Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat
Mroczne Tajemnice
DODO:
Jeśli mam być szczery to obie te prace pisałem rok temu W tamtych czasach jeszcze nie za dobrze posługiwałam się ortografią. Jeżeli starczy mi czasu to następne opowiadanie ukaże się do końca tygodnia
Arthas:
Ciekawe i dość długie opowiadanie. Bardzo spodobała mi się sama historia i mimo, iż, jak rzekł Trivet - jest ona zapewne zaczerpnięta z BiteFighta, jest to wciągające i bardzo ładne opowiadanie. Równie interesująca fabuła i szybka akcja, która nadaje tempa i blasku opowiadaniu. Co do błędów, na pierwszy rzut oka można zauważyć ogromną ilość błędów interpunkcyjnych, a także czasem ortograficznych. Często też pojawiają się literówki -brak niektórych liter bądź słowa i zdania nie pasują gramatycznie lub są źle użyte. Oczywiście, nie masz się co zrażać, ponieważ skoro pisałeś to opo rok temu, z pewnością w teraźniejszości wystrzegasz się takich byków i niedociągnięć, więc na prawdę zachęcam do pisania.
Ocena: -7/10
Gwiazdki: 3/5
Crisis:
Prosiłeś mnie, więc daje swoją ocenę tegoż opowiadania.
Powiem, że jest to nawet niezłe dzieło, ale bez rewelacji. Najpierw przytoczę parę błędów, które popełniłeś:
--- Cytuj ---Biegł na mnie z dużą prędkością ale nie taką bym nie zdążył zrobić szybkiego uniku gdy jego but odrywał się z ziemi by ugodzić w moją twarz.
--- Koniec cytatu ---
Przed "ale" stawia się przecinek
--- Cytuj ---- Tylko jedno – przydałby Ci się fryzjer – powiedział z uśmiechem.
--- Koniec cytatu ---
Błąd w pisaniu dialogu. Powinien być przecinek za "tylko jedno" zamiast tego myślnika
--- Cytuj ---W pewnym momencie udało mu się mnie trafić w brzuch, nie był to silny cios ale jego duże pazury rozdarły mi płaszcz.
--- Koniec cytatu ---
ponownie "ale"
--- Cytuj ---Zbliżyłem się do dzieci i wskazałem ręką by poszły za mną. Ratowałem je przed złym światem ale podziękują mi później, teraz liczy się tylko ich bezpieczeństwo.
--- Koniec cytatu ---
a jak myślisz? :P
--- Cytuj ---- Jestem zmęczona i głodna i bardzo się boją – rozwyła się jeszcze bardziej.
--- Koniec cytatu ---
Literówka. Powinno być "boję". Także taka mała rada, używaj dobrej polszczyzny, ponieważ "rozwyła" nie jest raczej odpowiednim słowem :P
--- Cytuj ---- Choć na tutaj -
--- Koniec cytatu ---
A nie przypadkiem: Chodź no tutaj?
Dobra, to są błędy jakie zauważyłem. Trochę ich jest co psuje to dzieło.
Może teraz coś o samym dziele:
Samo w sobie jest ono oryginalne, innowacyjne, co bardzo mi się podoba, ponieważ mam dość tych typowych opowiadań Gothicowych. Ja osobiście jednak nie lubię rzeczy z wilkołakami i wampirami, a widać, że właśnie walka tych dwóch wymysłów jest głównym wątkiem w twoim opowiadaniu. Nie lubię Bitefight, Bloodrayne.
Akcji tutaj nie brakuje, co mi się podoba, ale wybrałeś akcję kosztem opisów czego ja nie lubię. Wolę czytać szczegółowe opisy otoczenia i postaci, a nie ciągle czytać walki. Dlatego tu masz u mnie minus.
Reasumując to powiem, że nieźle sobie radzisz, ale popracować musisz i to sporo...
Oto moje takie małe rady:
- daj się ponieść wyobraźni
- więcej opisów, mniej akcji
- Ortografia w tym dziele nie jest zbyt dobra
- nie pisz z samego pomysłu ;] To opowiadanie wydaje się jakby było pisane tylko z pomysłu, bez natchnienia
Oto moja ocena: 6 - na 10
Gwiazdki: Między 2, a 3, ale podciągam na te 3
Poćwicz jeszcze ;]
Pozdrawiam
Zeltixx:
Cóż. Nie wiem, czy to Twoje pierwsze, czy dziesiąte opowiadanie - mało mnie to obchodzi. Tak czy inaczej - najpierw przeczytaj 100 razy z jakimiś słownikami itd. (bo Word czasami nie widzi błędów gramatycznych). Często, bardzo często brakuje przecinków i innych odpowiednich znaków interpunkcyjnych. Przykłady?...
--- Cytuj ---- Nikim – odpowiedział ale poczułem skurcz w brzuchu, nie mogłem pozbawić życia dzieci. – Gdzie wasi rodzice – zapytałem się
--- Koniec cytatu ---
Przed "ale" stawiamy przecinek. Jak piszemy pytania to na końcu stawiamy "?". Oprócz tego, zwrot "zapytałem się" jest troszkę niepoprawny. No i kropka na końcu.
--- Cytuj ---Tak już widzę, dwoje samotnych w parku, chłopiec i dziewczyna.
--- Koniec cytatu ---
Między "tak" i "już" powinien być przecinek.
Oprócz tego, niektóre zdania są stanowczo za długie.
--- Cytuj ---Biegł na mnie z dużą prędkością ale nie taką bym nie zdążył zrobić szybkiego uniku gdy jego but odrywał się z ziemi by ugodzić w moją twarz.
--- Koniec cytatu ---
Przeczytaj to zdanie parę razy i doszukaj się sensu... Poza tym, nie stawiając przecinków (również tutaj, przed "ale") zdanie może zupełnie stracić sens. A jak jest takie długie to już w ogóle...
Są literówki. Jak słusznie zauważył Crisis:
--- Cytuj ---- Choć na tutaj -
--- Koniec cytatu ---
Powinno być "Chodź no tutaj".
Fabuła dość oryginalna, opowieść o wampirze... Podoba mi się, więc za tematykę duży plus.
Zanim wydam ocenę, zacytuję tu pewne zdanie, które bardzo mi się spodobało...
--- Cytuj ---Zaczęła się walka jego szybkie silne ciosy były niecelne co dawało mi przewagę.
--- Koniec cytatu ---
N/c... sam się domyśl plxxx0rr ;].
Podsumowując... Ocena 2.5/6 lub jak kto woli, 4/10. Postaraj się, pisząc kontynuację.
PS:
--- Cytuj ---
--- Cytuj ---- Tylko jedno – przydałby Ci się fryzjer – powiedział z uśmiechem.
--- Koniec cytatu ---
Błąd w pisaniu dialogu. Powinien być przecinek za "tylko jedno" zamiast tego myślnika
--- Koniec cytatu ---
Lol... no niebardzo panie Crisis. Akurat ten myślnik to nie jest błąd :) . Jedyny błąd to "ci" od wielkiej litery ;]. W liście faktycznie, "ci", "ty", "tobie" itp. piszemy od dużej litery. W opowiadaniu nie.
Kapi Pogromca:
Opowiadanie bardzo fajne, nie ma wielu błędów, oczywiście każdemu zdarzają się małe literówki. Podoba mi się to opowiadanie też z tego względu, że nie jest związane z serią gier Gothic, miło jest zobaczyc coś innego. Przynajmniej jakaś odmiennośc. Fabuła bardzo fajna, wszystko bardzo fajnie opisałeś i czekam na następną częśc. Ocena 5/6.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej