Forum dyskusyjne > O grach, programach i sprzęcie
GIMP vs Photoshop
Damon:
--- Cytat: tH. ---Ps: niektórzy sądzę, że Gimp jest lepszy gdyż działa on na różnych dystrybucjach Linuxa w przeciwieństwie do Photoshopa. Gówno prawda, że tak powiem. Nie wiem z kąd takie durne informacje. Do jednej z dystrybucji Linuxa (Mandrivy) została wydana płatna(?) łatka dzięki której większość gier i programów (w tym Photoshop) działa bez problemu.
--- Koniec cytatu ---
Zapewne chodzi o WINE które to jest darmowe :P Ale problemy z odpaleniem Photoshopa niestety są :(
I GIMP wbrew pozorom nie jest taką straszną biduła jak tu piszecie. Trzeba się do tego przysiąść żeby osiągnąć jakieś efekty, jednak Photoshop rlz ;)
Nallon Ridarth:
Moim zdaniem, lepszy i to o wiele jest Photoshop. Choć ja osobiście korzystam z wielu programów graficznych, do robienia różnych grafik, to jednak Photoshop jest pierwszorzędny. Ma duzo funkcji, filtrów, i można do niego również ściągać, wiele plug-ingów. Może jedynym takim minusem jest, że żre dużo pamięci systemowej. Ale to nie powinno przeszkadzać tym, co mają dobrego kompa.
tH.:
--- Cytuj --- I GIMP wbrew pozorom nie jest taką straszną biduła jak tu piszecie.
--- Koniec cytatu ---
Nikt nie negują możliwości tego programu, jednak zdecydowana większość sądzi, iż jest lepszy od fotoszopa a jego funkcje się umywają przy profesjonalnych aplikacjach.
--- Cytuj ---- brak darmowych wersji
--- Koniec cytatu ---
Jest trial. Nie wiem jak mogła by wyglądać darmowa wersja. Ołówek i gradient ?
Maksous:
Plusy Gimpa
jest darmowy
ma wiele funkcji
ma przyjazny dla użytkownika interfejs
jest wystarczajacy dla przeciętnego użytkownika
minusy Gimpa
jest mniej zaawansowany niż photoshop
Należy zwrócić uwagę, że phososhop jest to program do profesjonalnej obróbki i porównywanie go z Gimpem jest co najmniej bez sensu.
Salvatore:
Photoshop ruleezzzzz
+ Dużo funkcji
+ Według mnie łatwy w obsłudze
+ Można uzyskać dużo fajnych efektów
- Płatny
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej