Królestwo Valfden > Panteon Bogów "Navigii Draco"
Dziedziniec świątyni
Isentor:
- Elish Qiashib magu. O jakich urządzeniach mówisz? Możesz mi o nich powiedzieć coś więcej? Sam byłem jednym z inżynierów. Zajmowałem się jednak prostymi czynnościami, głównie konserwowałem statek.
Devristus Morii:
Mam tutaj schemat przedstawiający to urządzenie. Z tego co wiemy to jedną z jego funkcji będzie rozproszenie mgły na dość ograniczonej powierzchni na przykład dookoła statku. Elf wyjął pergamin i podał Elsh Alash'owi
Isentor:
Dracon spojrzał na rycinę urządzenia.
- Przypomina mi to nieco urządzenie do magazynowania energii magicznej. Używaliśmy tego powszechnie do zasilania naszych dział z magicznymi kryształami. Potężniejsi magowie ratowali się zmagazynowaną energią podczas tworzenia wyjątkowo potężnych zaklęć, których nie byliby w stanie utworzyć korzystając jedynie z energii magicznej zgromadzonej w duszy. Budowa Twojego urządzenia różni się jednak umieszczeniem pewnych elementów przepływu energii. Umieszczono w niej również inny rodzaj magicznych kryształów. Wasza cywilizacja nazywa ten materiał czerwoną rudą. To tutaj w tym mieście. Mieścił się warsztat dracona, który zaprojektował urządzenie do magazynowania energii magicznej. Być może stworzył później urządzenie z ryciny. Niestety ja już tego nie doczekałem. Wyruszyłem wcześniej ze swoją misją poszukiwania innych wymiarów. Efehidon powstał na ruinach naszej stolicy. Powinniście udać się do podziemi. Warsztat znajdował się na 8 poziomie, na północ od głównego zejścia. Pamiętaj tylko, że moja pamięć sięga obrazu miasta sprzed ponad 30 tysięcy lat.
Devristus Morii:
Czy jest możliwość że istniał gdzieś warsztat, w którym też prowadzono badania nad takim typem urządzeń? Może w którymś z istniejących chramów?
Isentor:
- Pamiętam warsztat ze stolicy, gdyż to jego inżynier zyskał największą sławę i uznanie naszego ludu. O ile mnie pamięć nie myli kiedyś dostarczałem magiczne kryształy do warsztatu w chramie najbardziej wysuniętym na południe. Znajduje się tuż przy oceanie. Nie wiem jednak nad czym tam pracowano. Warsztaty służyły zazwyczaj jako miejsce do wytwarzania militariów i urządzeń niezbędnych do funkcjonowania miasta, od dział z magicznych kryształów po latarnie zasilane ich mocą.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej