Autor Wątek: Czy modlitwa może pomóc w spełnieniu marzeń.  (Przeczytany 17955 razy)

Description:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline szczotex

• Kopacz
  • **
  • Reputacja: 0
Czy modlitwa może pomóc w spełnieniu marzeń.
« Odpowiedź #40 dnia: 29 Październik 2007, 21:56:53 »
Teologiczne bzdety o modlitwie prosto z serca, tak jak to napisał IsentoR. W książce do religii bodajrze z 6 klasy podstawówki była w zmianka o tym że aby Bóg cię wysłuchał musisz się okładać kijem 25 godzin na dobe i 8 dni w tygodniu. Sado również ma racje że w pismie świętym niema w zmianki o tym że człowiek pochodzi od małpy albo coś w tym stylu. Teoria Darwina jest potwierdzona naukowo ale pismo "święte" nie. Z jednym musze się zgodzić, modlitwa pomaga mentalnie ale nigdy fizycznie. Przykładem jest że jakaś święta widziała Jezusa i go namalowała, ale dlaczego tylko ona go widziała? Najarała się grzybków halucynków czy jak? Niezależnie jakbyście się wszyscy starali i chcieli przekonac Nas, ateistów do tego aby sie nawrócić nieuda wam się to bo niemacie ANI JEDNEGO dowodu na to że Bóg istnieje.

Pozdrawiam szczotex

Offline Altair

• Magnat
  • Reputacja: 609
  • Bóg ma nas w opiece
« Odpowiedź #41 dnia: 29 Październik 2007, 22:02:27 »
Ja tak jeszcze dodam coś, o czym zapomniałem:

Niedorozwoju, może ten rowe chciałem na gwiazdke, jak wierzyłem w mikołaja. Nie pomyślałeś? Ale nie, wy jak zwykle musicie byle co napisać, żeby mnie pokrytytykować.

Powiedział 12-latek z reputacją forumowego błazna i głupka  .

Poza tym, ty ciągle z tym krytykowaniem. Jedna osoba po drugiej wyśmiewa cię z oczywistych względów, kiedy mówisz że się postarasz lepiej zachowywac, dostajesz jakiejś manii wyższości i czegoś w stylu narcyzmu. Zwracasz się w liczbie mnogiej (wy), że krytykujemy tak doskonałą osobę jak ty. Cokolwiek, ktokolwiek by o tobie nie powiedział, zawsze "krytykujecie mnie, doskonałego uj wie kogo, wszechpotężnego i niepokonanego!". Nie chcialbym cię dyskryminowac z powodu wieku, ale muszę powiedziec - weź dziecko się uspokój...

Forum Tawerny Gothic

« Odpowiedź #41 dnia: 29 Październik 2007, 22:02:27 »

Offline Riddle.

• Kopacz
  • **
  • Mój dziadek był wielkim człowiekiem.
« Odpowiedź #42 dnia: 29 Październik 2007, 22:39:00 »
Wiem, że to nic do tematu nowego nie wniesie, ponieważ wszystkie idiotyczne, zjechane, porąbane, inteligentne oraz mądre odpowiedzi zostały tutaj już wykorzystane. Jedyne co chciałbym napisać to: Mother of God! Może i ja się zaczne modlić...

Kerth -    może o rowerze powinno się powiedziec rodzicom ?    Człowieku do usranej śmierci będe się z Ciebie brechtał. Już dodałem Twoja wypowiedź do ulubionych.

Offline Arkhan

• Magnat
  • Reputacja: 25
  • ...
« Odpowiedź #43 dnia: 29 Październik 2007, 23:03:29 »
W książce do religii bodajrze z 6 klasy podstawówki była w zmianka o tym że aby Bóg cię wysłuchał musisz się okładać kijem 25 godzin na dobe i 8 dni w tygodniu.

Dobre! 25 godzin na dobę. 8 dni w tygodniu... xD Omg, zrób skana jak masz bądź idź do kolegi chce to zobaczyć na własne oczy.  

Offline Walar

• Magnat
  • Live together, die alone.
« Odpowiedź #44 dnia: 29 Październik 2007, 23:04:07 »
Wiecie co. Chyba się dzisiaj za wszystkich, którzy pisali tu różne durnowate teksty, których już nie chce cytować, się pomodle. ÂŻeby Pan Bóg dał wam troche rozumu bo jak widze wypowiedz prawie że taką: mam pretensje do Boga bo prosiłem go o rower a nie dostałem, no to poprostu ręce i nogi opadają.

Offline Aeskel

• Kopacz
  • **
« Odpowiedź #45 dnia: 30 Październik 2007, 03:55:56 »
Cytat: Leviatan
Mam takie pytanie, nie uznajcie mnie za dziwaka. Otóż chciałbym jutro albo pojutrze po szkole wykonać pewną czynność (nie mogę powiedzieć jaką), ale to jest nie realne na 99 %. Czy jeżeli pomodlę się do Boga i będę wierzył, że się uda, będę mógł jutro czy tam po jutrze wykonać tą czynność, czy Bóg mnie wysłucha i pomoże? Proszę nie śmiać się ze mnie.  

Jeśli mam być szczery z Tobą, to modlitwa nic nie pomoże. Cokolwiek masz tam zrobić, bądź chcesz zrobić, poprostu wiesz w siebie, trzymaj kciuki i uwierz, że Ci się to uda, bo ani Bóg ani żadne inne 'nad-naturalne' istoty, które nie istnieją Ci nie pomogą. "Modlenie się do Pana Boga o rower" to jest naprawdę wiek, w którym się dorasta i wciąż jest się wmuszanym przez rodziców/moherów do chodzenia do kościoła i bycia wiernym barankiem bożym. Proponuje wziąść się w garść i zrobić co tam Ci cokolwiek przyszło na myśl.

Cytat: .:KERTH:.
Szczotex ma racje, modlitwa nie pomoże. Kiedyś prosiłem pana boga, o rower. Nie otrzymałem go. Prosiłem też, aby rodzice mi kupili pluszowgo misia. Też nie otrzymałem, a gdy byłem starszy prosiłem o wiele rzeczy. Naprzykład o dobrą ocene z matmy, i wogóle. Ale gdy w myślach pomyślałem, na plaży, by super laska która szła do wyjścia (było ciemną nocą, gdy pospacerowałem chciałem się, bo mieszkam blisko plaży) mnie złapała za *****, to szłem też tym wyjściem, a ona wychodzi z za rogu, i pyta się mnie ile mam kasy. Ja na to, że 60 dych (lekko zmieszany) złapała mnie za *****... A później ja ją za cy*****. To było szybko, ledwo 30 sekund, ale tak się podnieciłem, że dałem jej te 60 dych. Może mi nie uwierzycie, ale ona jak wychodziła, to jeszcze ją klepnąłem za pupe. Serio! Nie mówie tak że jestem zboczony, ale taka była prawda! Na serio! Wbrew pozorom jestem wysoki, i dosyć przystojny, i wyglądam na pietnastke. Jednak szatan mnie wspiera  Było dużo innych sytuacji, ale ta była najbardziej zaskakująca.

Haha, nawet moja matka jak to zobaczyła to się za głowe chwyciła. Szczerze, nie mogłem się powstrzymać, by jej pokazać całego tego tematu. Była bardzo zdziwiona wyobraźnią Kertha.

Offline szczotex

• Kopacz
  • **
« Odpowiedź #46 dnia: 30 Październik 2007, 07:02:10 »
Cytat: Arkhan
Dobre! 25 godzin na dobę. 8 dni w tygodniu... xD Omg, zrób skana jak masz bądź idź do kolegi chce to zobaczyć na własne oczy.  
Troszke podkolorwałem to ale była wzmianka o tym jakich to poświęceń trzeba dokonać żeby Bóg wysłuchał jedną modlitwe, i była mowa o chłostaniu się przez kilka dni.

pozdrawiam szczotex
« Ostatnia zmiana: 30 Październik 2007, 07:22:21 wysłana przez szczotex »

Offline .:KERTH:.

• Magnat
  • Reputacja: -2
« Odpowiedź #47 dnia: 30 Październik 2007, 07:46:44 »
Dobra, może i z tym kitowałem, ale chciałem wam pokazać, że nie trzeba się modlić, by dostać, albo przeżyć coś naprawde nie prawdobodobnego.

Offline Sir_William

• Magnat
  • Reputacja: 3
  • I tak w koło, Macieju...
« Odpowiedź #48 dnia: 30 Październik 2007, 10:58:50 »
Dobra, może i z tym kitowałem, ale chciałem wam pokazać, że nie trzeba się modlić, by dostać, albo przeżyć coś naprawde nie prawdobodobnego.

Teraz po prostu zamarłem.
Przyglądam się tej dyskusji dłużej i muszę powiedzieć, że jest ona co najmniej śmieszna.

Zła interpretacja słów, które są wszechobecne i docierają do nas z każdej możliwej strony, sprawiają, że jesteśmy co raz bardziej zagubieni w tych informacjach.
Można naoglądać się bajek czy jakiś innych niepoważnych filmów, gdzie ktoś prosi jakąś wyższą instancję o łaskę + jakiś przedmiot i niczym prezent od Mikołaja wszystko pojawia się od razu.
Odchodzenie od Kościoła przez to, że Bóg nie wysłuchał naszej prośby jest co najmniej śmieszne, ale cóż - niestety co raz więcej jest takich przypadków poprzez w/w przeze mnie źle interpretowanie treści.

Jeżeli jesteśmy już w tym mistycznym świecie rozmowy z Bogiem i prośbami wystosowanymi do niego, muszę stwierdzić, że "szefa" prosić możemy o pomoc w dokonaniu czegoś, a nie o wykonanie czegoś za nas. Jeżeli sprawa przerasta nasze kompetencje możemy zawsze nasze prośby/błagania przekazać do Tronu Bożego i oczekiwać pomocy z góry, jeżeli jednak będzie taka sytuacja, że chcemy już ten rower - bardziej na miejscu byłaby prośba o pomoc w zbieraniu środków na nasze wymarzone "dwa kółka".

Mam nadzieję, że po tym poście Kreth oraz inne osoby o niedojrzałej postawie zrozumieją czym jest modlitwa i w jaki sposób Bóg nasze te prośby spełniać może.

Offline Arkhan

• Magnat
  • ...
« Odpowiedź #49 dnia: 30 Październik 2007, 16:41:45 »

Nie ma to jak ucieczka przed totalnym zjechaniem. Człowieku przez ciebie miałem taki ubaw, zresztą nie tylko ja raczej cała Tawerna i osoby nie związane z forum ze teraz ciężko byłoby nam uwierzyć, że ściemniałeś. Nic nie zmyje twojego piętna jesteś zwykłym błaznem który porównuje klepanie za tyłek, ciągniecie za suty i łapanie za krocze do idei w której nie trzeba się modlić aby coś dostać. Wyjątkowo ku*wa żałosne. Wiecie userzy, jeśli nie będziecie się modlić też zostaniecie złapani za krocze, a jak będziecie się modlić to na drugi dzień zaliczycie wiele masowych orgii. Takie jest właśnie myślenie pana Kertha, pozdro mój ty pierniczku i cegiełko.

Offline Altair

• Magnat
  • Reputacja: 609
  • Bóg ma nas w opiece
« Odpowiedź #50 dnia: 30 Październik 2007, 18:49:18 »
Cytat: Arkhan
Nie ma to jak ucieczka przed totalnym zjechaniem. Człowieku przez ciebie miałem taki ubaw, zresztą nie tylko ja raczej cała Tawerna i osoby nie związane z forum ze teraz ciężko byłoby nam uwierzyć, że ściemniałeś. Nic nie zmyje twojego piętna jesteś zwykłym błaznem który porównuje klepanie za tyłek, ciągniecie za suty i łapanie za krocze do idei w której nie trzeba się modlić aby coś dostać. Wyjątkowo ku*wa żałosne. Wiecie userzy, jeśli nie będziecie się modlić też zostaniecie złapani za krocze, a jak będziecie się modlić to na drugi dzień zaliczycie wiele masowych orgii. Takie jest właśnie myślenie pana Kertha, pozdro mój ty pierniczku i cegiełko.

Wiesz co, nie lubię Cię, ale miałem dokładnie to samo napisac, co ty :). Zresztą, nie śmiac się z Kertha. On wygląda na 15 lat, jest wysoki przystojny i bogaty, nawet za takie zwykłe pieszczoszki, o które nawet nie powinnismy się upominac potrafi rzucic lekką ręka 60 zł!

Naaprawdę!? Pieprzysz. Ja kiedyś się pomodliłem, żeby mnie zgwałciła Alley Baggett i Doda no, i faktycznie mnie nie zgwałciły. Ha widzisz, masz rację!

Bela - Baggett, Boggett, co za różnica, przejęzyczyłem, a raczej przepisałem się ;p. Moja ręka dobrze ją zna!
« Ostatnia zmiana: 30 Październik 2007, 20:16:52 wysłana przez Altair »

Offline Bela

• Magnat
  • Reputacja: 14
  • where my bitches?
« Odpowiedź #51 dnia: 30 Październik 2007, 19:14:07 »
Wiesz co, nie lubię Cię, ale miałem dokładnie to samo napisac, co ty :). Zresztą, nie śmiac się z Kertha. On wygląda na 15 lat, jest wysoki przystojny i bogaty, nawet za takie zwykłe pieszczoszki, o które nawet nie powinnismy się upominac potrafi rzucic lekką ręka 60 zł!

xD takie rzeczy za 6 dych, podziwiam Kertha, no ale zanim zacznie wyglądać na 21 mając 18 i być jeszcze przystojniejszym to będzie płacił, potem se odbije bo panienki będą jemu płacić za takie usługi :P

Kerth co ty mówisz! jak to nie prawda? A ja ci prawie uwierzyłem wiesz! Jak możesz tak ranić moje uczucia! Ufałem ci a ty tak kłamałeś! A co z tymi zapewnieniami że "na serio to prawda! Na serio!"?

Naaprawdę!? Pieprzysz. Ja kiedyś się pomodliłem, żeby mnie zgwałciła Alley Bogget i Doda no, i faktycznie mnie nie zgwałciły. Ha widzisz, masz rację!

Alley Bagget - widzę że mamy kolejnego konesera i znawcę :P wymieniłeś moją idolkę hehe, moja ulubiona :P

Offline Aeskel

• Kopacz
  • **
« Odpowiedź #52 dnia: 31 Październik 2007, 00:01:13 »
Cytat: .:KERTH:.

Dodam, że spieprzyłeś sobie już reputacje wobec ludzi z tawerny kompletnie. Niedość, że kłamałeś i jeszcze zapewniałeś, że to była prawda, a teraz.. Mówisz, że to kicz. Taki człowiek u mnie ma już wyrobioną opinie kłamcy, więc nie sądze by Ci ktokolwiek już uwierzył w twoje historyjki.

Jakby by przystojny, wysoki i wyglądał na pietnastke to by nic nie musiał płacić. Takie rzeczy to się dostaje za darmo :D

Respev

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 31 Październik 2007, 02:45:40 »
BTW - IsentoR... to już jest mocna przesada. Takie traktowanie wspólnoty Kościoła to kompletna ignorancja. Ciągle piszesz jakieś bzdury o proboszczu, który zbiera tacę, albo o innych głupotach.
Popieram, Isentor powinien sie opanować. Zauważyłem, że ostatnio takie docinki w strone katolików są tutaj już na tle dziennym, a ich autorzy mają z tego niezły ubaw, nie patrząc na uczucia religijne innych osób.

Co do prezentów od Boga - Bóg jest ojcem wszystkich chrześcijan. Załóżmy, że prosicie waszego biologicznego ojca o kupienie nowego Maybacha za 4mln złotych. Jeśli nie zgodzi się go zakupić, wyrzekniecie się go? Tak samo jest z Bogiem. Są granice rozsądku i niektórzy ją przekraczają, co widać po wpisach na forum. Jestem smutny, że średnia wieku forumowiczów coraz bardziej spada w dół, dzięki czemu powstaje od groma tematów, w których większość ludzi w wątku o Bogu, zaczyna rozmowę o prostytutkach.
« Ostatnia zmiana: 31 Październik 2007, 02:46:17 wysłana przez Respev »

Offline mag kręgu płomyczka

• Kret
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: 31 Październik 2007, 07:01:22 »
Moim zdaniem Bóg ci pomoże jeżeli sie doniwego będziesz modlił szczerze i sam bżiesz próbował zroić sam jakieś w tym celu kroki, przecież Bóg tego za ciebie nie zrobi. (Tak przynajmniej ksiądz na katechecie tłumaczył). :-)

Offline Vedymin

• Kopacz
  • **
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #55 dnia: 31 Październik 2007, 09:07:18 »
Ja uważam żę Isentor ma największą rację.

Pozatym wiedzieliście kiedyś księdza który jeździł maluchem??  

Wszystkim "pingwinom" i innym "duchownym" wiedzie się jak nikomu z was.

Pozatym kiedyś mój kolega zmarł i miał odbyc sie pogrzeb. W niedziele ksiądz tylko chwile przeczytał o tym, a później proboszcz wyjechał z tekstem że mu nie ma kto kamieni przed plebanie wyrzucic.

Offline rdr.

• Myśliwy
« Odpowiedź #56 dnia: 31 Październik 2007, 15:14:35 »
Ja uważam żę Isentor ma największą rację.

Pozatym wiedzieliście kiedyś księdza który jeździł maluchem??  

Wszystkim "pingwinom" i innym "duchownym" wiedzie się jak nikomu z was.
I co z tego?  Ja nadal nie rozumiem, czemu w tym kraju każdy myli osobę kapłana z zakonnikiem.
Pozatym kiedyś mój kolega zmarł i miał odbyc sie pogrzeb. W niedziele ksiądz tylko chwile przeczytał o tym, a później proboszcz wyjechał z tekstem że mu nie ma kto kamieni przed plebanie wyrzucic.
Wyegzemplifikuję ci to w sposób aproksymatywny.
Powiedzmy, że jeśli parafia jest duża, to czy ksiądz by wygłaszał nazwiska wszystkich ludzi, którzy chcą przyjąć sakrament małżeństwa?
Moim zdaniem czepiasz się. Gdyby to nie był twój kolega, nie sądzę, żebyś to nawet zauważył.

Offline Vlades

• Myśliwy
« Odpowiedź #57 dnia: 31 Październik 2007, 15:46:08 »
Do koca to niewiadomo, powiedzmy modlisz się o to abyś coś dostał, i to dostajesz. I teraz skąd wiesz, że to przez modlitwe, jak nigdy się nie dowiesz? Oczywiście ja uważam jednak, że modlitwa może pomóc ale nie w tego typu modlitwach jak, np. Panie Boże, błagam cię aby poszedł mi na PC G3! Może o zdrowie najbliższych albo skoro jest teraz Wszystkich ÂŚwiętych yo może o to aby w niebie było im dobrze, czy jakoś tak!

Offline VwB

• Kret
  • *
  • Niczym feniks z popiołów
« Odpowiedź #58 dnia: 31 Październik 2007, 22:47:59 »
Czy modlitwa może pomóc nam coś osiągnąć? Ja to pojmuje trochę inaczej, znaczy jeśli chodzi o modlitwę, nie jest to dla mnie jakiś zbiór wierszyków itp, tylko naprawdę szczera chęć uzyskania czegoś. Wtedy następuje cudowny proces, który jest odbierany jako odpowiedź na modlitwy. Jednak to nie do końca jest tak, moim zdaniem po prostu MY podświadomie interpretujemy niektóre zjawiska, które nas otaczają jako właśnie tą odpowiedź, i to jest wg. mnie właśnie ta odpowiedź na modlitwę.
Btw. jest jedna taka teoria, potwierdzona przez fizyków kwantowych, że nasze myśli(modlitwy) nie tylko są odbierane przez nas samych, ale także są odbierane przez wszechświat, i może zostać na nie udzielona odpowiedź, to jest potwierdzenie tego co napisałem wyżej.

Forum Tawerny Gothic

« Odpowiedź #58 dnia: 31 Październik 2007, 22:47:59 »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18