Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat
Dicti et Factum [Wiersz]
Kozłow:
Są pewne nieścisłości z tym, że słowo to ciąg liter itd. Ale.. ogólnie rzecz biorąc - wiersz jest bardzo dobry. Pal juz licho formę. Zajmijmy się treścią. Właśnie treść stanowi i sile tego wiersza. Opowiada o tym, jaką potęga jest słowo. Canis ma tu niewątpliwie rację. Słowo ma ogromną potęgę - lecz - jak zaznacza Canis - nic nie znaczy bez połączenia z czynem - bowiem nie same słowa - a czyny, wywołane wielkimi słowami zmieniają świat. Tak wyczytałem. Wiersz fajny, co tu dużo mówić.
Co do morału - dwóch ostatnich wersów - ja bym raczej powiedział - że najmądrzejszy jest ten - który mówi dużo i mądrze :)
Nie zwykłem oceniać wierszy w skali liczbowej - bo poezja umyka jakimkolwiek schematom ocen. Dlatego pozostawię to bez oceny. ;]
Eregrin:
Wiersz pisany rymami parzystymi. To rzadkość, w ostatnich czasach, bowiem większość, pisana jest rymami krzyżowymi.
No to jedziemy:
--- Cytat: Canis w 23 Czerwiec 2008, 19:24:19 ---Dicti et Factum [Słowo i Czyn]
Słowo i czyn wiązać się ze sobą muszą,
wtedy efekty nawet stoika wzruszą.
Bo wszystko, jak doskonale wiecie,
ma swą podstawę na tym świecie.
Słowo to, jak doskonale wiecie,
--- Koniec cytatu ---
Powtórka, która się co prawda rymuje, lecz mi tutaj nie pasuje.
--- Cytat: Canis w 23 Czerwiec 2008, 19:24:19 ---
Słowo to, jak doskonale wiecie,
nic innego jak zlepek liter przecie.
--- Koniec cytatu ---
Gdy by było 'przecież', to nic by sie nie stało :P :P
Sam wiersz, mi się podoba. Mówi prawdę, ma ciekawe wykonanie. Za całokształt tam Ci 5/10 [dobra praca].
PS.
--- Cytuj ---brońmi
--- Koniec cytatu ---
Nie ma takiego słowa :P :P :P Jest "broniami". To, że w Marancie tak jest, nie oznacza to, że jest to poprawne.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej