik - imię z germańskiego, wywodzi się ze słowa oznaczającego "głośny", "sławny".

Istedd:
Moje pierwsze imię to Patryk. Jak ktoś przede mną wcześniej znacznie zauważył imię to, pochodzenia jest łacińskiego. Skrócona wersja jakże dziwnie brzmiącego imienia Patrycjusz. Chociaż w sumie lepiej Patryk, niż Patrycy. Przyzwyczaiłem się do prostego skracania go jako "Patrik". Wydaje się to dość dziwne, ale właśnie taka jest poprawna forma tego imienia chociażby w Szwecji, Rosji i Czechach. Szczerze mówiąc to imię mi się nie podoba. Szczególnie, kiedy zdrabniają je niemieckim "Patrick". Fuj, fuj, fuj.
Wolę moje drugie imię, którym wolę, aby było zapamiętane bardziej, niż Patryk.

Alaksandr, bo tak brzmi prawidłowo moje drugie imię. Nie Aleksander, ale Alaksandr. Wolę jednak, kiedy mówią do mnie Aleksandr, co brzmi bardziej znanie. Cóż poradzić? Imię jest pochodzenia greckiego (Aleksandros), a oznacza obrońcę ludzi, można rzec - piastuna. Co ważniejsze, obchodzi on w kalendarzu dużo imienin, więc zawsze znajdzie się okazja do hulanki. Cytując:
"Aleksander imieniny obchodzi 15 stycznia, 30 stycznia, 26 lutego, 27 lutego, 10 marca, 18 marca, 24 marca, 27 marca, 28 marca, 20 marca, 24 kwietnia, 3 maja, 8 maja, 20 maja, 29 maja, 4 czerwca, 6 czerwca, 9 lipca, 10 lipca, 17 lipca, 1 sierpnia, 11 sierpnia, 26 sierpnia, 2 września, 13 września, 21 września, 9 listopada, 11 listopada, 1 grudnia i 12 grudnia."

Imię to jednak nie tylko skłania do popijawy, ale do duchowego zastanowienia się, nad swymi czynami. Było bodaj 6 papieży imieniem Aleksander. Wiele też znanych jest pewno postaci historycznych o tym, jakże wspaniałym imieniu. Jagiellończyk Aleksander, Aleksander Macedoński, Aleksandr Newski, Borodin, można długo wymieniać.

SonyaBurzum:
Barbara. Z gr. obca, barbarzynka, z łac. przymiotnik 'barbarzyńska'  Ale przynajmniej wiadomo kiedy imieniny. :)
Patronka górników i dobrej śmierci (cokolwiek to znaczy).

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej