Autor Wątek: Risen  (Przeczytany 120060 razy)

Description:

Offline Adanos7

• Kopacz
  • **
  • Reputacja: 8
  • Złote Wrota Team
Odp: Risen
« Odpowiedź #160 dnia: 15 Październik 2009, 15:23:42 »
Ja, gdy doszedłem w demie do zadania z rzepą, to stwierdziłem, że przeszedłem już grę. Czytając wypowiedzi innych jestem co do tego coraz bardziej przekonany.

Offline Sirius

• Magnat
  • Reputacja: 65
  • Nie, nie wiem gdzie jest twój kotek.
« Odpowiedź #161 dnia: 15 Październik 2009, 16:24:10 »
Po dłuższym spotkaniu z grą, stwierdzam że lepiej kupić Gothic 2:NK i mieć z niej mnóstwo zabawy, niż grać w Risena... Risen nie jest zły, ale sądzę że to G2, tylko z lepszą grafiką i gorszą fabułą :)

Forum Tawerny Gothic

« Odpowiedź #161 dnia: 15 Październik 2009, 16:24:10 »

Offline Isentor

• Wielki Lord Elekt
  • Reputacja: 27957
  • Zbyt pokręcony, by żyć. l zbyt rzadki, by umrzeć.
    • Karta postaci

« Odpowiedź #162 dnia: 15 Październik 2009, 16:54:40 »
Doszedł ktoś do zbierania części zbroi tytanów?

Lord_Mud

• Gość
« Odpowiedź #163 dnia: 16 Październik 2009, 16:18:25 »
nie chce się chwalić, że je zebrałem ale skoro pytasz  B)

Offline Isentor

• Wielki Lord Elekt
    • Karta postaci

« Odpowiedź #164 dnia: 16 Październik 2009, 18:59:22 »
nie chce się chwalić, że je zebrałem ale skoro pytasz  B)
A już nieważne. Przeszedłem Risena, krótki strasznie. A ostateczna walka co najmniej dziwna.

Lord_Mud

• Gość
« Odpowiedź #165 dnia: 16 Październik 2009, 19:56:00 »
no nawet. Spodziewałem się czegoś więcej przy tej walce. Wie ktoś gdzie mogę znaleźć książkę "mądrość w walce" dla rufusa w klasztorze??

Offline Isentor

• Wielki Lord Elekt
    • Karta postaci

« Odpowiedź #166 dnia: 16 Październik 2009, 19:59:47 »
Z tego co pamiętam jest w podziemiach klasztoru. W bibliotece masz ukryte przejście, uruchamiane "przełącznikiem", tym okrągłym uchwytem.

Offline Sirius

• Magnat
  • Reputacja: 65
  • Nie, nie wiem gdzie jest twój kotek.
« Odpowiedź #167 dnia: 16 Październik 2009, 20:51:10 »
Nie, jest w krypcie na cmentarzu :) Jestem tego pewien na 100% :)

Offline Isentor

• Wielki Lord Elekt
    • Karta postaci

« Odpowiedź #168 dnia: 16 Październik 2009, 22:10:14 »
Ano rzeczywiście, w podziemiach jest ta 2 księga.

Lord_Mud

• Gość
« Odpowiedź #169 dnia: 17 Październik 2009, 06:25:47 »
aha dzięki

Offline Mantos

• Weteran
  • Reputacja: 294
  • de Freszmejker
    • Karta postaci

« Odpowiedź #170 dnia: 17 Październik 2009, 22:08:02 »
no nawet. Spodziewałem się czegoś więcej przy tej walce. Wie ktoś gdzie mogę znaleźć książkę "mądrość w walce" dla rufusa w klasztorze??

No może mały offtop, ale wydaje mi się że w g3 też był jakiś Rufus w klasztorze ^^ Oglądałem parę filmików z Risena i jakoś mnie do niego nie ciągnie, zbytnio zajeżdża g3.

Offline Isentor

• Wielki Lord Elekt
    • Karta postaci

« Odpowiedź #171 dnia: 17 Październik 2009, 22:32:55 »
Bo to jest saga Gothic w pigułce gwałtu. Niby podobne i nie zauważasz nic nowego.

Offline Grimm

• Kret
  • *
  • Reputacja: 0
  • Wszystko, co mądre, powiedział już ktoś inny.
« Odpowiedź #172 dnia: 19 Październik 2009, 00:26:41 »
Oh biedne dzieciczki. Jak mi was szkoda. ÂŻe niby zbyt podobne do gothica? Ze male i cukierkowe? Ludzie czy was można jakos zaspokoić? Dac takiemu diament to jeszce bedzie marudzic ze slabo oszlifowany.
Po pierwsze (uwaga, ważne) Risen byl tworzony z mysla o fanach gothica, czyli logiczne było twierdzienie ze będzie do niego łudząco podobny (dziwne nie? mamy sie spytam, może mi wyjaśni czemu tak jest).
Po drugie rozmiar nie ma znaczenia. Nie pamietacie juz zali, jakie wylewaliscie podczas gry w trojkie? ÂŻe zajebiscie wielkie to wszystko i nie sposób tego ogarnac. Ze nie da sie znaleźć tych pieprzonych kielichów na takim wielkim obszaże. Dla mnie lepiej, że jest to wszysko skompresowane. Po co mi miasto, w którym znam tylko pare NPC a i tak zawsze musze ich godzine szukac bo sobie gdzies poszli? Jest bardzo dobrze (tylko troche skopali bagna, wiec jak wszedlem z zamiarem przystapienia do buntowników to od razu stwierdzilem "Do Miasta!", przynajmniej bede mial co porobic tam).

Na razie jestem w połowie (tak mniemam) 2 rodziału. Kasy nie załuje. I gdyby podmienic bohaterów i wstawic kilka znajomych postaci i nazw to spokojnie mozna by było dac naze Gothic 4.

Ps? Kto o zdrowych zmysłach może oczekiwac z wypiekami na twarzy Arcanii? Zmierzch Bogów niczego was nie nauczył?

Offline Isentor

• Wielki Lord Elekt
    • Karta postaci

« Odpowiedź #173 dnia: 19 Październik 2009, 10:52:50 »
Po pierwsze (uwaga, ważne) Risen byl tworzony z mysla o fanach gothica, czyli logiczne było twierdzienie ze będzie do niego łudząco podobny (dziwne nie? mamy sie spytam, może mi wyjaśni czemu tak jest).
Podobieństwo ok, nawiązanie do serii ok. Wykonywanie tych samych zadań pod innym wpisem w dzienniku - nie ok. Tak prosto ci napisałem po chłopsku. Płacić 2 razy za to samo, mnie się nie uśmiecha. Co innego gdyby gra kosztowała 30-50 złotych. Wtedy warta byłaby swojej ceny.

Gdyby Risen został wydany jako Gothic 3, bo fabularnie wiele by tutaj różnic wprowadzać nie trzeba by było. Byłbym zadowolony, te kilka lat temu. Na dziś dzień odbieram to jako nieudaną próbę wskrzeszenia czegoś co już umarło na dobre.

Po drugie rozmiar nie ma znaczenia. Nie pamietacie juz zali, jakie wylewaliscie podczas gry w trojkie? ÂŻe zajebiscie wielkie to wszystko i nie sposób tego ogarnac. Ze nie da sie znaleźć tych pieprzonych kielichów na takim wielkim obszaże. Dla mnie lepiej, że jest to wszysko skompresowane. Po co mi miasto, w którym znam tylko pare NPC a i tak zawsze musze ich godzine szukac bo sobie gdzies poszli? Jest bardzo dobrze (tylko troche skopali bagna, wiec jak wszedlem z zamiarem przystapienia do buntowników to od razu stwierdzilem "Do Miasta!", przynajmniej bede mial co porobic tam).
Może i ty miałeś problemy i wylewałeś żale. Mów więc za siebie. Bo gra jest za krótka, 4 rozdziały to za mało. Po ostatniej walce przychodzi tylko jedno na myśl "już?!".

Ps? Kto o zdrowych zmysłach może oczekiwac z wypiekami na twarzy Arcanii? Zmierzch Bogów niczego was nie nauczył?
Zmierzch to robota hindusów, nad Arcanią pracują Niemcy. Amatorzy wzięli się za amatorski silnik z G3 i wyszła taka a nie inna gra. Więc tak skoro nad grą pracuje ktoś kto się zna na rzeczy, można oczekiwać gry z wypiekami na twarzy.

Offline Robben

• Magnat
  • Reputacja: 97
« Odpowiedź #174 dnia: 19 Październik 2009, 16:41:48 »
Wykonywanie tych samych zadań pod innym wpisem w dzienniku - nie ok
Z drugiej strony jeśli mieli wymyślać takie badziewne questy jak w Gothicu 3, to chyba lepiej, że zgapili z poprzednich części, co nie?

Zmierzch Bogów był fajny, bo się przynajmniej pośmiałem z tej gry  :lol:.

Offline Isentor

• Wielki Lord Elekt
    • Karta postaci

« Odpowiedź #175 dnia: 19 Październik 2009, 17:12:51 »
Z drugiej strony jeśli mieli wymyślać takie badziewne questy jak w Gothicu 3, to chyba lepiej, że zgapili z poprzednich części, co nie?
Skoro nie potrafią wymyślić nic nowego, niech nie oczekują od ludzi tylu pieniędzy za grę. Proste jak drut.

Offline Grimm

• Kret
  • *
  • Reputacja: 0
  • Wszystko, co mądre, powiedział już ktoś inny.
« Odpowiedź #176 dnia: 19 Październik 2009, 19:59:06 »
Zmierzch to robota hindusów, nad Arcanią pracują Niemcy. Amatorzy wzięli się za amatorski silnik z G3 i wyszła taka a nie inna gra. Więc tak skoro nad grą pracuje ktoś kto się zna na rzeczy, można oczekiwać gry z wypiekami na twarzy.
Taa, zwłaszcza, że gry tychze niemców to Desperados i Chicago 1930 i pare innych o których nie wielu słyszało. Naprawde jest czego wyczekiwać.

Podobieństwo ok, nawiązanie do serii ok. Wykonywanie tych samych zadań pod innym wpisem w dzienniku - nie ok. Tak prosto ci napisałem po chłopsku. Płacić 2 razy za to samo, mnie się nie uśmiecha. Co innego gdyby gra kosztowała 30-50 złotych. Wtedy warta byłaby swojej ceny.
Dobra dostaniesz questy takie jak w oblivionie. Pasi? A moze wolisz Assassin's Creed'a? Pozatym szukanie artefaktów to raczej nie jest pomysł zerżniety z poprzednich gothiców, po prostu jest to stary jak świat quest. Pozatym dla mnie jest to bardzo dobra rzecz. ÂŁezka się w oku zakręci gdy wykonuje zadanie i przypominają mi sie poprzednie gothici, taki już sentymentalny jestem, cóż zrobic.
Taa, a jak by była za 30-50 to też byś narzekał, bo "za odgrzewanego kotleta chca 5 dych? ÂŹdziercy. Jakby było za 20-30 to bym kupił a nie za pół stówki". Dla mnie Risen warte jest tych 109zł, które wydałem w empiku.

Offline Robben

• Magnat
  • Reputacja: 97
« Odpowiedź #177 dnia: 19 Październik 2009, 21:33:34 »
Dobra dostaniesz questy takie jak w oblivionie. Pasi?
Pasi! W Oblivionie są one dużo ciekawsze i gdyby takie miał Risen, to byłaby świetna sprawa. Ale widzę, że sugerujesz, iż według ciebie są one (w Oblivionie) do niczego.

Taa, zwłaszcza, że gry tychze niemców to Desperados i Chicago 1930 i pare innych o których nie wielu słyszało. Naprawde jest czego wyczekiwać.
To były (dobre) strategie, więc nie wiem jakie to ma znaczenie. A Arcania jest ich pierwszą grą RPG jaką robią. Poczekamy na nowe trailery z tej gry (bo wcześniejsze to były z wersji beta), to się przekonamy, jaki Arcania trzyma poziom w porównaniu do Risena.
« Ostatnia zmiana: 19 Październik 2009, 21:42:37 wysłana przez Robben »

Offline Isentor

• Wielki Lord Elekt
    • Karta postaci

« Odpowiedź #178 dnia: 19 Październik 2009, 22:37:12 »
Bardzo dobre gry na lata swoich premier. Risen jest spóźnione o jakieś 3-4 lata. To co było dobre dawniej, niekoniecznie dobre jest dzisiaj.

Dobra dostaniesz questy takie jak w oblivionie. Pasi? A moze wolisz Assassin's Creed'a? Pozatym szukanie artefaktów to raczej nie jest pomysł zerżniety z poprzednich gothiców, po prostu jest to stary jak świat quest. Pozatym dla mnie jest to bardzo dobra rzecz. ÂŁezka się w oku zakręci gdy wykonuje zadanie i przypominają mi sie poprzednie gothici, taki już sentymentalny jestem, cóż zrobic.
Wyszłoby na to samo za co już kiedyś zapłaciłem. Akurat podałeś zadanie, o którym bym w życiu nie pomyślał w tej konkretniej sprawie.

Taa, a jak by była za 30-50 to też byś narzekał, bo "za odgrzewanego kotleta chca 5 dych? ÂŹdziercy. Jakby było za 20-30 to bym kupił a nie za pół stówki". Dla mnie Risen warte jest tych 109zł, które wydałem w empiku.
Tego nie wiesz. Nie jesteś mną. A już 3 raz z kolei odpowiadasz w moim czy kogoś innego imieniu. Temat służy dyskusji a nie narzuceniu swojej racji.

Offline Grison

• Weteran
  • Reputacja: 2319
  • Grisq. :*
    • Karta postaci

« Odpowiedź #179 dnia: 22 Październik 2009, 21:44:17 »
Tego nie wiesz. Nie jesteś mną. A już 3 raz z kolei odpowiadasz w moim czy kogoś innego imieniu. Temat służy dyskusji a nie narzuceniu swojej racji.
Może nie zauważyłeś ale Grimm zawsze pisał, że "moja prawda jest mojsza niz twojsza" i nikt nie udowodni mu niczego, bo co może zrobić banda żałosnych dzieci, które tylko pozostaje opłakiwać? ;/

Dobra dostaniesz questy takie jak w oblivionie. Pasi?
Nie wiem co masz do questów z Obliviona ;/ Dla mnie były na swój sposób interesujące ale traciły na włożeniu ich do pustego świata.

Forum Tawerny Gothic

« Odpowiedź #179 dnia: 22 Październik 2009, 21:44:17 »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18