Forum dyskusyjne > O grach, programach i sprzęcie

DVD rom

<< < (2/2)

Casano:
Najlepsze jest to, że mam jedna zworkę i jedną taśmę, chodź może gdzieś drugą bym znalazł. Niestety tą zworke ustawiałem wszędzie, tydzień temu, normalnie chodziło, a teraz cokolwiek włożę (zworke), to nawet komputer nie chce się załączyć pisząc: "Reebot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press a key".

Nie wiem kompletnie co to znaczy. W chwili obecnej nie chce mi załączyć nawet zwykłego cd rom'u, ponieważ wyskakuje ten tekst na czarnym ekranie.

Oczywiście posiadam taśmę połączoną z dyskiem i dvd

Co poradzicie?

konrad02081991:
Czyli masz DVD i dysk na jednej taśmie ? Dysk podłącz na końcu taśmy, a DVD w środku. Zworki ustaw na Cable Select.

Najlepiej byłoby kupić osobną taśmę ATA 40 żyłową do podłączenia DVD.

--- Cytuj ---"Reebot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press a key"
--- Koniec cytatu ---
Jesteś pewien że nie masz włączonego w BIOSie bootowania z CD ? Jeśli masz, to przestaw na HDD.

Khaleb:
Na DVD masz 3 pary pinów oznaczone MA SL CS (wytłoczone na obudowie, środkowy to SL itd..) na dysku masz podobnie, tylko czasem w innej kolejności. Na obudowie dysku powinien być opis, a jak nie ma to popatrz na płytkę w okolicach pinów. Na obu urządzeniach ustaw CS (jak się da...) Jeżeli nie, to na dysku MASTER with SLAVE present a na DVD ustaw SL. Ten komunikat co miałeś znaczy,że oba urządzenia miałeś na tym samym kanale (np. oba na MASTER). Ale zainwestuj w drugą taśmę:-)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej