Widzę że ktoś stary temacik dorwał
ÂŻałuję, że nie widziałem go wcześniej.
Więc tak.. otóż wszystko zależy. Jeśli wolisz raz na jakiś czas powygłupiać się przed PS2 czy X360 to nie kupisz kompa. Jeśli spędzasz przed kompem całe godziny/dnie/tygodnie/miesiące/lata to nie kupisz konsoli. Konsola przydaje się zdecydowanie do gry w większym gronie niż jedna osoba a komputer (jak wiemy zresztą) nie za bardzo. Jak wcześniej mówił wErNi, problemy z resztą domowników wchodzą w grę w przypadku konsoli. Wg mnie najlepszym rozwiązaniem jest posiadanie drugiego telewizora (no dobry monitor tez nie jest taki tani). Co do kompa.. mało ludzi ma kasę żeby w odpowiednim czasie ulepszać swoją maszynę. Konsola starczy ci na ładnych parę lat za nieduże pieniądze, do tego masz gwarancje, że wejdzie ci każda gra. Plusy kompa, poza grami- wszelkiej maści edytory tekstu czy grafiki, możliwość drukowania, skanowania czy co tam chcecie, internet- w tym przypadku przeglądanie stron internetowych jako że na konsoli też możemy grać przez neta (dość dobrze się to nawet prezentuje).
Podsumowując:
*Komp
- RTSy, strategie i FPSy
- większe możliwości co do internetu (także aukcje internetowe, zamówienia przez internet, usługi)
- możliwość pisania dokumentów itp. itd.
- możliwość gry przez internet
- p2p (dla niektórych plus, dla niektórych minus)
- gry MMORPG (tzn. Massively Multiplayer Online Role Playing Game)
ale
- drogo
- trzeba zmieniać co parę lat
- bugi/psuje się dość często
*Konsola
- tanio
- starczy na dłuższy czas
- "multiplayer" (ach te nocki z tekkenem na haju
)
- możliwość gry przez internet
ale
- koszt zmiany na next-gen
- koszt softu (możliwość używania nielegalnego oprogramowania, znowu zależy jak dla kogo)
- droższe gry
Czyli dość wyrównany pojedynek.. ja akurat wybrałem PC ale posiadam też konsole
Pozdrawiam
EDIT: Zauważcie że ja spoglądam na to przez pryzmat innych zarobków.. Dla mnie funt to tyle co dla was złotówka tylko, że ja płacę 300 funtów za PS3 a wy duuużo więcej złotych
EDIT: Cóż, troszkę się niewiedzą wykazałem.. Dzięki za uświadomienie Aeskel
Pzdr