Forum dyskusyjne > O grach, programach i sprzęcie
Edycja Rozszerzona Wiedźmina
Sado:
--- Cytat: Respev w 23 Wrzesień 2008, 20:39:04 ---
--- Cytuj ---no to pięknie. W zwykłej edycji, na najniższych detalach ładowało mi do 0.20-1.00 minuty,a na wysokich 2-10 minut wczytywanie małego domku
--- Koniec cytatu ---
Weź pod uwagę to, że on może mieć dużo lepszy komputer.
--- Koniec cytatu ---
Tak, ale pół miesiąca i zakupuję wystarczająco dobrego Pcta, żeby udźwignąć max detale i cieszyć się nimi, marnując tylko 5-10 sekund na ładowanie. Bywało tak, że podczas wczytywania się odrabiałeś sobie lekcje :D. Tak więc nowych modeli prawie brak, mimika nadal słaba, więc czy zostały dodane nowe questy/jakieś nowe "smaczki" (w fabule głównej, oczywiście)?
Grimm:
Powiem tak. Na początku nawet się ucieszyłem, że będzie cośtakiego. A to wiedźmin będzie lepszy, piękniejszy i szybszy, ale nie oczekiwałem na niego jak na jakieś objawienie (tak jak to było z podstawką), lecz jak na zwykłego pacza. Dopiero kiedy było tak z 2 -3 tygodnie przed premierą ER zacząłem zdawać sobie sprawę, że gdzie sie nieruszą tam owe rozszerzenie (bodajże tylko w CDA nei było dłuższej zapowiedzi). Później był kolejny tydzień z wiedźminem (dla zwykłego patcha!) na gram.pl, więc można było zobaczyć jakieś 5-6 newsków o naszej super-mega-hiper-extra produkcji, która wybiata niczym WoW. I właśnie przez te newski Edycja Rozszerzona tak mi zbrzydła, że nawet z oporem ją ściągałem! W końcu jednak stwierdziłem, że skoro będzie lepiej się grać w wiedźmina, to czemu nie. Rzeczywistość okazała się niezwykle brutalna. Po pierwsze mimika. Niby 250 nowych animacji, etc. ale postacie na ekranie jedynie realistyczniej ruszają żuchwą i co jakiś czas podniosą rękę (stosunek rąk to 4-3 dla lewej ręki po 5 godzinach grania). Kolorowanie stroju jest również niezłe, choć mam jedno zastrzeżenie. Widział ktoś chłopa w fioletowej koszuli i purpurowych spodniach? Czasy ładowania są krótsze, ale tutaj również szału nie ma. Raz gospoda wczytała się w ciągu kilku sekund, a drugim razem wczytywała się 2 minuty. Słyszałem o jeszcze jednym smaczku, który miał się znaleść. Mianowicie ludzie mięli inaczej reagować na Geralta. Ot, pokazywać go palcem, a gdy ma łeb potwora na haku, to mięli uciekać. A co jest? To co było w podstawowej wersji.
Teraz pomarudzę trochę nad stabilnością kodu. Otóż średnio raz na godzinę gra sie wywalała na pulpit i przy każdym (!) zapisie stanu gry zawieszała się na jakieś 5 minut (a raz był przypadek krytyczny, w którym nic nie poskutrowało i trza było użyć resetu). Gdy pierwszy raz uruchomiłem grę zniknęły wszystkie tekstury,za drugim razem modele otoczenia, a za trzecim było same otoczenie. Za czwarty, już wszystko działało normalnie. BTW proces instalacji trwał 3 i pół godziny (a instalowałem tylko wersję polską i rosyjską).
Moim zdaniem nie opłaca się ściągać (a co dopiero kupować!) ER, ponieważ jest to jedna z tych wielu produkcji, o których jak najszybciej należy zapomnieć, ponieważ była robiona na chybcika. Dodatkowo jest to tylko przystaniek pomiędzy sequelem wiedźmina (po to aby świat o nim nie zapommniał), choć poważnie się zastanawiam czy kupię go, jak ma reprezentować taki poziom jak ER, to lepiej podziękuję.
Respev:
--- Cytuj ---Teraz pomarudzę trochę nad stabilnością kodu. Otóż średnio raz na godzinę gra sie wywalała na pulpit i przy każdym (!) zapisie stanu gry zawieszała się na jakieś 5 minut (a raz był przypadek krytyczny, w którym nic nie poskutrowało i trza było użyć resetu). Gdy pierwszy raz uruchomiłem grę zniknęły wszystkie tekstury,za drugim razem modele otoczenia, a za trzecim było same otoczenie. Za czwarty, już wszystko działało normalnie. BTW proces instalacji trwał 3 i pół godziny (a instalowałem tylko wersję polską i rosyjską).
--- Koniec cytatu ---
U mnie takie sytuacje nie miały miejsca.
Adanos7:
--- Cytat: Grison w 23 Wrzesień 2008, 16:50:19 ---
--- Cytat: Adanos7 w 23 Wrzesień 2008, 10:13:43 ---A ja się męczę z uruchomieniem wersji 1.4, aby sprawdzić jakie to zmiany są... Ale z tego co przeczytałem, to sobie odpuszczę i będę używał wersji 1.3.
--- Koniec cytatu ---
Jak można się z tym męczyć? Pakujesz pliki ER do jednego folderu na dysku, następnie postępujesz zgodnie z wskazówkami instalacji. Gdy pokazuje się komunikat, po którym instalacja się przerywa należy zarejestrować ponownie wersję podstawową ;] Ot cała mecyja ;p
--- Koniec cytatu ---
ÂŻartujesz sobie? Przecież napisałem, że mam problem z URUCHOMIENIEM, a nie z instalacją.
Sado:
--- Cytat: Respev w 23 Wrzesień 2008, 23:55:10 ---
--- Cytuj ---Teraz pomarudzę trochę nad stabilnością kodu. Otóż średnio raz na godzinę gra sie wywalała na pulpit i przy każdym (!) zapisie stanu gry zawieszała się na jakieś 5 minut (a raz był przypadek krytyczny, w którym nic nie poskutrowało i trza było użyć resetu). Gdy pierwszy raz uruchomiłem grę zniknęły wszystkie tekstury,za drugim razem modele otoczenia, a za trzecim było same otoczenie. Za czwarty, już wszystko działało normalnie. BTW proces instalacji trwał 3 i pół godziny (a instalowałem tylko wersję polską i rosyjską).
--- Koniec cytatu ---
U mnie takie sytuacje nie miały miejsca.
--- Koniec cytatu ---
"wywalanie" u mnie miało miejsce w wersji 1.3. Zaproponowano mi przenieść Witchera na domyślną partycję (C bodajże) i zwiększyć pamięć wirtualną. Pomaga.
--- Cytuj ---Start>Panel sterowania>System>zakładka Zaawansowane>ramka Wydajność, przycisk Ustawienia>zakładka Zaawansowane>ramka Pamięć wirtualna, przycisk Zmień. I tu możesz sobie poustawiać co tam chcesz, nie zapomnij tylko potem wcisnąć przycisku "Ustaw". Aha, wielkość pliku należy podać w MB (ja ustawiłem początkowy 3072 i maksymalny też 3072). Oczywiście tylko na dysku "c", inne są wolne.
--- Koniec cytatu ---
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej