Autor Wątek: Risen  (Przeczytany 119721 razy)

Description:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rakbar Nasard

• Weteran
  • Reputacja: 4124
  • I will find you anywhere you go.
    • Karta postaci

Odp: Risen
« Odpowiedź #60 dnia: 29 Czerwiec 2009, 11:55:49 »
Mam także nadzieję, że twórcy dostroją jeszcze system walki, który (przynajmniej na nowym filmiku) wygląda śmiesznie.

Nie wiem, dlaczego wg. Ciebie wygląda on śmiesznie. Wszystko fajnie zrobione. Jak mówią twórcy, aby pokonać przeciwnika nie wystarczy klikać non stop LPM, lecz wykonywać różnego rodzaju kombosy, otaczać przeciwnika itp. - zdecydowanie to, co zabrakło w trzeciej części gothica. Ponadto w prezentacji można zobaczyć, ze nie każdy cios wyprowadzony, trafia wroga, tak wiec gra jest bardziej realistyczna.

Nie pamiętam, czy to był ten filmik, czy też nie, ale widziałem, że są momenty w grze, które wymagają myślenia. Tzn. nie wystarczy iść, przeciągnąć dźwignie, coś zdobyć i wyjść. Sami zobaczcie:

Ta produkcji bardzo – w niektórych momentach – przypomina mi gothica 1.

ÂŚmiało moge powiedzieć, że bardziej czekam na Risena niż na "Gothica 4".

Offline Adanos7

• Kopacz
  • **
  • Reputacja: 8
  • Złote Wrota Team
« Odpowiedź #61 dnia: 29 Czerwiec 2009, 15:31:18 »
No nie najgorszej to wygląda. Widać parę fajnych rzeczy, jak lewitacja. Podoba mi się też przechodzenie przez pułapki. Fajnie już by było w to zagrać  <_<

Forum Tawerny Gothic

« Odpowiedź #61 dnia: 29 Czerwiec 2009, 15:31:18 »

Offline Kirgo32

• Myśliwy
  • Reputacja: 3
  • "Nawet piekło ma swoich bohaterów."
« Odpowiedź #62 dnia: 29 Czerwiec 2009, 16:00:27 »
Nie wiem, dlaczego wg. Ciebie wygląda on śmiesznie.

A dlatego według mnie wygląda on śmiesznie bo bohater macha mieczem we wszystkie strony....W sumie podobnie było w G1 i G2 ale tu po prostu mi to nie pasuje  :P.

Offline Rakbar Nasard

• Weteran
    • Karta postaci

« Odpowiedź #63 dnia: 29 Czerwiec 2009, 16:21:17 »

A dlatego według mnie wygląda on śmiesznie bo bohater macha mieczem we wszystkie strony....W sumie podobnie było w G1 i G2 ale tu po prostu mi to nie pasuje  :P.

Być może twórcy zaprezentowali tylko podstawowy, średni poziom walki mieczem; mogli zrobić tak, jak było w pierwszych gothic'ach, czyli podział na kilka poziomów i stylów walki.

Offline Kirgo32

• Myśliwy
  • Reputacja: 3
  • "Nawet piekło ma swoich bohaterów."
« Odpowiedź #64 dnia: 29 Czerwiec 2009, 16:37:43 »
Być może twórcy zaprezentowali tylko podstawowy, średni poziom walki mieczem; mogli zrobić tak, jak było w pierwszych gothic'ach, czyli podział na kilka poziomów i stylów walki.

Hmm...być może. W sumie o tym nie pomyślałem. Jeśli rzeczywiście tak jest to nawet dobrze. Mam tylko nadzieję, że te obiecane przez twórców kombosy będą się naprawdę dobrze prezentować.

Offline Robben

• Magnat
  • Reputacja: 97
« Odpowiedź #65 dnia: 29 Czerwiec 2009, 16:43:16 »
Hehe, ten moment, w którym zamienił się w tego robala i przeszedł przez otwór w murze, to przypomniał mi sytuację z Gornem w G1, kiedy też wtedy przechodził przez mur jako chrząszcz. ÂŁadnie to wygląda, czuć ten klimat, co w starych Gothicach, ale mam nadzieję, że gra będzie bez bugów (sądzę, że Piranie po G3 się nauczyli porządnie pisać silnik). A na system walki nie narzekam  ;). Czekam na tę grę tak samo, jak na Arcanię.

Oktawian August

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 29 Czerwiec 2009, 16:59:43 »
Na filmiku widać piękną grafikę,świat i system walki też jest dobry.Dobrze jest że są momenty w grze, które wymagają myślenia.No cóż doczekać się nie mogę tak jak na Arcania: A Gothic Tale.

Offline Czaroxxx

• Magnat
  • Reputacja: -4
  • Wóda, dziwki i lasery
« Odpowiedź #67 dnia: 29 Czerwiec 2009, 17:11:39 »
Szkoda, że filmik został usunięty z YT bo też bym sobie obejrzał >_>.

Offline Isentor

• Wielki Lord Elekt
  • Reputacja: 27957
  • Zbyt pokręcony, by żyć. l zbyt rzadki, by umrzeć.
    • Karta postaci

« Odpowiedź #68 dnia: 29 Czerwiec 2009, 18:56:46 »
Z tą grafią nie przesadzajcie. Lekko ulepszona grafa z g3. Z daleka może ładnie to wygląda ale jak jakaś postać podejdzie widać kanciaste kończyny etc.

Offline Czaroxxx

• Magnat
  • Wóda, dziwki i lasery
« Odpowiedź #69 dnia: 03 Lipiec 2009, 01:37:27 »
Dokładnie tak. Tego samego spodziewam się po gameplay'u. Czuję, że jedyną rzeczą która uratuje tą grę będzie fabuła.

Offline Rakbar Nasard

• Weteran
    • Karta postaci

« Odpowiedź #70 dnia: 06 Lipiec 2009, 12:08:32 »
Dokładnie tak. Tego samego spodziewam się po gameplay'u. Czuję, że jedyną rzeczą która uratuje tą grę będzie fabuła.

E tam... Grafika nie musi być najwyższych lotów, byleby była dobra fabuła, klimat no i styl walki (bo w gothic 3 to zamienił się w rutynowe klikanie LPM).

Tutaj są dwa filmy, które wiele pokazują:

p.s. oglądać szybko, bo jak Kyras wejdzie, to filmy skasują.

Offline Isentor

• Wielki Lord Elekt
  • Reputacja: 27957
  • Zbyt pokręcony, by żyć. l zbyt rzadki, by umrzeć.
    • Karta postaci

« Odpowiedź #71 dnia: 06 Lipiec 2009, 12:21:32 »
Jak na nowego rpga wypadałoby się bardziej postarać. Widziałeś animacje dialogów w Dragon Age? Coś na wzór Mass Effecta. A tutaj co? Stoi 2 pajaców i wymachuje rękoma. Mało tego na przestarzałym i lekko podrasowanym silniku. Wiadome, fabuła swoją drogą, klimatu pewnie nada. Ale nie można ratować się jednym elementem i położyć przysłowiową laskę na inne. Piranha kopiuje jak idzie swoje patenty z sagi Gothic, ale zapomina o nowościach. A jeśli zabraknie nowości nikt spoza europy nie weźmie gry do ręki.

Poza tym dalej mam wątpliwości co do płynności gry. Widać jest lepiej bo w przypadku g3 już w wersji beta i oficjalnej prezentacji występowały przycięcia. Kamień z serca mi spadnie dopiero gdy jakiś magazyn przetestuje Risen na swoim sprzęcie.

Offline Czaroxxx

• Magnat
  • Wóda, dziwki i lasery
« Odpowiedź #72 dnia: 06 Lipiec 2009, 12:23:24 »
Udało mi się obejrzeć :P

Widać, że poprawili gestykulacje postaci, bardzo dobrze. Co do potworów to trochę zerżniętego od Gothic'a ale co tam (znaczy w sumie tylko wąż i ogr, reszta jest całkowicie oryginalna). Szkoda tylko, że nie widziałem tego filmiku z systemem walki bo chyba jednak coś się zmieniło.

Offline Rakbar Nasard

• Weteran
    • Karta postaci

« Odpowiedź #73 dnia: 06 Lipiec 2009, 13:16:20 »
Udało mi się obejrzeć :P

ÂŁał. xD

Widać, że poprawili gestykulacje postaci, bardzo dobrze. Co do potworów to trochę zerżniętego od Gothic'a ale co tam (znaczy w sumie tylko wąż i ogr, reszta jest całkowicie oryginalna). Szkoda tylko, że nie widziałem tego filmiku z systemem walki bo chyba jednak coś się zmieniło.

No nie do końca. Więkoszość z nich ma coś z gothicowych. Patrz np. dźwięk wydobywany przez gnoma. Nie przypomina Ci on czegoś? A może zębacza z Gothica 1/ 2? Ghul tez ma jakiś taki znajomy.

Jak na nowego rpga wypadałoby się bardziej postarać. Widziałeś animacje dialogów w Dragon Age? Coś na wzór Mass Effecta. A tutaj co? Stoi 2 pajaców i wymachuje rękoma. Mało tego na przestarzałym i lekko podrasowanym silniku. Wiadome, fabuła swoją drogą, klimatu pewnie nada. Ale nie można ratować się jednym elementem i położyć przysłowiową laskę na inne. Piranha kopiuje jak idzie swoje patenty z sagi Gothic, ale zapomina o nowościach. A jeśli zabraknie nowości nikt spoza europy nie weźmie gry do ręki.

Poza tym dalej mam wątpliwości co do płynności gry. Widać jest lepiej bo w przypadku g3 już w wersji beta i oficjalnej prezentacji występowały przycięcia. Kamień z serca mi spadnie dopiero gdy jakiś magazyn przetestuje Risen na swoim sprzęcie.

Może niech zrobią dobrze to co potrafią i w czym są doświadczeni, niż zrobić zbugowane gówno. Poza tym dodali kilka drobnych nowości (np. lewitacja - nie widziałem jeszcze takiej umiejętności w grach), które przyszło nam zobaczyć, a jestem pewien, że będzie ich więcej.

p.s. robi wrażenie. ;]

Offline Czaroxxx

• Magnat
  • Wóda, dziwki i lasery
« Odpowiedź #74 dnia: 06 Lipiec 2009, 16:08:00 »
Lewitacja była w morrowindzie

Offline Sirius

• Magnat
  • Reputacja: 65
  • Nie, nie wiem gdzie jest twój kotek.
« Odpowiedź #75 dnia: 06 Lipiec 2009, 19:08:40 »
I jeszcze chyba w najnowszym Prince of Persia, ale ,mogę się mylić, bo nie grałem :P

Offline bemol05

• Kopacz
  • **
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #76 dnia: 06 Lipiec 2009, 19:33:44 »
Rzeczywiście dialogi wyglądają dosyć sztywno w porównaniu do Mass Effecta, machanie rękami już nie wystarcza, w grze BioWare widać było zmianę wyrazu twarzy, postacie chodziły po pomieszczeniach i reagowały na nasze wypowiedzi. Ten dialog jest bardzo podobny do tych z Gothica, czuć w nim jego klimat. Kiedy bohater pytał o umiejętności do nauczenia, człowiek powiedział coś o zastraszeniu, może to będzie podobne jak w Mass Effeccie (brakuje jeszcze uroku).

Oktawian August

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: 06 Lipiec 2009, 20:30:09 »
Rzeczywiście dialogi wyglądają dosyć sztywno w porównaniu do Mass Effecta, machanie rękami już nie wystarcza, w grze BioWare widać było zmianę wyrazu twarzy, postacie chodziły po pomieszczeniach i reagowały na nasze wypowiedzi.Ten dialog jest bardzo podobny do tych z Gothica, czuć w nim jego klimat. Kiedy bohater pytał o umiejętności do nauczenia, człowiek powiedział coś o zastraszeniu, może to będzie podobne jak w Mass Effeccie (brakuje jeszcze uroku).
Czy ty masz coś z głową?.Porujnujesz Risen do Mass Effect i Piranha Bytes do BioWare <hahaha>.BioWare robi najlepsze  RPG,cRPG,action RPG,MMORPG i jest najlepszą firmą w tej dziedzinie.A Piranha Bytes nie uważam że jest słabą grupą itp ,ale troszkę gorsza niż BioWare i im nie dorównuje mimo że zrobili bardzo dobre gry G1,G2,NK,G3 i robią Risen.Zapamiętaj sobie że Risen z Mass Effectem nie da się porównać.
« Ostatnia zmiana: 22 Lipiec 2009, 13:58:08 wysłana przez Pabloo »

Offline bemol05

• Kopacz
  • **
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #78 dnia: 08 Lipiec 2009, 10:44:49 »
Porównuję tylko scenki dialogowe, a nie całe gry. Chodzenie postaci podczas dialogu raczej nie wykracza poza możliwości Piranha Bytes. To co wystarczyło w poprzednich Gothicach, to już za mało, Mass Effect wyznaczył w tym aspekcie nową jakość, ale to nie znaczy, że inne studia nie mogą tego powtórzyć. W tej części już raczej tego nie dodadzą, może w Risenie 2 (jeśli powstanie). A poza tym nie wydaje mi się, żeby Risen miał być lepszy od Mass Effecta. Zresztą to gry w zupełnie innych klimatach (fantasy i sf), więc nie da się ich porównać jako całość, ale już same scenki dialogowe tak.

.BioWare robi najlepsze  RPG,cRPG,action RPG,MMORPG
Bioware nie zrobiło jeszcze żadnego MMORPG, Star Wars The Old Republic dopiero tworzy, więc nie wiadomo, czy będzie najlepszy.

Offline Czaroxxx

• Magnat
  • Wóda, dziwki i lasery
« Odpowiedź #79 dnia: 08 Lipiec 2009, 10:54:44 »
To, że firma jest dłużej na rynku nie znaczy, że ma monopol na tworzenie rewelacyjnych i innowacyjnych gier... Najlepszym przykładem jest chociażby World of Goo, prosta gierka a jednak inna niż wszystkie. Pirahna może stworzyć taką grę jaką chce, a że chce tworzyć grę na podobieństwo Gothica to ich sprawa. Nie uważam osobiście Pirahny za gorszą grupę niż Bioware mimo to, że każda ich gra była strasznie zbugowana. Stworzyli G1 i to jest najlepszy powód na to, że nie należy ignorować nowych i małych zespołów developerskich.

Forum Tawerny Gothic

« Odpowiedź #79 dnia: 08 Lipiec 2009, 10:54:44 »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18