Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat

Rosja - co zrobić?

<< < (4/5) > >>

Kapii:
Sądzę, iż Polska nie powinna się mieszać w tę sprawę, ponieważ Rosja już teraz karze nam "zapłacić" za to, co My powiedzieliśmy. Tak więc ruscy się w końcu tak wkurzą, że zrobią nalot. No ale my nie mamy jeszcze tej tarczy antyrakietowej. Oczywiście to jest najczarniejszy scenariusz, możliwę, że na przykład Gruziną uda się wypędzić tych Rosyjskich żołnierzy. Ale nie zapominajmy o tym, że ruscy są zdolni do wszystkiego, jeżeli chodzi o wojnę.

Eregrin:
Co sądzicie o najnowszych wieściach?

Francuski plan pokojowy!
Informacje

--- Cytuj --- Gruzja i Rosja zaakceptowały zmodyfikowany francuski plan pokojowy, regulujący wzajemny konflikt - oświadczył w nocy z wtorku na środę w Tbilisi prezydent Francji Nicolas Sarkozy. Jednak prezydent Micheil Saakaszwili nie podpisał jeszcze porozumienia, ale dokonał w nim kilku drobnych poprawek
--- Koniec cytatu ---

--- Cytuj ---'Kilka drobnych poprawek'

Gruziński prezydent wstępnie zaakceptował warunki porozumienia kończącego wojnę na Kaukazie. Micheil Saakaszwili nie podpisał jednak porozumienia, ale dokonał w nim kilku drobnych poprawek. Dwa najważniejsze punkty mówiące o zaprzestaniu działań wojennych i wycofaniu żołnierzy z terytorium zbuntowanych republik pozostały bez zmian. Najważniejsza zmiana wprowadzona przez Saakaszwilego dotyczy statusu Abchazji i Osetii Południowej. W pierwotnej wersji porozumienia napisano, że to wspólnota międzynarodowa ustali nowy status tych republik. Prezydent Gruzji na to się nie godzi, dlatego wykreślił ten punkt z porozumienia.

--- Koniec cytatu ---

Dobrze, że dwa pierwsze punkty się nie zmieniły. :) Jest więc Zawieszenie Broni. Ale...

--- Cytuj ---Prezydent Rosji zdecydował o zakończeniu operacji wojskowej w Gruzji, ale zastrzegł, że w każdej chwili może ona być wznowiona. Na zdjęciu Miedwiediew z premierem Putinem.
--- Koniec cytatu ---

No wiedziałem! Rzecz jasna Rosja teraz zbiera siły, czy też opracowuje nową strategie, by znienacka wznowić działania wojenne i dalej jechać Gruzję. Gruzja powinna wykorzystać ten czas, na ewakuację.

Co myślicie o przemowach Prezydenta Kaczyńskiego, które krytykują Rosję?
Informacje

--- Cytuj ---Prezydent: Rosja nie może mieć prawa dawać nauczki innym
- Ci, do których skierowane są nasze słowa, usłyszą je. Słyszeliśmy wczoraj o warunkach zawieszenia broni, tymczasem w porozumieniu nie ma ani słowa o gwarancji dla integralności Gruzji. To łamanie zasad, tego nie wolno robić – oświadczył prezydent Lech Kaczyński podczas konferencji prasowej w Tbilisi.

--- Koniec cytatu ---

Co o tym sądzicie? Uważam, ze nie powinniśmy "drażnić" Rosji. Nie jesteśmy silnym państwem, więc ja starał bym się to załatwiać bardziej "delikatnie". Ale jak na razie, najbardziej do tymczasowego (?) Zawieszenia Broni przysłużył się Prezydent Francji Nicolas Sarkozy, ponieważ ten traktat, został spisany głównie dzięki Francji.

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,5583724,Gruzja_i_Rosja_zaakceptowaly_francuski_plan_pokojowy.html

A jakie jest Wasze zdanie na ten temat?

Patty:
Cóż, wy chyba nie wiecie, jak się sprawy mają w Gruzji. Jest to kraina "mlekiem i miodem płynąca". 70% to bezrobocie, a pozostałe 30 to mafia. Nie dziwne więc, że Rosja sobie zaostrzyła pazurki. A tak nawiasem, to już kiedyś Gruzja była w mateczce Rosji, więc rozumne, że chce odzyskać.

Szarleǰ:
Ja chciałem się głównie odnieść do jednego tekstu autorstwa pana Eregrina, mianowicie:

--- Cytuj ---Wojna jest straszna! TAM GINĄ NIEWINNI CYWILE!!!
--- Koniec cytatu ---

Na ja pie**ole, jakiś ty chłopaku spostrzegawczy. Pozazdrościć po prostu. Nie wiem, teraz się zorientowałeś, czy już wcześniej. Jesteś żałosny :/. Odstaw człowieku komputer na jakieś dwa lata, idź do szkoły, kształć się i w ogóle, bo mnie po prostu dobijasz - przejrzyj na oczy i zacznij myśleć co mówisz, bo wychodzisz na takiego debila, jakiego moje własne, prywatne oczy jeszcze w życiu nie widziały.

A co do tematu to co nam z mówienia. Wg. mnie jeśli Rosja będzie chciała to zrobi sobie III wojnę światową. A zacznie się prawdopodobnie jak zwykle od nas. Bo cóż, Rosja kochać nas nie kocha, a wręcz przeciwnie. Jeśli Europa się jej sprzeciwi razem z Ameryką, to szczerze wątpię, czy się rosyjskie ku**y uspokoją. Jeśli rzeczywiście się wojna rozpocznie, to wiadomo, że Polska pójdzie na pierwszy ogień. Rosja jest teraz na tyle niebezpieczna, że może sobie pozwolić na coś takiego. Cóż więcej mówić... nie jest ciekawie, ot co. Na razie pozostaje nam się cieszyć, że za oknami nie widzimy zgrai rosyjskich szmat, z okrzykiem "za mateczke rosyje" na ustach. Ciekawy jestem co teraz sobie myślą czerwoni bohaterowie i fani Lenina naszego forum. Oj bardzo ciekawy.

Rysownik:

--- Cytat: Pawel Najemnik z Farmy w 11 Sierpień 2008, 20:15:02 ---[...]Osetię zrobić jako oddzielny kraj (całą, nie tylko południową. Północna jest u ruskich)

--- Koniec cytatu ---
Ej... Tu coś jest niehalo... Dlaczego uważasz, że terytorium gruzińskie ma być odebrane Gruzji? Po pierwsze: to tak jakby Polsce ktoś zabrał Mazowsze i Górny ÂŚląsk. Chciałbyś tego? Kiedyś myślałem o Kosowie "O.K. Niech mają swoją niepodległość", ale teraz uważam, że to było bezprawne. Po drugie: W ten sposób utworzymy marionetkowe quasi-państewko służalcze Rosji pod każdym względem. [ironia]Nie krępujmy się. Utwórzmy jeszcze takich quasi-państw. Niech Rosja ma coraz więcej bezwolnych sługusów.[/ironia]
   A do samej Gruzji: Rosja wypieprzać! Oni nie kłamią, mówiąc, że Osetyjczycy są gnębieni. Oni zatajają, że robi to ich wojsko! Są zeznania niezależnych świadków. Ruskie wojsko kradnie banki, niszczą budynki, rzucają cegłami we wszystko co się rusza, za wyjątkiem swoich koleżków i dokonują gwałtów. Putin mówi, że to kłamstwa. On każdemu by powiedział, że jest mordercą i psychopatą, zasługujący na śmierć. Więc ja się pytam: Co jeszcze Rosyjskie wojska robią w Gruzji?! Bo na pewno nie bronią Rosjan.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej