Ogólnie nigdy nie chciałem stworzyć takiego tematu. Ba! Nawet nie myślałem o nim, ale po obejrzeniu jednego filmiku na pewnej stronie (smog) zmieniło się to znacznie. Mam taką prośbę na początku. Zanim odpowiecie w tym temacie, obejrzyjcie filmik z
TEGO adresu. Powiem szczerze, filmik mnie wzruszył i obejrzałem go już chyba z 3 razy.
Teraz przejdźmy do sedna tematu. W tytule zadałem wam pytanie i teraz zadam je ponownie - Z kogo/z którego sportowca Polska powinna być dumna? ÂŻeby było łatwiej podzielę wymienię ich od punktów:
1) Adam Małysz - czy naprawdę trzeba tłumaczyć? Nasz najlepszy Polski skoczek narciarski i wątpię żebyśmy mieli lepszego przez długi czas. Sukcesów ma sporo, trzy kryształowe kule, wygrany turniej czterech skoków, medal olimpijski, mistrzostwo świata kilkukrotne, wielokrotne wygrywanie zawodów skoków narciarskich, oraz trzy razy pod rząd Adam otrzymał nagrodę Polską - Sportowiec roku. Tyle o sukcesach. Adam Małysz to sportowiec światowej klasy, o których w naszym kraju trudno. Poza tym jest to skromny facet, nie boi się ronić łez. Szczerze powiedziawszy, to był to kiedyś mój idol sportowca. Jak dla mnie Adam Małysz, to najlepszy polski sportowiec jaki był,
2) Otylia Jędrzejczak - zajmuje się ona pływaniem. Tak jak Adam Małysz jest to bardzo znany sportowiec na świecie i przede wszystkim poważany. Ma na koncie wiele sukcesów, a to m. in. złoto olimpijskie, mistrzostwo świata i Europy, tak jak Małysz trzy razy pod rząd wybrana sportowcem roku. Najlepsza zawodniczka polska w pływaniu jaka była.
3) Robert Korzeniowski - mimo, że już nie startuje, to o nim wspomnieć trzeba. Zajmował się chodem i można powiedzieć, że nie miał sobie w tym równych jeszcze przed końcem kariery sportowca. Jest to mistrz olimpijski i to wielokrotny na dystansie 20 i 50 km. zawsze zostawiał przeciwników za sobą i to daleko. Poza tym został wybrany sportowcem roku raz czy dwa razy.
To jest moja taka wielka trójka, która naprawdę bardzo wybija się wśród historii polskiego sportu, ale to nie wszyscy, z których mamy być dumni. Jest jeszcze paru, ale nie są tak wybitni jak Ci wyżej, są to:
1) Wojciech Fortuna (Skoczek Narciarski)
2) Grzegorz Lato, Dejna, Boniek i reszta starej najlepszej polskiej reprezentacji polskiej w piłce nożnej
3) Paweł Zagumny (Siatkarz)
4) Robert Kubica (Formuła 1)
5) Mariusz Pudzianowski (Strong man)
6) Paweł Korzeniowski (pływanie)
7) Tomasz Adamek (boks)
To są według mnie Ci najlepsi.
Co do filmiku jeszcze. Jest on wzruszający, ale przede wszystkim pokazuje "The best of" momentów polskiego sportu. Adam Małysz i Kryształowa Kula, Otylia Jędrzejczak i jej radość po wyścigu, Tomasz Adamek na wieść o wygranej no i oczywiście Polscy Szczypiorniści oraz Robert Kubica. Film jest dobrze zrobiony, muzyka wręcz genialna i idealnie pasuje do samej treści dzieła. Całość jest tak zrobiona, że nie da się nie wzruszyć.
Dumni po wygranej, wierni po porażce!
Pozdrawiam, Crisis.
PS: Koniecznie skomentujcie filmik, do którego dałem adres.