Strefa dyskusji > Dyskusja o grach studia Piranha Bytes

Xardas

(1/3) > >>

AsKeL:
Zastanawiający kwestia- Skąd ludzie tyle wiedzą o Xardasie?
Wiadomo że jeszcze zanim wrzucono bohatera w czeluście Górniczej Doliny,  klasztor magów ognia(a przynajmniej Pyrokar) był przekonany że Arcymiagiem Kręgu Ognia w Starym Obozie jest Xardas.
A jak wiadomo Xardas już wtedy był 'złym ex-Magiem Ognia' i sługą Beliara.
Natomiast w 2 części gry, gdy rozmawiamy z kimkolwiek i jest dialog o Xardasie to od razu ludzie wiedzą że on jest nekromantą.
Korzystając z domysłów-
Gdy bariera została zniszczona, Milten od razu ruszył w kierunku Klasztoru(wiemy to na podstawie rozmowy z 2  rozdziału). Tam pewnie poopowiadał Pyrokarowi i spółce co się działo za magiczną barierą. Z drugiej strony Milten nie wie czy Xardas żyje(czyżby Milten wiedział że Xardas był w świątyni ÂŚniącego?). Wiadomo w takim razie że Magowie Ognia wiedzą o Xardasie.
Z kolei podczas prośby o błogosławieństwo u Vatrasa, Vatras zarzuca tekstem "Ten nekromanta... A więc żyje..."- skąd Vatras wie że Xardas jest teraz Nekromantą?.
Wiadomo także że to że Xardas jest nekromantą wie "Czwórka Górniczej Doliny"(Milten, Gorn, Diego i Lester).
A teraz na koniec-
Dzisiaj odkryłem coś nowego. Będąc najemnikiem dostałem zlecenie na znalezienie dowodów obciążających Sędziego. Po przejściu testu lojalności dostałem pierwsze zadanie- odnaleźć rzezimieszków którzy Ukryli się w pobliżu wierzy Xardasa. I tu nasuwa się pytanie:
Skąd Sędzia, który nie wychodzi wogóle ze swojej wierzy wie że takowa wierza istnieje, i wie także kto ją zamieszkuje?
Wszyscy wiedzą o Xardasie, choć sam Xardas na początku gry mówi by nikomu nic o nim nie mówić.
Pytanie- Skąd wszyscy wiedzą?  

Casano:
A ja uważam, że gra została zrobiona oczywiście pod fabułe. czyli w pewnym momencie gry, każdy(kto musi), wie o xardasie itp. Dlatego własnie gry nie są doskonałe, jeżeli będziemy przyczepiac sie do takich szczegółów, dosć istotnych i ciekawych.

DODO:
Ale jednak, ów szczegóły rażą nas w oczy. Było powiedziane, że w G2 informacje były przekazywane nienaturalnie szybko ( pobiłeś kogoś 2 minuty temu a już wie o tym całe miasto itp. ). W G3 ponoć ten system został udoskonalony, jednakże jeszcze go dokładnie nie sprawdziłam. Jeżeli chodzi o samego Xarasa to mnie też to intrygowało, ale jednak nie przywiązałem do tego, aż tak dużej uwagi ponieważ jak powiedział Casano gra została robiona pod potrzeby fabuły więc nie możemy się czepiać o tak drobne niedopatrzenie autorów.

_Snopek_:
Możemy się także domyślać, że wiadomośc o opuszczeniu przez Xardasa Zakonu mogła zostać przekazana na przykład podczas jednej z wymian z królem. Mamy 100% pewności że ruda trafiała do króla więc dostarczenie jej do Magów nie była większym kłopotem. Magowie Ognia mogli ostrzegać ludzi oraz innych magów, a napewno powiadomili o tym paladynów. W końcu Mag renegat to poważny problem.
A pózniej to już wiadomo od Krysi do Jadzi a póżniej do Gertrudy i już wszyscy wiedzieli.

Co do wieży Xardasa to mogli ją zobaczyć farmerzy i donieść o tym straży lub jakiś myśliwy który zapuścił się za daleko. Rozwiązań jest dużo czeba ich tylko poszukać, a czy brzmią one racionalnie to już do oceny każdego.

Kapi Pogromca:
Podczas pewnego zadania związanego z Vatrasem ( nie pamiętam jaki był tytuł tego zadania ) powiedział, że wieści szybko się rozchodzą. Wykorzystując wszystkie fakty sądzę, że taka moja wersja będzie najbliższa prawdy. Milten jak wiemy od razu pobiegł do Klasztoru i na 100% powiedział o Xardasie, ale przecież nie miał pewności, że żyje więc Vatrasa zaskoczyło to co mu powiedzieliśmy na początku gry ( zadanie na czeladnika " Błogosławieństwo Bogów" ). Jeśli chodzi o to, że wszyscy wiedzą w mieście o Xardasie to sądzę, że jest to wina zbiegów, którzy niepostrzeżenie dostali się do miasta. Wiedzieli oni na pewno, że jakiś mag swoje życie zmienił w pustelnicze i zajął się nekromancją. Rozpowiedzieli o tym swoim przyjaciołom, ich przyjaciele powiedzieli to swoim przyjaciołom i tak dalej.
Pozdrawiam.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej