Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat
Nekromancja
Ponurak:
--- Cytuj ---Istnieje kilka sposobów stworzenia zombie. Bokor przygotowuje truciznę ze skóry ropuch, tarantul, ryb pewnego gatunku oraz trujących roślin i nasion. Trucizna jest tak silna, że wystarczy aby bokor dotkną nią skóry swej ofiary. Po jej śmierci czarownik odkopuje ją i podaje silny narkotyk, po którym staje się ona zombie. Zombie może służyć do pracy na roli i wykonywać różne zadanie dla swojego pana. Gdy staje się niepotrzebny, bokor podaje mu sól i stwór wraca do grobu.
Zombie można również powołać do życia, rzucając na grób świeżo zmarłej osoby trzy pensy i wylewając nań odrobinę rumu. Wydobywa się w ten sposób ti bon ange ("małego anioła stróża"), który wraz z gros bon ange ("dużym aniołem stróżem") tworzą duszę człowieka. Od tej pory ti bon ange służy bokorowi, który wykorzystuje go np. do opanowania ciała swojego wroga.
Wierzy się również, że zombie może zostać człowiek, który za życia nie zdołał zemścić się za dokonane krzywdy.
--- Koniec cytatu ---
Fragment o przywołaniu zombie w religiach voo doo.
Co sądzicie o nekromancji czyli ożywianiu trupów.
Moim zdaniem:
Nierealne ale całkiem możliwe. ÂŚwiat codziennie zaskakuje nas swoimi najskrytszymi tajemnicami. Gdyby oficjalnie potwierdzili by że zombie istnieją wcale bym się nie zdziwił.
A co wy o tym sądzicie?? Tylko nie gadajcie że jestem chory na głowe albo coś.
MooN:
Jak dla mnie, to są głupoty... Bo niby jak za pomocą czarów ożywić ciało, które dusza bezpowrotnie opusciła, a wszystkie narządy (jak np serce) przestały działać w tym ciele (bo "świerze" narządy po śmierci jakiejś osoby, można przeszczepić innej). Mam na myśli:
-Nekromancja współczesna to czary. Czary wywodzą się od czcicieli demonów (satanistów, druidów; film oglądałem), a więc czarty nie mogą ożywić spowrotem nikogo. Jedynie Bóg ma taką władzę, ale On może przywrócić duszę nawet ciału rozkładającemu się, a te i tak z poerotem "się złoży". Tylko to trochę nie na temat.
-Nie słyszałem, by naukowcy (lub ktoś inny) wynaleźli sposób na przywrócenie życia zmarłego. Są to pogańskie obrzędy. Tak nawiasem, to skąd wziąłeś ten tekst? Ze strony o zjawiskach paranormalnych czy jakiej?
Na podstawie tych argumentów i własnych przkonać, chciałbym stwierdzić, iż jest to nie możliwe. Chyba, że narkotyk (wiem, że narkotyki pobudzają, ale napewno nię zbudzą zmarłego) pobudza, ale bez przesady...
Pozdrawiam
Moc Innosa:
nauka nas zadziwia moze jutro powiedza ze nekromancja jest prawda a za miesiac ze nie
codzien nas swiat zadziwia
pragne cos powiedziec obliczylem ze więcej wiekow wierzono w magie i rozne ,,stwory,, jak olbrzymy a mniej wiekow niewierzono
wszystko się okaze i na pewno tego dozyjemy bo czas swiata się konczy a nikt nie robi nic zeby uratowac planete
MrCzarnymen:
--- Cytuj ---Jedynie Bóg ma taką władzę, ale On może przywrócić duszę nawet ciału rozkładającemu się, a te i tak z poerotem "się złoży".
--- Koniec cytatu ---
Gówno prawda, te słowa najlepiej mówią o tym co powiedziałeś. Powiesz, przykłady biblijne ale biblia to jest książka ze zmodyfikowaną prawdą.
Nie sądzę aby istniało cokolwiek takiego jak zombie, jest to niemożliwe i naukowo potwierdzone. Muszę coś zobaczyć aby uwierzyć więc: stek bzdur.
hiena:
wierze w takie żeczy bo mój ojczym ma znajomego który rzucił na siebie klątwe przez przypadek i dopiero gdy spalił kilka dziesiąt ksiąg czarnej magii to przeszło...
A Bóg moim zdaniem ma gówno do gadania w dzisiejszych czasach albo go nawet nie ma...
jeśli jest to taki z niego Bóg jak ze mnie św. mikołaj... rozdaje czasem prezenty ale tylko czasem...a Bóg nie ma już moim zdaniem władzy jeśli istnieje...to moje zdanie...
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej