Forum dyskusyjne > O grach, programach i sprzęcie
Problem z routerem
Respev:
No a niby z jakimi sieciami można się łączyć poprzez router? Czy ty na pewno masz router? W instrukcji pisze jak dostać się do panelu routera. Do panelu routera wchodzisz przez jego adres IP, z tym, że każda firma "chowa" panel gdzie indziej, więc jak mamy Ci pomóc? Jak ty niby skonfigurowałeś połączenie z routerem, skoro nie wiesz gdzie znajduje się panel administracyjny? Współczuje Ci, bo jeśli nie możesz wejść w panel administracyjny tegoż urządzenia, to nie będziesz mógł zabezpieczyć nadawanego z niego sygnału. W praktyce wyglądać będzie to tak, że podjadę autem pod twoje mieszkanie z laptopem i będę mógł za darmo z ulicy korzystać z twojego internetu.
Tutaj instrukcja:
ftp://ftp.dlink.pl/dir/dir-300/documentation/DIR-300_man_revA_1-00_all_en_20070709.pdf
Z tego co widzę, adres panelu administracyjnego to http://192.168.0.1. Po prostu wklepujesz ten adres w przeglądarkę przy włączonym routerze i wyskoczy okienko logowania. Wpisz tam następujące dane:
Login: admin
Hasło: *zostaw puste*
--- Cytuj ---Jest też 2 rozwiązanie tego problemu lecz też z problemem Smutny, otóż moja sąsiadka ma telekomunikację polską i mogę się podłąnczyć pod nią, więc próbowałem moja sieciówka oczywiście wykrywa ją ale gdy podłanczam się, wpisuję hasło naciskam dalej to nawet nie próbuje mnie z nią mnie połąnczyć zamiast tego łączy z netem w domu, sąsiadka mówi iż potrzebna jest płyta instalacyjny do neo, mój kolega też ma płytę z neo i z tego co się rozczytałem to jest potrzebna tylko do bezprzewodówki, oczywiście zainstalował bym lecz się boję że jeśli zainstaluję to nie będe mógł korzystać z neta w domu, a chciałbym podczas dnia kiedy brata nie ma podłanczać się pod dom a wieczorami kiedy coś ściaga pod neo. Proszę o pomoc na 1 z dwóch problemów.
--- Koniec cytatu ---
Co ma piernik do wiatraka? Płyta jest potrzebna tylko wtedy, kiedy chcesz zainstalować modem od neostrady na swoim komputerze. Podłączyć się nie podłączysz przez Wi-Fi, bo to nie ma aż takiego zasięgu (tym bardziej, że ograniczają Cię ściany). Nie mówiąc już o tym, że dzielenie Neostrady poza zasięg mieszkania, na które została ona wykupiona jest nielegalne.
PLShayloPL:
--- Cytat: Respev w 10 Październik 2008, 19:19:51 ---No a niby z jakimi sieciami można się łączyć poprzez router? Czy ty na pewno masz router? W instrukcji pisze jak dostać się do panelu routera. Do panelu routera wchodzisz przez jego adres IP, z tym, że każda firma "chowa" panel gdzie indziej, więc jak mamy Ci pomóc? Jak ty niby skonfigurowałeś połączenie z routerem, skoro nie wiesz gdzie znajduje się panel administracyjny? Współczuje Ci, bo jeśli nie możesz wejść w panel administracyjny tegoż urządzenia, to nie będziesz mógł zabezpieczyć nadawanego z niego sygnału. W praktyce wyglądać będzie to tak, że podjadę autem pod twoje mieszkanie z laptopem i będę mógł za darmo z ulicy korzystać z twojego internetu.
Z tego co widzę, adres panelu administracyjnego to http://192.168.0.1. Po prostu wklepujesz ten adres w przeglądarkę przy włączonym routerze i wyskoczy okienko logowania. Wpisz tam następujące dane:
Login: admin
Hasło: *zostaw puste*
A co dalej jak tam wszedłem bo widze tam internet connection i inne ale nie widzę ustawień z limitem pobierania i innych rzeczy. Proszę też nie myśleć o mnie źle ponieważ ja jestem zupełnie zielony w tych sprawach.
Co ma piernik do wiatraka? Płyta jest potrzebna tylko wtedy, kiedy chcesz zainstalować modem od neostrady na swoim komputerze. Podłączyć się nie podłączysz przez Wi-Fi, bo to nie ma aż takiego zasięgu (tym bardziej, że ograniczają Cię ściany). Nie mówiąc już o tym, że dzielenie Neostrady poza zasięg mieszkania, na które została ona wykupiona jest nielegalne.
--- Koniec cytatu ---
Otóż sam doszedłem do tego już bo przeczytałem uważnie instrukcję, lecz nie mógł by pan tak się podłanczyć bo mam hasło WAP zabezpieczone a hasło do panelu jest ważne też to wiem bo ktoś może zwalić ci tam wszystko. I ja nie zakładałem tego neta tylko chłopak mojej siostry ale on nie pomyślał o panelu.
Otóż nie, mam zasięg i to nawet całkiem dobry otóż w tej chwili ten odbiornik stoi na półce wysoko żeby lepiej łaczył sie z routerem domowym ale gdy położe ja na takiej szafce prawie przy ziemi to mam połąnczenie 45-65 a czasami 50-73%
WAÂŻNE: Zauważyłem jedną rzecz mianowicie otworzyłem swoje konto (na tym kompie z routerem) i ściągałem torrent oraz jakiś plik z neta w torrencie wyszło 10-15 kb/s i tak samo z plikiem, tak wolno chodzi na moim koncie ale jak brat zaloguje się na swoim to mu chodzi szybciej a mi wolniej, jak to jest możliwę, raczej programu nie ma bo by działał też chyba na mnie i na niego. Ale kiedyś przypadkowo jak chciałem usiąść do kompa do neta (jak nie miałem jeszcze nowego albo był wyłanczony bo to zdarzenie było 2 razy) i z jego konta chciałem do neta, a więc on przez ten czas ściągał torrenty i net wolno strasznie chodził pomyślałem przez torrenty lecz później wyłanczyłem je i dalej tak wolno chodził... musiałem się wylogować i na swoje konto wejść i tam dopiero chodzi normalnie. A jak ona siada zawsze to chodzi szybko, ja sam czasami się w tym gubię ale to jest strasznie dziwne.
PLShayloPL:
No a co może być powodem tego??
WAÂŻNE: Zauważyłem jedną rzecz mianowicie otworzyłem swoje konto (na tym kompie z routerem) i ściągałem torrent oraz jakiś plik z neta w torrencie wyszło 10-15 kb/s i tak samo z plikiem, tak wolno chodzi na moim koncie ale jak brat zaloguje się na swoim to mu chodzi szybciej a mi wolniej, jak to jest możliwę, raczej programu nie ma bo by działał też chyba na mnie i na niego. Ale kiedyś przypadkowo jak chciałem usiąść do kompa do neta (jak nie miałem jeszcze nowego albo był wyłanczony bo to zdarzenie było 2 razy) i z jego konta chciałem do neta, a więc on przez ten czas ściągał torrenty i net wolno strasznie chodził pomyślałem przez torrenty lecz później wyłanczyłem je i dalej tak wolno chodził... musiałem się wylogować i na swoje konto wejść i tam dopiero chodzi normalnie. A jak ona siada zawsze to chodzi szybko, ja sam czasami się w tym gubię ale to jest strasznie dziwne.
Respev:
Tym, że to na pewno nie przez konto. Komputer nie ma ÂŻADNEGO wpływu na router. Router to osobne urządzenie. Tak samo jak dekoder telewizyjny. Masz telewizor i dekoder i są to osobne urządzenia, które nie wpływają w żaden sposób na siebie.
PLShayloPL:
No dobrze dziękuję wam bardzo temat do zamknięcia. Problem jednakże nie został rozwiązany, poradzę się fachowej pomocy. I jeszcze raz przepraszam za taki temat.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej